Политическата криза се задълбочава: Петков постави неизпълними условия за съставяне на кабинет

0

Кирил Петков постави неизпълними условия за съставяне на втори кабинет с мандата на „Продължаме промяната“ (ПП). Той не възнамерява да се откаже от лидерска позиция в бъдещ състав на проектокабинет – условие, поставяно от ИТН. Даде да се разбере, че не възнамерява да работи изобщо за подкрепа на ИТН – нито за първи, нито при евентуален трети мандат. Петков обаче не счита, че това означава избори, защото вярва, че ще привлече още депутати за каузата си. 

Всичко това стана ясно днес от негови изказвания пред журналисти. Очаква се утре Петков да подаде оставката на правителството, след което да стартира процедурата по връчване на мандатите.

ЗА ИТН и ОСТАНАЛИТЕ

„Дефиниция на глупост е те да разтурят правителството и сега ние да им кажем „да седнем пак на масата“. Ние знаехме, че излизането от правителството е заради тези 3,9 млрд. лв. за пътища. Какъв е смисълът да говориш с тези хора“, коментира Петков пред БНР.(link is external) Той отново повтори, че не би разговарял със Слави Трифонов, по подобие на Борисов, Пеевски, Костадин Костадинов, но този път прибави към списъка и Тошко Йорданов. Петков на няколко пъти повтори, че не може да работи с хора, които се опитват да крадат и дори се наложи водещата Силвия Великова да го предупреди, че има презумпция за невиновност. Каза, че не е знаел предварително за зависимостите на ИТН. Накрая категорично заяви, че не би водил никакви преговори с ИТН – нито за подкрепа за първия мандат, нито при евентуално връчване на третия мандат на партията на Трифонов.

„Това не означава, че отиваме към избори. Ще продължим да преговаряме не с партии, а с депутати. Показахме, че вратите ни са широко отворени“, коментира още Петков. На въпрос при какви условия е готов да се откаже от премиерския пост, той даде да се разбере, че те в момента не са налични.

„С ДБ и с БСП имаме диалог“, каза още Петков. Партньорството на ПП с ДБ в бъдеща коалиция било на 100% сигурно.

„Аз имам една мечта – да видя едно правителство, което е бетон пред задкулисните играчи. Ако мога да предам поста на такъв бетон, с удоволствие ще го направя. Но ако едни задкулисни играчи, които искат да крадат обществените средства, ми кажат „махни се“, няма да се махна. Ако един ден трябва да предам на Никола Минчев, на Асен Василев, знаейки, че правителството, което се сформира и НС, което стои зад него, е невъзможно да бъде пробито, това ще бъде най-голямото удоволствие за мен“, каза Петков. „Хората, които имат проблем с мен, с Асен Василев, са хората, които застанахме на пътя им да изхарчат тези пари по стария начин“, допълни Петков. Той призна като грешка на ПП само липсата на достатъчно добра комуникация с избирателите, така че те да оценят напълно битката със задкулисието. 

ЗА ПРЕЗИДЕНТА 

Петков коментира и взаимоотношенията с Румен Радев: „Последните ми остри реплики спрямо президента бяха на следната база – когато имаш вот на недоверие и предложение, което защитава българския интерес (За Северна Македония – бел. ред.), когато в същия този ден като премиер изпълнявам обещанието си това да мине през Народното събрание, ти да застанеш с остра позиция срещу нас, въпреки че няма смисъл от това… – чувството беше – „този президент какво мисли в този момент, не вижда ли, че има политическа нестабилност“. Това беше изненадващо и фрапиращо. Ако някой се е объркал, че можем да сме хора на някого и да изпълняваме нещо против волята си, няма как да се случи. Аз очаквам по-отговорна позиция, когато сме в политически риск за цялата нация“.

СЪЩИТЕ МИНИСТРИ

Малко по-късно Петков говори и пред други журналисти. На въпрос на БНТ (link is external) обясни, че ръководството на ПП до момента е обсъждало да предложи същия проектосъстав на правителство. Намекна, че довечера по темата ще има партийно заседание. На уточнението, че няма как да бъдат издигнати отново хората от ИТН, Петков каза, че не иска да говори за отделни министри, докато не получи подкрепата на независими депутати. След малко стрелна по адрес на Тошко Йорданов: „Не може да направи дори и една стъпка или едно изказване без разрешението на Слави Трифонов. За съжаление и с него няма да можем да говорим. Но сме готови да говорим с всички други”.

ИЗНОСЪТ НА ОРЪЖИЕ

„Това, което е правило досега българското правителство, е много ясно – ние не сме имали директен износ от България за Украйна по никакъв начин. Имаме експорт към наши традиционни партньори – страни в Европейския съюз. Но такъв директен трансфер: България – Украйна, няма“. Такъв бе коментарът на Петков за износа на българско оръжие. Темата стана актуална след изказването му преди няколко дни пред „Гардиън“, че служебно правителство на Радев би спряло износа.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече