Кирил Петков и Никола Минчев – нови политически противници или нов премиер и сив кардинал

0

Силно разцепление има в “Продължаваме промяната” за това кой да е кандидатът им за премиер, който ще приеме мандата от президента в 17 ч в петък. Депутатите са разделени между Кирил Петков и Никола Минчев, пише “24 часа”.

Тази вечер Националният съвет на още нерегистрираната от съда политическа формация трябваше да вземе решение. Чакаше се краят на заседанието на парламента по приемането на актуалзацията на бюджета, за да се събере партийното ръководство.

Още преди заседанието обаче стана ясно, че се борят двете тези – с или без Кирил Петков.

Под натиска на коалиционните партньори половината от ПП искат кандидат-премиер да е Минчев. Бившият парламентарен шеф бе определен като диалогичен от всички партии, включително от ГЕРБ и ДПС, които го свалиха от поста. Той се ползва със симпатиите и на депутати от “Има такъв народ”, затова е възможно правителство начело с него да събере по-широка подкрепа в парламента, оптимисти са застъпниците на тази теза.

Заради това, че е харесван от партньорите, срещу Минчев се води студена война в ПП, разкриха запознати.

Повечето от депутатите от “Промяната” обаче са категорични, че Петков е лицето на формацията и пак той трябва да е начело на кабинета. Това категорично няма да се приеме в БСП.

Заради скандала с изгонването на 70-те руски дипломати социалистите сложиха край на разговорите с ПП за ново правителство и поставиха условие – ще се върнат на масата на преговорите, ако има друг кандидат-премиер, а не Петков.

В отговор той поиска спешна среща с червените депутати и рано в четвъртък отиде на крака в групата им. Сигналите след продължилата близо час среща обаче бяха разнопосочни.

Диалогът продължава, заяви Петков. Той обяснил на БСП какви стъпки са извървени, за да се стигне до решението за изгонване на диплометите, и

признал като единствена грешка комуникацията

Това трябваше да си излезе от службите, които са работили по него, за да не се направи тази грешна опорка, че аз едва ли не еднолично съм направил нещо, каза Петков. Според него с БСП и досега са имали спорни моменти, които изглеждали непреодолими, но всъщност успявали да се разберат. Затова очаквал диалогът да продължи, защото имало по-важни теми като икономиката и корупцията, и дори избирането на нов шеф на КПКОНПИ.

Разговорът с премиера не променя позицията на БСП, че ще се върнем на масата на преговорите, ако “Промяната” предложи друг премиер, непреклонна остана обаче вицепремиерът и лидер на партията Корнелия Нинова.

Тя не коментира дали Никола Минчев е приемливо предложение за премиер. Неофициално социалисти изразиха подкрепа за експарламентарния шеф.

Знак, че “Промяната” е готова да обсъжда и други имена освен това на Петков даде не един от депутатите й в четвъртък.

Обсъждаме и други имена, потвърди шефът на парламентарната група Андрей Гюров.

Самият Гюров също бил сред обсъжданите

варианти.

Условието на БСП за друг премиер определено е на масата, заяви и депутатът Пламен Шалъфов, макар да уточни, че той лично би подкрепил отново Петков.

Междувременно се завъртя и името на военния министър Драгомир Заков. Преди да влезе в правителството на мястото на Стефан Янев, той бе представител на България в НАТО. Освен безспорен експерт, Заков е и опитен дипломат, ползва се с доверие на Запад, а и не е фокусирал критиките на опозицията, откакто зае поста преди повече от 3 месеца. В условията на кризата заради войната в Украйна и важната тема за евроинтеграцията на Западните Балкани дипломат на поста е добър вариант, казват наблюдатели. 

Аз вярвам, че възможностите за ново правителство в този парламент не са изчерпани. Лично според мен, ако отидем изобщо на вариант избори, преди 15 септември те не са целесъобразни. Важно е да има възможно най-голяма избирателна активност, коментира пък президентът Румен Радев от Мадрид.

Държавният глава предупреди, че е важно партиите да се отнесат отговорно към мандатите, които предстои да им бъдат връчени.

Източник: „24 часа“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече