Вижте кои са новите лица в проектокабинета на Асен Василев

0

Експертна група започва днес да пише управленска програма за следващите 6 месеца, която да изпълнява правителството начело с Асен Василев, ако бъде съставено. 

„Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ се договориха да подготвят ясно разписан документ с конкретни задачи и срокове за периода. .

За целта трите формации ще излъчат по трима представители от своите парламентарни групи, за да изработят програмата. Към тях ще се присъединят и независими депутати, напуснали ИТН, с които прговорите бяха вчера.

Работната група трябва да изготви както програмата на правителството, така и законодателната програма, посочи Асен Василев. 

Цял уикенд „Продължаваме промяната“ редят проектокабинета „Василев“. В събота ПП се срещнаха с лидерите на левицата и „Демократична България“, а в неделя разговорите бяха с отцепниците от партията на Слави Трифонов.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че екипи на всяка от трите формации ще изготвят програма за 6 месеца с приоритети и законодателна рамка.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов пък бе категоричен, че е важно страната да се стабилизира, да се излъчи управление и това да стане с първия мандат и добави, че трябва да се подходи отговорно и да се предотвратят четвърти предсрочни избори в рамките на няколко месеца.

Кой ще влезе в новото правителство?

Както стана ясно в петък, досегашният финансов министър Асен Василев е кандидатът на „Промяната“ за министър-председател. Все още обаче не се знае дали предшественикът му Кирил Петков ще остане в новия кабинет. В медиите се появи информация, че не е изключено той да стане финансов министър. В служебното правителство на Румен Радев Петков беше министър на икономиката. Така че не е изключено и сега да заеме този пост.

За финансов министър пък сериозно се спряга името на досегашния шеф на НАП – Румен Спецов, който отбеляза сериозни рекорди в приходната агенция.

Вече е сигурно, че Николай Събев няма да е министър на транспорта. За тази позиция е предложен неговият бивш заместник Стоян Новаков, който е експерт по морско дело и е работил и към Европейската комисия (ЕК). Новаков бе зам.-транспортен министър едва четири месеца и бе освободен.

Най-вероятно Радостин Василев ще остане на поста министър на спорта. След като Слави Трифонов „изтегли“ министрите си от кабинета „Петков“, Василев и още шестима депутати напуснаха ИТН.

Според различни информации двама от отцепниците от партията на Слави Трифонов ще бъдат предложени за министри съответно на енергетиката и на регионалното развитие.

На своя пост ще остане вътрешният министър Бойко Рашков.

За министър на правосъдието в проектокабинета „Василев“ се говори, че спрягат ново лице – столичния адвокат Екатерина Димитрова.

Екатерина Димитрова

Тя е юрист от повече от 20 години, представлявала е едни от най- известните хора в държавата, два пъти е била Адвокат на годината и два пъти – носител на приза Адвокат в медиите, който се връчва за най-много спечелени медийни дела.

Припомняме програмата, по която ще работи и преговаря с евентуални бъдещи коалиционни партньори при формиране на нов кабинет. От партията изреждат осем точки, по които бъдещо правителство ще трябва да поеме „неизменен ангажимент”:

Решителни стъпки в борбата с корупцията – приемане на закона за новата антикорупционна комисия с разследващи функции и избор на г-н Бойко Рашков за неин председател, както и приемане на нов закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения и корупция;

Промени в Закона за съдебната власт, с които се въвежда механизъм за отчетност и разследване на главния прокурор, който закон ще бъде представен от Министерство на правосъдието до дни;

Приемане на 22 законодателни промени, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, които закони ще дадат възможност България да започне усвояването на 13 милиарда лева безвъзмездни средства от Европа, да има медицински хеликоптери, модерни класни стаи, енергийно ефективни домакинства и др.;

Промени в Закона за обществените поръчки и сключване на споразумението за новия пакет европейски оперативни програми за периода 2021-2027 на стойност 3,7 млрд. лв. и осигуряване на тяхното изпълнение по прозрачен и законен начин;

Довършване на Стратегическия план на България за развитие на земеделието и селските райони, който ще осигури на селскостопанските ни производители 16 млрд. лева;

Осигуряване на енергийна диверсификация чрез довършване на гръцката газова връзка, за да получаваме евтин газ от Азербайджан

Избор на независими и компетентни членове на водещите регулаторни органи като КЗК, БНБ и КФН с цел осигуряване на конкурентна и предвидима бизнес среда у нас и премахване на злоупотребите с цените на горивата и основните стоки и услуги;

Обособяване на агенцията по горите като независима държана агенция, към която да преминат всички горски стопанства; спиране на злоупотребите в горските стопанства и на престъпленията спрямо българската гора.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече