Европейските медии с горещ коментар за изгонването на руските дипломати

0

Медиите в Европа пишат за изгонването от България на 70 служители на руското посолство в София.

В. „Либерасион“ изказва предположението, че това може би е последният акт на предизвикателство към Москва от страна на проевропейския български премиер в оставка Кирил Петков. Френският всекидневник подчертава, че числата сами по себе си са забележителни – досега в руското посолство в София са работели 113 лица с дипломатически статут и то в държава с население от едва 6,9 милиона души. А в началото на тази седмица това посолство си позволи нова провокация, като започна да набира пари в подкрепа на руската армия в украински Донбас, отбелязва „Либерасион“. 

В. „Франфуртер алгемайне цайтунг“ констатира, че с решението си да изгони 70 руски дипломати и служители от посолството на Русия в София правителството на България поставя своеобразен европейски рекорд. През април Германия изгони 40 руски дипломати, припомня германското издание и подчертава, че досега никоя друга страна от ЕС не е обявявала такова масово експулсиране на нежелани дипломатически пратеници на руския президент Владимир Путин.

Чешкият уебсайт irozhlas.cz цитира обяснението на Кирил Петков, че след изгонването на групата руски дипломати и други служители в посолството на Русия в София ще останат на работа повече от 40 души, докато в българското дипломатическо представителство в Москва има едва 12 дипломати и персонал. Медията припомня, че българското правителство е в оставка и коментира, че решението за изгонването на 70 човека от персонала на руското посолство задълбочава кризата в коалицията, защото Българската социалистическа партия (БСП) заема промосковски позиции.

Полският финансов портал Bankier.pl отбелязва, че решението за изгонването на дипломатите и други служители на руското посолство е породило спорове в София и обвинения към българския премиер, че е действал еднолично. Посочва се изявлението на президента Румен Радев, че не е бил уведомен и че БСП се е оттеглила от преговорите за съставяне на управляваща коалиция. Според медията този ход на българската левица прави на практика неизбежни предсрочните парламентарни избори в България. 

В кореспонденция от София, поместена на уебсайта на „Радио Свободна Европа/Радио Свобода“, се припомня, че преди да стане посланик в България през януари 2021 г., Елеонора Митрофанова е била постоянен представител на Русия в ЮНЕСКО и шеф на „Россотрудничество“ – федерална агенция, която има задачата да прокарва в чужбина интересите на Москва и да организира действията на руската диаспора.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече