Кирил Петков с нова порция лъжи: Опасен ли е премиерът за България и националната й сигурност?

0

Кирил Петков забърка пореден грандиозен скандал със съобщението, че България гони 70 руски дипломати. Премиерът в оставка се оплете в опасни лъжи, в които въвлече и външно министерство. Това коментираха пред “Труд” дипломати от кариерата.

Те бяха категорични, че е абсолютно незаконно обявяването на руските дипломати за персона нон грата, по начина, по който е извършено. Документите за отзоваването на руски високопоставени служители на посолството с дипломатически имунитет са подписани от зам.-министърката Ирена Димитрова, която е от квотата на “Продължаваме промяната”. Подобни документи има право да подписва единствено външният министър Теодора Генчовска, която е в Мадрид, на срещата на върха на НАТО. Според източници от външно министерство отсъствието на Генчовска било използвано за пускане на две ноти за отзоваване на дипломати. Петков още през февруари внесъл искане във външно за редуциране на дипломатите в руското посолство, позовавайки се на Виенската конвенция, но искането му било оставено без последствия. Причината е, че за пет държави – Русия, САЩ, Франция, Обединеното Кралство и Китай чл.11 на конвенцията не се отнася. Те имат специален статут. След акцията на Кирил Петков по прогонване на руски дипломати, от външно зададоха въпроса ще направи ли същата чистка Петков и в US посолството? 

В кулоарите на парламента изгонването на руски дипломати измести темата за бюджета. От опозицията недоумяваха от поредната лъжа на Кирил Петков. Във вторник вечерта той съобщи, че България отзовава 70 дипломати на Руската федерация, а причината е, че са работили срещу интересите на България. Твърдението му не бе потвърдено от службите и от прокуратурата. “Мога да кажа, че голяма част от тях са работили директно за чужди служби и дипломатическата им роля е била само прикритие”, каза Петков. “Когато чужди правителства се опитват да работят и да се месят във вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат на този тип действия. И в неделя очакваме един пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва”, размаха пръст премиерът в оставка. Той дори благодари на службите за отлично свършената работа.

Час по-късно външно министерство пусна информация, която бе коренно различна от твърденията на Петков. Съобщението на външно гласеше следното: Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова извика на среща днес в МВнР посланика на Руската федерация. Посланик Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители.

От външно министерство се позовават на чл.11 от Виенската конвенция (по който изключение се прави за страните членки на ООН и на Съвета за сигурност) и говорят за 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас.
Всъщност Русия няма 70 дипломати в България и за разлика от Кирил Петков, във външно министерство отлично знаят това. В отговор на парламентарен въпрос към Теодора Генчовска, зададен от Ивайло Мирчев пише, че общият брой на руските дипломати в България е 40.

Нинова спира преговорите с ПП

БСП настоява за свикване на КСНС

БСП стопира всякакви преговори с “Продължаваме промяната” за съставяне на правителство. Социалистите настояват Румен Радев спешно да свика Консултативен съвет за национална сигурност и парламентът да изслуша на закрито заседание шефа на ДАНС за “доклада”, на база на който Кирил Петков обяви, че гони руски шпиони.

“За пореден път премиерът Кирил Петков взима еднолични решения по въпроси, които касаят националната политика – и вътрешно, и международно. Решението е безпрецедентно в българската дипломатическа история и взето лично от Кирил Петков”, категорична е Корнелия Нинова.

Захарова: Решението на София противоречи на интересите на България

Българите са разделени за върху политиката спрямо Русия

Решението на София да експулсира 70 руски дипломати е в противоречие с интересите на народа на България и разрушава отношенията с Русия, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.
“Тези в политическите кръгове на България, които стоят зад подобни решения, разрушават двустранните отношения и го правят, разбира се, против волята на българския народ”, каза Захарова в ефира на телевизия “Россия 1”.

Източници на ТАСС от посолството на Русия в София уточняват не само дипломати, но и технически персонал са обявени за “персона нон грата”.

В частност България експулсира руския министър-съветник Филип Воскресенски, генерални консули в Русе и Варна, както и директора на културно-информационния център в София, уточнява агенцията.

“В резултат на това нашето генерално консулство в Русе се затваря, откъдето всички служители са изгонени, почти всички служители са изгонени от генералното консулство във Варна. Всички наши служители трябва да напуснат България до 3 юли.

Като се имат предвид членовете на семейството, повече от 200 души трябва да напуснат България”, каза Филип Воскресенски.

Той каза още, че заради решението на българските власти Генералното консулство във Варна ще остане почти без служители.

Електронният портал “Газета Ру” цитира мнението на Дмитрий Новиков, първи заместник-председател на комисията по международни въпроси на Държавната дума, според когото народът на България не подкрепя политиката, която страната провежда спрямо Русия, което е довело до разделение на народа.

“Българското правителство вече е разделено на такива, които са готови да чуят своите граждани и целят добрите, традиционно близки отношения между България и Русия, а не да подкрепят различни санкции срещу Москва. Но има и онази част от политическите кръгове на България, която вече е твърдо вписана в глобалистките планове, в натовските съюзи и е готова да приложи волята на Вашингтон и Брюксел в най-реакционната политика. Това, разбира се, не отговаря на интересите на самата България, не отговаря на интересите на народните маси на България. Но зависимостта на страната, която сама е член на Европейския съюз и членка на блока на НАТО, се усеща”, каза Новиков.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор, пред “Труд”: Българската прокуратура научи от медиите

Българската прокуратура научи от медиите във вторник, че от страната ни ще бъдат експулсирани 70 руски дипломати.

Това съобщи пред “Труд” Сийка Милева, говорител на главния прокурор Иван Гешев. Тя бе категорична, че до този момент прокуратурата не разполага с никаква официална информация. “Не е получавана информация от специалните служби за несъвместима дейност от страна на въпросните дипломати срещу националната ни сигурност”, допълни прокурор Милева.

Ако има доклад на ДАНС, МВР или друга служба за шпионска дейност на чужди граждани на наша територия, независимо дали имат или нямат дипломатически имунитет, той трябва незабавно да бъде изпратен на спецпрокуратура или на Военна прокуратура, ако е от нейна компетентност, обясниха други юристи, потърсени от “Труд” за разяснение на процедурата. По такъв доклад веднага се назначава проверка, след което се преценява дали има достатъчно данни, за да се образува досъдебно производство. В случай, че то се образува, наблюдаващият прокурор установява, че дадено лице има дипломатически имунитет и уведомява главния прокурор, че следва да спре производството спрямо него. Тогава главният прокурор уведомява писмено министъра на външните работи за “дейността” на въпросното лица, след което оттам се вземат мерки, тоест – следва обвяването му за “персона нон грата”. Тази процедура е спазвана многократно при предходни случаи с дипломати, докато сега прокуратурата дори не знае дали ДАНС или друга служба имат такива доклади или разработки, коментираха юристите. Те уточниха, че очевидно мярката за отзоваването на 70-те дипломати е поради реципрочност, тоест – в Русия има по-малко български дипломати, отколкото руски у нас. Но в такъв случай изобщо не бива да се говори за шпионство, дипломатически имунитет и “персона нон грата”.

На въпроса на “Труд” има ли доклад, разработка или изобщо информация от ДАНС, въз основа на която премиерът Кирил Петков е взел едноличното решение да изгони 70-те дипломати, вчера от агенцията отказаха коментар.

Георги Щерев, председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация: Груба грешка е затварянето на консулството в Екатеринбург

Русия е туристически пазар, за чието разработване хиляди български предприемачи и хотелиери са инвестирали в продължение на десетилетия. Заради действията на управляващите сега сме на път да загубим и последните надежди за някогашното му възстановяване занапред. Това е изключително недалновидно от бизнес гледна точка, като въобще се абстрахираме от политиката. С тези действия рискуваме да нямаме с години напред силен туристически сезон.

Затварянето на консулството в Екатеринбург може да е фатално. Въпреки че у нас работата му незаслужено се неглижира, само област Урал, за която отговаря това консулство може да напълни цялата туристическа база на родните хотели и места за настаняване в България. Но за това е необходима правилна политика и дипломация, а не изненадващи крайни ходове.

Груба грешка е затварянето на това консулство. Туристическият бранш от години настоява за отваряне на нови консулски служби в Русия например в Новосибирск и не можем да повярваме на това, което се случва в настоящия момент.
Руският пазар е разработван дълги години и не бива да се губи толкова елементарно, с лека ръка.

Илияна Йотова, вицепрезидент на България: Решението трябваше да бъде взето с отговорността на следващия кабинет

Решението за отзоваването на руските дипломати е безпрецедентно, защото е взето от правителство, което е загубило доверието на българския парламент и вече е в оставка.

Според мен редното беше това решение, сигурна съм, че има основание след като казва министър-председателят и това е по информация на българските служби за сигурност, да бъде взето с отговорността на следващия кабинет, който и да е той.

Най-тежката мярка е “скъсването” на дипломатическите отношения. Много се надявам да не стигнем до там. Вчера за всички нас това беше изненада и аз ще се въздържа от всякакъв коментар, защото наистина нямаме грам информация.

Екатерина Захариева, бивш външен министър: Ако Москва изгони българските дипломати, затварят всичките ни мисии в Русия

Персоналът на България в мисиите в Русия е много по-малък на брой от 70 човека. Ако Москва реши да изгони нашите дипломати реципрочно, България трябва да затвори абсолютно всички мисии в Русия.

ГЕРБ научи за изгонването на руските дипломати от медиите. Има разминаване в информацията, оповестена вчера, и от официалното съобщение на МВнР. Първо, не всички са дипломати, 43-ма са общо руските дипломати в страната ни. И трябва да се уточни всички те ли наистина са извършвали шпионска дейност. На тези въпроси нямаме отговор.

Надявам се това да не е в резултат на панически действия заради вътрешнополитическата ситуация.

Костадин Костадинов, лидер на “Възраждане”: Има риск Кирил Петков да ни доведе до война

Масовото изгонване на дипломати на определена страна, което е безпрецедентно в историята на българската държава от 1878 г. насам и закриването на консулства в двете държави, нанася силен удар на взаимоотношенията между тези страни. То е знак за изключително влошени отношения и е последна мярка преди най-крайната такава – започването на война.

Не знам дали осъзнавате, че Кирил Петков е опасен за България. Той спешно трябва да бъде поставен под запрещение, в противен случай има риск да предприеме действия, които да ни доведат до ръба на конвенционална война, която не е наша.

Жоржета Пехливанова, дипломат: Във война ли сме вече?

Във война ли сме вече? Коя държавна висша институция е издала това “решение на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация?

Тази институция съобразява ли се, че България е член на ООН и в Съвета за сигурност има пет държави – постоянни членове, които се ползват със специален статут и по числеността на дипломатическите мисии по света?

Държавите са Русия, САЩ, Франция, Обединеното Кралство и Китай. За каква реципрочност се цитира чл.11 от Виенската? Какви са тези интерпретации на болни мозъци?

Автор: Екип на „Труд“

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече