НС с историческо решение: Одобри френското предложение за Северна Македония

0

НС окончателно одобри т.нар. френско предложение за начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Това стана в петък по силата на проекторешение, внесено от Христо Иванов. „Не вдигаме ветото“, уточни той.

Народното събрание окончателно одобри предложението на френското европредседателство за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Това стана по силата на проекторешение, внесено от съпредседателя на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов, в което е записано, че България ще подкрепи която и да е стъпка от процеса на европейската интеграция на РСМ при прецизиране на преговорната рамка така, че да се гарантира вписването на българите в македонската конституция „там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи“.

Кой как гласува

След дебат, продължил повече от четири часа, решението беше прието с гласовете на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, ГЕРБ и ДПС. Мнозинството депутати от БСП се въздържаха, а „Има такъв народ“ и „Възраждане“ гласуваха против. Българското вето върху началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС бе наложено по време на управлението на ГЕРБ.

В парламентарната комисия по външна политика бяха внесени три конкурентни резолюции. Комисията отхвърли предложенията на ГЕРБ и ДПС, но одобри проекторешението на „Демократична България“, като преди това изслуша и доклад на Министерството на външните работи. В същото време т.нар. френско предложение за компромис между София и Скопие предизвика напрежение в Северна Македония, а премиерът Ковачевски дори го отхвърли.

„България не вдига ветото“

По време на днешния дебат в пленарна зала привържениците на отмяната на ветото – „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, ГЕРБ и ДПС, повториха, че това е най-доброто предложение, което България би могла да получи – и подчертаха, че европейското бъдеще на страните от Западните Балкани трябва да бъде приоритет за България. А съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви: „България не вдига ветото, а подсилва силата му. Оттук нататък във всеки един момент, в който Северна Македония не изпълнява своите задължения, силата на тези изисквания ще се налага от цялото европейско семейство, не само от България. Ако не променят конституцията си, няма да видят преговори. Това еднозначно се разбира от френското предложение“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече