Асен Василев с обвинение към Пеевски: Има само 4 работни дни в НС! Проверка опроверга: Бил е 33 пъти!

0

Анализът е препубликуван от Factcheck.bg – платформа за проверка на фактите, създадена по инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България.

ТВЪРДЕНИЕ:

Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите в оставка, „Продължаваме промяната“: „Г-н Пеевски мисля, че има 4 работни дни в Народното събрание, откакто това събрание е излъчено. Аз съм бил там доста пъти на парламентарен контрол“.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: „А ако се окаже, че е лъжа?“.

Асен Василев: „Казах: Мисля, че има 4 работни дни. Не беше сега по време на бюджета примерно“.

Мустафа Карадайъ: „А ако се окаже лъжа?“.

Асен Василев: „Ще се извиня“.

Тези реплики си размениха Асен Василев и Мустафа Карадайъ в предаването на БНТ „Панорама“ в петък, 1 юли. Това стана след въпрос на водещия за депутата от ДПС Делян Пеевски и включването му в списъка със санкции по глобалния закон „Магнитски“ на САЩ.

ПРОВЕРКА:

Справка в сайта на Народното събрание, направена от Factcheck.bg, показва, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е регистриран в пленарната зала 33 пъти. Отсъствал е 55 пъти от общо 88 заседания на настоящето 47-о Народно събрание. На практика това означава, че от 3 декември 2021 г. до 30 юни 2022 г. формално неговите работни дни са 33, а не 4, както твърди Асен Василев.

През декември миналата година Делян Пеевски е бил на 8 от общо 10 пленарни заседания. През януари 2022 г. – на 5 от 13 заседания. През февруари – 8 от общо 13, през март – 6 от 14, през април – 3 от 9. През май е регистриран само на 1 от общо 12 заседания, а през юни – на 2 от 17, като едно от тях е извънредното заседание за приетия от опозицията вот на недоверие срещу кабинета на премиера Кирил Петков.

В справката от гласуванията регистрацията на Пеевски е отбелязана по два начина – „П“, което означава, че присъствието му е отчетено чрез пулта на мястото му, и „Р“, което значи ръчно въвеждане в системата от техническия екип, обясниха от пресцентъра на Народното събрание за Factcheck.bg. Тази опция е възможна, когато депутатът е имал проблем с пулта си или се е включил в заседанието малко след регистрацията. Тогава съответният народен представител се добавя ръчно по негово искане и в справката от гласуванията се отбелязва с „Р“.

При 11 от 33-те си присъствия Делян Пеевски е регистриран точно така. Това става на 20 януари, 10 февруари, 24 февруари, 25 февруари, 10 март, 16 март, 17 март, 30 март, 31 март, 14 април, 12 май.

С „П“, което означава „Присъства“ и е регистриран чрез пулта си, в стенограмите е отбелязан 22 пъти.

Независимо как е регистриран – с „П“ или „Р“, в 11 от работните си дни в парламента депутатът от ДПС не е гласувал нито веднъж. Такива са случаите на 7 януари, 3 февруари, 9 февруари, 10 февруари, 11 февруари, 25 февруари, 17 март, 31 март, 1 април, 14 април и 12 май. В 6 от тези случаи той е бил първоначално ръчно регистриран, а в 5 се е регистрирал чрез пулта си.

Пеевски не е член на нито една парламентарна комисия или група за приятелство. Той е отправил едно питане в парламентарен контрол към премиера Кирил Петков, заедно с Мустафа Карадайъ, Халил Летифов и Станислав Анастасов от ДПС. Депутатът участва в общо 7 законодателни инициативи, от които 5 са законопроекти, 1 е проект на решение и 1 е предложение за промени между две четения на проект за закон.

Делян Пеевски е избран за депутат в настоящето 47-о Народно събрание от листата на ДПС в Благоевград на вота през ноември миналата година. Народен представител е от 41-вия до 44-тия парламент – от юли 2009 до март 2021 г. Не участва в изборите през април 2021 г. и последвалия го предсрочен вот през юли. Преди това заема поста заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев (2005-2009).

На 14 юни 2013 г. изборът му за председател на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) по времето на управлението на правителството на Пламен Орешарски доведе до протести. В следствие на тях той се оттегли от поста, но остана депутат.

Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева бяха официални собственици на вестниците „Телеграф“, „Монитор“ и други, които продадоха през 2021 г. на United Group („Юнайтед груп“) – базиран в Холандия телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа.

На 2 юни 2021 г. Пеевски беше включен в списък със санкционирани по глобалния закон „Магнитски“ с указ 13818, насочен срещу нарушители на човешки права и отговорни за корупция по света. Документът е публикуван в съобщение на Службата за контрол на чуждестранни активи към Министерството на финансите на САЩ.

ПРОВЕРЕНО:

Не е вярно, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е имал 4 работни дни в настоящето 47-о Народно събрание, както твърди вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев. Пеевски е бил официално 33 пъти регистриран на заседания, от които 22 пъти е чрез пулта си и 11 ръчно добавен, според справка в сайта на парламента, направена от Factcheck.bg.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече