Задкулисието, притиснато от „Промяната“, напрегна сили и свали правителството

0

Има видими и невидими причини, за да падне правителството. Факт е, че задкулисието, притиснато доста от „Продължаваме промяната“, напрегна сили и свали кабинета. Това обяви пред Лили Маринкова и студио ФАКТИ Калин Тодоров, писател и журналист.

„Има неща, върху които трябва да се замислим, защо падна кабинетът. Опозицията, в лицето на Бойко Борисов и ДПС, видя удобен момент. Правителството се клатеше и му трябваше малко, за да полети в пропастта. Това за мен означава, че правителството не се справи с предизвикателствата, които бяха пред него и не оправда очакванията на хората. Кабинетът не можа да се пребори с мафията, не можа да се пребори с Борисов, не можа със задкулисието и задкулисието го свали. Това бе видимо. Борисов и ДПС не са толкова смели, за да направят такъв хода, ако нямат някаква податка от западните ни партньори, че това правителство не е оправдало и техните очаквания. А то не ги оправда нито по отношение на Украйна, нито по отношение на Северна Македония. Борисов свали кабинета и заради Северна Македония, а след това решава този проблем, заради който уж свали кабинета. Това за мен означава, че той или търси индулгенция от Запада, или такава индулгенция му е обещана предварително“, коментира Калин Тодоров.

Той призна, че се е почувствал много засегнат от факта, че българският парламент разглежда предложение на френския президент за отношенията ни със Северна Македония.

„Не мога да си представя как българският президент ще внесе във френския парламент как Франция да си разрешава проблемите с Мартиника и Гваделупа – двете си извънморски територии. Това за мен бе унизително. Това, което свърши Макрон, трябваше да е направено от Кирил Петков и външно министерство. Тогава нещата щяха да изглеждат по съвсем нормален начин. А през тези шест месеца изглеждаше, че работата на кабинета и на външно бе в дисонанс. Министър Генчовска го каза, че е имало две външни политики. И президента не си пести критиките по отношение на работата на кабинета за Северна Македония, а това значи, че кабинетът не си изпълни задачите“, смята журналистът.

Попитан за тезата, която лансира президентът Росен Плевнелиев, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов може да се оттегли, Калин Тодоров каза, че партията не може да си позволи да участва в управлението на страната в присъствието на Борисов.

„В същото време не е ясно дали без Борисов ГЕРБ може да оцелее. И това, което се търси в момента, и в случая г-н Плевнелиев бе използван като мюре, е да се тества общественото мнение. Може би идеята е да се приложи някакъв модел, който действа в ДПС с почетен председател. Така ГЕРБ се отървава от отрицателната му харизма и се опитва да се отърси от имиджи си на една изцяло клиантелиска партия. Така може, по желание на Запада, след време да видим едно управление на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и ГЕРБ“, добави Тодоров.

Целият разговор можете да гледате във ВИДЕОТО.

https://www.facebook.com/watch/?v=751280632886760

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече