Лена Бориславова вече е клиент на Прокуратурата

0

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за договор за правна помощ, подписан от ББР с адвокатска кантора, в която е работила началничката на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова. Разследването е за сключена неизгодна сделка и е започнало преди месец, съобщи bTV, цитирайки прокуратурата. Материалите са получени от районната прокуратура, която в началото е проверявала договор за правни услуги на Българската банка за развитие (ББР), свързан с Лена Бориславова.

В прокуратурата от близо 2 седмици отлежават въпроси на „Сега“ по темата „ББР“ – освен за разследване срещу Бориславова и дали прокуратурата е свършила нещо по сигналите за нарушения при кредитиране от ББР. По-късно прокуратурата пусна съобщение, че не е вярно, че е образувало дело срещу Бориславова, защото от 2017 г. разследванията се образували за престъпления, а не срещу лица.

Държавното обвинение обаче признава, че разследване има. „Софийската градска прокуратура наблюдава образувано досъдебно производство за съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна сделка и от това е произлязла значителна вреда“, гласи съобщението. Това очевидно означава, че се разследват хора от ББР.

Както „Сега“ писа още на 26 юни, прокуратурата проверява договор на Българската банка за развитие (ББР), свързан с Бориславова.

Днес Бориславова коментира пред „Сега“, че е научила от медиите за разследването. Но че знае както от ББР, така и от кантората, че държавното обвинение им е пращало въпроси конкретно за нея. Тя се учуди, че може да бъде разследвана за неизгодна сделка в случая, тъй като не е представлявала кантората, подписала договора с ББР. „Не става въпрос за факти, а за начина на действие на прокуратурата“, посочи още Бориславова. Тя допълни, че не се притеснява от разследването и се надява, че в него правото ще надделее над политическите интриги.

„Прокуратурата се е „самосезирала“, само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала новото ръководство (на банката, б. а.) в първите дни на битката. Жълтите медии на ГЕРБ и ДПС и те ревностно участват в битката от ден едно. През май 2021 си мислех, че най-голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение“, написа неотдавна Бориславова във Фейсбук. Пред „Сега“ тогава тя уточни, че не е разпитвана по проверка или досъдебно производство по казуса и отказа друг коментар.

От ръководството на ББР е търсена информация за договора му с адвокатското дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ (ДГКВ) – кой, защо и при какви условия го е сключил. Лена Бориславова беше част от това адвокатско дружество. И във въпросния договор е посочена като предоставящ услугите от името на кантората.

ББР стана обект на много проверки и разкрития, докато Кирил Петков беше служебен министър на икономиката миналото лято. Стана ясно, че на определени фирми са отпускани необезпечени „балонни кредити“. Бориславова напомни, че „старите големи кредити на въпросните 8 компании … е, без изненада – изпадат в неизпълнение, т.е. няма #КОЙ да върне онези 2 млрд. лв. Наказани няма…“

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече