Любомир Аламанов: ИТН тепърва ще плаща цената за излъганите надежди

0

21 точки по вота

Снощи мина вота. Правителството падна. Някои размисли по темата:

1. Знам, че ще прозвучи странно, но от някаква гледна точка е по-добре, че стана точно така. По-добре ужасен край, отколкото ужас без край. С плаващи мнозинства никой не е направил реални реформи.

2. Коалицията от самото си начало беше странна, направена от партии, декларирали, че искат промяна след 12 години застой. Някои партии само си останаха с декларациите.

3. Войната в Украйна съсипа всички планове. Случва се, не е оправдание.

4. Позорно беше ГЕРБ да крещят в парламента „Стига с тази война!“. Ако те управляваха, щяха да дават по две пресконференции на час, за да се оправдават. Виждали сме го при други кризи.

5. ПП платиха цената, че се опитаха да направят работеща коалиция в този парламент. Заслужават аплодисменти. Но и бяха леко неподготвени за разрушителната истерия на старите партии.

6. ДБ платиха цената, че направиха много компромиси, само и само да имаме правосъдна реформа, електронно управление, киберсигурност и всичко друго.

7. БСП платиха цената, че не се модернизираха и европеизираха.

8. Част от администрацията саботираха правителството и не позволяваха промяна. Трудно ще се преодолее разложението от предишните 12 години.

9. С тази прокуратура и този Главен прокурор, толкова. Дълго ще се анализира дали коалицията имаше по-бърза пътека за смяната му.

10. Правителството успя да ни откъсне от зависимостта от руския газ. Нещо, което нито едно правителство не успя да направи преди това. Не му простиха.

11. Правителството успя да осигури максимална диверсификация и доставки от цял свят. Не му го простиха.

12. Правителството показа как реално е действала инхаус процедурата. Раздаване на десетки милиони от нашите данъци, теглене в чували, носене в някакви централи. Ако имаше нормална прокуратура, много чиновници и политици щяха да са в затвора. Не му го простиха.

13. Правителството показа как граница на ЕС е била приватизирана и не е имало никакъв контрол. Толкова много интереси се засегнаха, че след разкритията започна огромна координирана атака срещу правителството. И това не им простиха.

14. ИТН тепърва ще плаща цената за излъганите надежди. Хората им се довериха и ги избраха, за да сменят системата. А те предпочетоха да бранят персоналното иго на лидера си. И да „топят“ съюзниците си какво са си говорили. Топачи… Никой не харесва топачите…

15. Възраждане тотално свалиха маската си и разкриха същността си. Пропутинска организация, която иска да обрече бъдещето на България и да ни хвърли във феодалното минало. Ваксинирани анти-ваксъри, против еврото, но си държат влоговете в евро. Псевдо-патриоти, типични популисти. Играят си със страховете на хората, за да вземат някой процент отгоре.

16. Демократичните хора подкрепиха президентството, когато беше нападнато. Румен Радев реши, че е само заради него. И не се оказа на висотата на поста и на доверието, което му гласуваха хората. Съюзи се с тези, които искаха да го унищожат. С което предаде избирателите.

17. ПП допуснаха грешка в казуса със Северна Македония. Щом имаха Предложението на целия ЕС, трябваше веднага да го приемат, а не да се бавят в процедури. Позволиха на ГЕРБ и ДПС да им откраднат труда и усилията.

18. Видяхме, че цели сектори са превзети от хора на миналото. Пътищари, транспортни служители, артисти, бизнес-организации, спортни федерации, синдикати – уж независими, а фигурата на Бившия надничаше зад тях.

19. Правителството беше свалено по точния модел от 1992 г., свалянето на Филип Димитров.

20. Правителството направи 300 неща, но изкомуникира само 3. Бившите направиха само 3 неща, но истерично и постоянно комуникираха като за 3000. Петков призна, че са сбъркали в комуникацията. Но вече беше късно.

21. ГЕРБ биха всички рекорди по загуба на парламентарно време. Жертваха бъдещето на България, само и само да навредят на правителството. Да, сигурно са добавили 1% към резултата си. Но загубиха още една година от живота ни. Откраднаха още една година от всички нас.

Поне паднаха маските.

Ясно е кой иска промяна и кой иска да живее в миналото.

Ясно е кой иска реформи и работещи институции и кой иска зависимости и раздаване на милиарди.

Ясно е кой иска да се развиваме към общо демократично бъдеще и кой иска да ни държи във феодално минало.

Ясно е.

Само трябва и избирателите да го видят. Ако искат да живеят като европейци, разбира се.

Последен съвет, макар да съм сигурен, че няма да се хареса на мнозина. При новия мандат ПП не трябва отново да предлагат Кирил Петков за премиер. Трябва да го съхранят за следващи битки. В този парламент нищо повече не може да се случи.

Трябва да мислим за следващите стъпки. За следващите решения. И за Обединени Демократични Сили, които да се явят на изборите и да убедят мнозинството избиратели, че те са носители на европейското демократично бъдеще.

Любомир Аламанов, Фейсбук

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече