„Politico“: Премиерът Петков обвини Русия и мафията за падането си от власт

0

Българското правителство на министър-председателя Кирил Петков падна при вот на недоверие в парламента, което хвърли страната в политически трусове на фона на войната в Украйна и нарастващата инфлация, съобщи Reuters.

Според изданието анализатори прогнозират, че едно ново правителство ще води по-неутрална политика спрямо Русия.

„Сега страната е изправена пред вероятно четвъртите си парламентарни избори от април 2021 г. насам, което излага на риск милиони евро от фондовете на ЕС за възстановяване и плановете ѝ да приеме еврото през 2024 г. Застоят може да попречи и на усилията на България да си осигури стабилни притоци на природен газ, след като Москва прекрати доставките на газ за страната, която почти изцяло зависи от руския газ, заради отказа на София да плаща в рубли“, допълва още Reuters. 

Петков отхвърли каквито и да било коалиционни преговори с опозиционните партии в залата, но ще търси дезертьори от депутатите в парламента, за да събере достатъчно подкрепа за ново правителство и да избегне предсрочни избори.

„Българският министър-председател Кирил Петков хвърли вината върху Русия и влиятелната мафия в страната си, след като правителството му загуби вота на недоверие“, коментира Politico.

„Този вот е една малка стъпка по много дългия път, който ни предстои. Обещавам, че ще продължим битката, за да си върнем страната, и един ден ще имаме България без марионетки, без мафия – нормална европейска държава“, привежда думите му изданието.

Представяйки списък на хората, които са допринесли за събарянето на администрацията му, Петков посочи руския посланик в София и обвини Русия, че е упражнила влиянието си върху отстраняването му чрез депутати от крайнодясната партия „Възраждане“, се казва още в статията.

Партията на Петков сега ще има възможност да се опита да събере подкрепа за работещо мнозинство. Ако това не успее – което изглежда вероятно – страната ще бъде изправена пред четвъртите си парламентарни избори от април 2021 г. насам, прогнозира Politico.

AFP съобщава, че правителството на българския министър-председател Кирил Петков беше свалено, след като загуби вота на недоверие сред депутатите. 

„Това хвърля страната в нов прилив на политически сътресения“, коментира изданието. 

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече