Стига срам! „Посолските“ шпиони – вън!

0

Всичко е просто и логично: чужди граждани, които под прикритието на дипломати шпионстват, биват изгонени от страната, за да не вредят повече. Същото става с други чужди граждани, шпиони на същата страна, само че под прикритието на легационни служители. Поредица очевидности. Всякакви анализи на този акт са вече безсмислени. Полезно е само проследяването на основните варианти на реакциите, а те са немногобройни и също доста очевидни.

Е да, но не!

Като начало – хоров вой на мижитурките: сакън! Хоров вой на путиноидите, платени и безплатни: сакън! Хоров вой, слял гласовете на мафиоти, корупционери, национални предатели и крадци на едро и дребно, политпроститутки и политнаивници: сакън! Щом Москва на може без шпиони в София – и София не може без шпионите на Москва! Искаме си ги! Ако не ни ги върнете – ще плачем и ще тропаме с краче (както прави крачето на Путин на официални срещи).

Смешен плач ли? Може, но на мен не ми е смешно. Срамно ми е, за пореден път.

Защото знам, че след първата вълна от вой и емоционална пяна ще дойде втора – от уж обективистични, „нАучни“ уж- анализи и уж-прогнози, кой от кой по-черни за „нашето мило отечество“, както казваше Данко Хаирсъзина. Ще заблика отново и „народната мъдрост“, че Дядо Иван така, че Освободителите онака и че „голямата риба изяжда малката…“ И това цунами от лъжи и раболепие ще ни дави от медиите денонощно.

Ето как в днешна България – нашата България – един логичен до автоматизъм управленски акт, задължителен за всяка власт, която не иска да стана престъпница пред народ и държава – е на път да се превърне в героичен. Не руската – българската реакция направи от българското правителство правителство на герои.

Да си честитим героичното правителство, госпожи и господа! Рядко се случва на един управляван да има герои-управници. От всекидневието те влязоха в историята.

В историята ще влязат, разбира се, и виещите и тропащите с крачка. Е, в българската история такива – бол: като качество са неинтересни, ще вдигнат само количеството.

Заради обективността съм длъжен да спомена и обратния вариант на развитие: правителството да направи кръгом, да се откаже от очистването на руското посолство от шпионите и на българското чело от срама. Аз съм много против такъв вариант, затова си давам сметка, че това може да повлияе на обективната ми оценка на ситуацията, да ме подлъже да видя това „кръгом“ като по-малко вероятно, отколкото то обективно е. От друга страна, бих направил много тази позорна вероятност да намалее още.

Читателю, а ти?

Деян Кюранов, „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече