БСП се радикализира: Нинова обяви открита война на Радев, а Крум Зарков поиска оставката й

0

Корнелия Нинова и ръководството на БСП обяви открита война на президента Румен Радев и екипа му от “Дондуков” 2. Грозни нападки и обиди са съпътствали заседанието на Националния съвет на партията на “Позитано” 20, признаха пред “Труд” членове на пленума.

И посочиха, че Нинова и приближените є открито говорят против Радев и съветниците му в президентството.

Президентската институция премина всякакви граници. Атаките срещу Нинова са атаки срещу партията. Не може главният секретар да пуска фалшиви документи. Ако не бяхме ние, те щяха да играят карти в село Труд”, казал Гечев, визирайки родното село на президентския съветник Николай Копринков. В събота президентският секретар Димитър Стоянов показа на страницата си във фейсбук част от документ, в който пише, че наша оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация от Ислямска република Афганистан към Украйна.

В същото време Надя Младенова от кабинета на президента Илияна Йотова реагира възмутена във фейсбук, явно по повод на друго изказване срещу Радев и Илияна Йотова. “Разбирам, че някакви особи като Стефан Бурджев са започнали да плюят президентската институция и да лъжат безсрамно, не само на партийни събрания, а и в национален мащаб”, написа Младенова. Бурджев е зам.-министър на земеделието.

По време на пленума депутатът Крум Зарков открито призовал за спешно свикване на конгрес и смяна на Корнелия Нинова.

“Ако не направим това сега веднага, свиквайки конгрес възможно най-бързо, ако се явим по същия начин със същия ръководител, на още едни избори, това ще бъде катастрофа”, прогнозирал Зарков.

Ние сме в предизборна ситуация. И ако сме Национален съвет на БСП, трябва да помислим какво правим, за да може БСП да се представи по-добре на тези избори предишните, а не по-зле, което е възможно, въпреки социалната политика”, посочил Крум Зарков. И предупредил: “Който избира комфорта на сегашното си административно състояние или скорошното си назначение, пред бъдещето на партията, скоро ще загуби и двете”.

Въпреки крехкия кворум от 107 души, пленумът решил със 101 гласа да даде мандат на Нинова да води нови преговори с “Продължаваме промяната” за съставяне на кабинет в рамките на този парламент. Този път обаче не са поставяни червени линии. Никой не обявил и изреченото пред Nova news от Румен Гечев като условие за подкрепа на ново правителство от БСП, а именно подновяване на преговорите с “Газпром”. Самата Нинова призна, че ситуацията с газа от “Газпром” не е обсъждан.

Нинова получила подкрепа от министрите на БСП в досегашния кабинет на Петков и на една част от депутатите в парламентарната група. А критиките от вътрешната опозиция били заглушавани с реплики от поддръжниците на Нинова.

Атаките към президентството и Румен Радев и Илияна Йотова доминирали през цялото време на заседанието, като се стигнало до изказвания, че Нинова е направила Радев президент. А в червени групи започнаха коментари, че малцината около Нинова вече се интересуват само от това “да си пазят депутатските заплати и министерските назначения”.

На пресконференция след края на пленума Нинова бе запитана и дали България изнася оръжие за Украйна, но не отговори на въпроса на журналистите.

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече