Нинова отвърна на атаката: Радев искаше да бъде скритият премиер, а Петков да е лицето на неговата власт

0

Радев иска реална власт – служебните кабинети, чрез които управляваше, му се усладиха, защото това е реалната власт. Чрез ПП Радев смяташе, че ще управлява отзад. Радев искаше да бъде скритият премиер, а Петков да е лицето на неговата власт.

Това разкри министърът на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова в ефира на БНТ.

„Ние отдавна сме заявили, че трябваше да се продължат разговорите с „Газпром“ и в това отношение имаме разминаване с премиера Петков. Продължавам да твърдя, че България не е изнесла и един патрон за Украйна“, каза Нинова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ, коментирайки интервюто на премиера Петков пред „Гардиън“, в което той казва, че един служебен кабинет на Радев ще върне „Газпром“ отново у нас и ще се спре изпращането на оръжия за Украйна през Полша.

България не е изнесла и един патрон за Украйна и не изнася. 

„Не е вярно, че Кирил Петков е казал, че ще спре износа за Украйна през Полша. Каза, че ще спре износа за Полша, без даже да уточнява за какво. Продължавам да твърдя – България не е изнесла и един патрон за Украйна и не изнася. Изнасяме за 64 други държави. Какво те правят оттам нататък с българската продукция тяхна отговорност и тяхно право и ние нямаме право по международните норми да ги контролираме“, заяви Нинова.  

Подчертавайки, че Петков е бил неправилно разбран, Нинова изненадващо призна: „Откакто падна правителството, някои се опитват в суматохата да вкарат в Комисията към МИ документи за изпращане на оръжие за Украйна. Няма да получат разрешение! Да не си губят времето! Докато аз съм министър, ще се спазва решението на парламента – да не се изпраща оръжие за Украйна!“

Френското предложение не отговаря на червената линия на БСП

По отношение на френското предложение за Македония тя заяви, че то не е отговаряло на тяхната червена линия югозападната ни съседка на изпълнява двустранния договор.

„Във френското предложение се казва, че преговорите изобщо ще започнат, след като РСМ си промени конституцията и впише българите. Това е добро и беше едно от нашите искания. Но френското предложение се позовава на двустранен протокол между България и Северна Македония, в който са описани различни ангажименти, без този протокол да е подписан нито от едната, нито от другата страна“, каза още тя. 

Нинова потвърди думите на Макрон, че върху България е упражнен натиск за сваляне на ветото над РСМ: Това е факт!

Темата „Македония“ бе употребена от ИТН и Борисов.

„Темата Македония беше грубо експлоатирана от две политически сили за партийни цели. Едната е ИТН, която напусна коалицията заради пари и постове и опаковаха напускането с темата „Македония“, за да имат патриотичен облик. Втората е ГЕРБ. Върви тезата да се направи ново евроатлантическо мнозинство – първи го предложиха ГЕРБ. Борисов се опитва да се препере през темата „Македония“, за да се забрави другото мнозинство, което се бори срещу модела „Борисов“, каза още тя.


Тя изрази надежда от ПП да не се подават на подобна оферта от страна на бившите управляващи.

„Приемат ли такава оферта, те са приключили. Това означава, че целта, за която беше създадена тази партия и това правителство, са зачеркнати. Това ще ги приключи. За БСП няма никакви притеснения“.

Радев и свалянето на правителството

На въпрос дали президентът Румен Радев има пръст в свалянето на правителството, Корнелия Нинова заяви, че държавният глава, както и вицепрезидентът Илиана Йотова са започнали да атакуват правителството буквално в първия месец.

„Нямах обяснение защо толкова бързо президентът, който създаде ПП и ги изстреля във властта, ги атакува така. С времето и опита в правителството си дадох отговор. На президентът Радев президентската институция му е тясна. Той иска реална власт – служебните кабинети, чрез които управляваше, му се усладиха, защото това е реалната власт. Чрез ПП Радев смяташе, че ще управлява отзад. Първият разрив между него с ПП стана при смяната на ръководството на „Булгааргаз“.

Радев искаше да бъде скритият премиер, а Петков да е лицето на неговата власт, поясни Нинова.

Тя каза, че е имала различия с премиера по отношение на руския посланик Митрофанова. „Не мисля, че назоваването на името на г-жа Митрофанова беше уместно“, подчерта Нинова и отново посочи, че правителството е паднало заради пари и власт. Причината са интереси.

Битката между Петков и Трифонов

Имаше симптоми за напрежение между Трифонов и Петков, разкри Нинова. Първият сблъсък беше изборът на гуверньор за БНБ и кандидатурата на Каримански. Най-голямата им грешка беше влизането в личното пространство и това сега ще им пречи да общуват. Хората не обичат личните крамоли. Това е разрушително политическо поведение.

Висша политическа безотговорност е бликоринате на парламента да работи, подчерта министърът в оставка.

Бойко Борисов няма да се върне на власт. Ако ГЕРБ решат това – то ще ги приключи, убедена е Нинова.

Нови избори и служебен кабинет е най-лошото за народа.

Ние имаме едно голямо предимство пред другите системни партии – преди 6 години започнахме едни много тежки въртрешнопартийни борби, разправии, това беше голяма битка да изчистим БСП от външни интереси, проникнали в нея. Затова, когато ме избраха преди 5 години, аз казах – ако искаме да променим държавата, да започнем от себе си и беше ад през тези пет години, но това е било инвестиция в бъдещето, категорична е тя.

Според Нинова, нови избори и служебен кабинет е най-лошото за народа.

Чакат ни тежка есен и тежка зима. Ние – БСП, имаме план и предложение какво трябва да се направи, допълни Нинова. По думите й, сред най-важните приоритети са актуализацията на бюджета, която спешно трябва да се направи и приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които обаче изискват огромни промени. Правим правителство, осигуряваме държавата и хората, и след това да ходим на избори, категорична е Нинова.

По въпроса каква е позицията й по предложение за ново правителство, в което Кирил Петков не е премиер, тя заяви, че това не е работа на БСП. Ние не бихме поставили такова условия, това не е политическо, не е нормално, не е коректно, каза лидерът на БСП.

Тя обясни защо БСП подкрепя връщането на хартиените бюлетини.

Прогнозите на хора, които разбират са, че ако ги върнем, между 300 000 и 500 000 души ще се върнат до урните, тоест целта е повече хора да отидат да гласуват за да имат институциите по-голяма представителност. Машините остават, всеки може да избира, допълни Нинова.

Източник: „Епицентър“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече