Различен прочит: Асен Василев – брат по лъжи и афери

0

Дали България ще се управлява от Петков или от Василев – и двамата са еднакво вредни за страната и гражданите й

„Той е човек, на когото имам безпрекословно доверие. С когото започнахме промяната рамо до рамо и ще я завършим рамо до рамо“. С тези думи в петък Кирил Петков – първият свален с вот на недоверие премиер в историята на България, анонсира името на новия кандидат за същия пост – Асен Василев. Досегашно негово вице, съучредител и съпредседател (с Петков) на все още нерегистрираната им като партия „Продължаваме промяната“. Но това е партийна несгода, която засега ще оставим настрана. Защото по-важното е друго – дали на премиерския пост ще е Кирил Петков или Асен Василев, разлика за България няма. Причината е, че двамата са от една порода. При това от тази, която вече се доказа изключително вредна за страната ни. Породата на политическите наемници, предоставили лицата си назаем на най-знаковата емблема на задкулисието у нас – разградския олигарх Иво Прокопиев.

За последната вече над година, откакто това дуо нахлу в политиката на страната ни, пиарите им упорито лансират захаросаната приказка за двама съмишленици, които се намерили в един от най-престижните университети в света и решили да променят родината си. Така, едва ли има човек по улиците, който да не е чул, че Кирил и Асен, както медийните им съветници се опитват да наложат дуото в недъгав опит за препратка към Асеневци, са се запознали в „Харвард“. И – видиш ли, стиснали си ръцете, че ще вкарат опита си оттам в едноименни курсове в Софийския университет. Запретнали ръкави. И го направили. А след това решили да „оправят“ и България. Друг е въпросът, че дотук единственото познато публично лице, за което се разчу, че е изкарало въпросните курсове, е миската Ивайла Бакалова. Но да не бъдем дребнави. 

Като сме на темата за недъгавия пиар обаче, трябва да признаем, че Кирил и Асен наистина са като братя. Но не биологични, макар че се движат и действат като сиамски близнаци. Не и „по оръжие“, както пееха Дайър Стрейтс. А по лъжи и по афери. Не вярвате? Да видим! 

Годината е 2013 г. Именно тогава тандемът за първи път излиза на светло, като лице на дуото към онзи момент играе Асен Василев. Той оглавява министерството на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет на Марин Райков, назначен от тогавашния президент Росен Плевнелиев. „На светло“, защото допреди това Василев и Кирил Петков са били в продължение на няколко години част от неизвестен за публичното пространство експертен екип към същото това ведомство, докато то беше оглавявано от Трайчо Трайков. Известен с връзките си с кръга „Капитал“ и по-точно с тартора на въпросния кръг – олигарха Иво Прокопиев. Какви точно са ги вършили като консултант-експерти там историята (засега) мълчи. Но според разследване на Епицентър.бг, на 14 май 2013 г., само ден, след като Василев става служебен министър, във ведомството постъпва искане от фирма „Волаком“ АД да й бъде издаден сертификат клас Б за инвестиционен проект за въвеждане в производство на летищни системи за безопасност в държавната зона Божурище – София. Тя е собственост на държавата в лицето на Националната компания „Индустриални зони“ (НКИЗ). В това искане не би имало нищо съмнително, ако фирмата не е представлявана от Кирил Петков, баща му Петко и съдружникът им Васил Василев. По принцип подобни процедури отнемат между три и шест месеца, но при тесните връзки между Петков и Василев сертификатът е издаден в рамките на иначе доста краткия двумесечен мандат на служебните кабинети. Той е готов на 27 май 2013 г., точно два дни преди края на престоя на Асен Василев във властта като служебен министър. Паралелно с процедурата, Василев прави и промени в борда на НКИЗ, като оставя само един от членовете, назначен по времето на Трайчо Трайков. Под ръководството на новия борд на НКИЗ пък е организиран конкурс за буквално 8 часа за продажба от страна на държавата на право на строеж върху 14 000 кв.м. във въпросната зона. Едно от условията предвижда фирмата-победител да има сертификат за икономическа дейност и така „Волаком“ се оказва единствената, изпълняваща го. А веднага, след като го печели, нарушава условията на дадения й сертификат, като започва да преотдава площи, за да избие инвестираната към онзи момент сума от 108 000 лева. В крайна сметка, резултатът от цялата афера е, че групичката инкасира точно 28 милиона лева срещу инвестиция от малко над 100 бона, а през август 2013 г. Кирил Петков се оттегля от дружеството и така се спасява от търсене на отговорност заради неизпълнените ангажименти по сертификата.

Вероятно вече се питате къде е Българската агенция по инвестиции (БАИ) в цялата тази схема? И правилно! В крайна сметка именно от нея зависи контрола над изпълнението на условията, с които са раздавани сертификати. С една огромна условност – през 2015 г. начело на БАИ застава Стамен Янев – също виден представител на кръга „Капитал“, който подобно на Василев е учил в езиковата гимназия в Хасково, пял е в същия хор, а преди да оглави БАИ е бил и фирмен адвокат на Кирил Петков. На този фон едва ли ще има изненадани, че до реален контрол на инвестицията не се стига. Няма как да има изненадани и от факта, че макар през 2020 г. Янев да е махнат от поста, първата работа на Петков, когато става служебен министър на икономиката през май 2021 г. е да го назначи отново начело на БАИ, а след това и в борда на ББР, която менторът на дуото Петков-Василев – Иво Прокопиев, се опитва от години да превърне в лична своя касичка. А именно – ББР. Янев беше начело на Агенцията за инвестиции допреди няколко месеца, като тихомълком беше махнат оттам след избухването на скандала със „златните паспорти“ и „златните визи“, които – според сигнал на ДПС до ДАНС – са били предоставяни основно на руски и китайски граждани срещу фиктивни инвестиции.

И ако си мислите, че афинитетът на БАИ към руснаци и китайци е бил случаен, дълбоко грешите. Той е дълбоко споделен от всички проксита, вършещи и вършили през годините работата на лица назаем в политиката на кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев, който бе разобличен от западната преса като олигарх, създаден по съветски тертип чрез престъпната приватизация у нас и медиен монополист, контролиращ пряко над 25 издания и още множество други непряко – чрез приближени до кръга „Капитал“ журналисти. Тук е моментът да уточним също, че преди 10 години Прокопиев изнесе завода си за солари от Силистра в Китай – първа от множество други инвестиции и общи проекти с азиатската държава.

На този фон едва ли ще има удивени от китайската връзка в друга афера, в която бе замесено името на Кирил и Асен и по-конкретно на втория. Миналата година, докато двамата все още бяха служебни министри, от ИТН обвиниха Асен Василев в кражба на интелектуална собственост, като се позоваха на твърденията на бивши негови съдружници от Дания. Малко по-късно, пред bTV единият от въпросните съдружници – Мортен Лунд, обяви, че Василев ги е измамил като продал без тяхно знание софтуерен код, собственост на тяхна обща компания, на китайска фирма. „Той е измамник, но е много, изключително умен. Инвестирахме 15-20 млн. евро, за да разработим софтуера, имахме между 30 и 50 програмисти в България. Не измами само мен, а и свои приятели. Той заедно с няколко програмисти взеха кода и заминаха за Китай. И го продаде на китайското правителство, след като аз намерих тези клиенти. Софтуерът беше собственост на компанията, а той просто го взе и го продаде сам“, разказа на 31 юли миналата година излъганият от Василев датски инвеститор и бивш негов съдружник Лунд.

Братя по лъжи

Както добре знаем, далаверите и аферите вървят ръка за ръка с лъжите. Кирил и Асен знаят най-добре, защото са заедно и в първото, и във второто. И тук далеч не говорим за послъгване като това на Петков, който се биеше в гърдите, че е платил акцията по издирването на Боян Петров, докато не бе опроверган лично от вдовицата на загиналия в Хималаите алпинист. Не говорим и за абсурда – на фона на вече изредените факти – именно Кирил Петков и Асен Василев да обясняват за борба с корупцията и престъпленията. Говорим за гигантски манипулации и пропагандни опорки, повтаряни ежедневно и ежечасно и от премиера в оставка, и от посочения от него кандидат за министър-председател в опит да отвличат общественото внимание от факта, че от шест месеца насам държавата е заложник на амбициите на един олигарх, след като години наред точеше хазната й и джобовете ни през ВЕИ централи, уредени обществени поръчки и сметките ни за ток, сега да прилапа и жизненоважните за икономиката ни над 12 милиарда лева от Брюксел по Плана за възстановяване и устойчивост.

Откакто е на кормилото на държавата това дуо защитава не обществените интереси, а именно ангажиментите, които е поело към въпросния олигарх. 

Тласна държавата в бездната на двуцифрена инфлация, от която цялото ни общество рязко обедня. Но която обслужва едно малцинство от хора, потънали в заеми за десетки милиони, които в момента рязко се стапят.

Пренаписа на два пъти Плана за възстановяване, за да може най-знаковото лице в този кръг – Прокопиев, да има как да сложи ръка на милиардите за „зелена енергия“, предвидени в документа.

А сега тандемът прави всичко възможно да оцелее на кормилото на държавата, за да е сигурен менторът им и акушер на влизането им във властта, че ще вкара в банковите си сметки тези пари. Както и че ще сложи ръка по пътя и на де що контролни органи в държавата са останали, които все още не са подменени от „промяната“ на Кирил и Асен. Или мислите, че в изявлението си от петък Петков случайно изреди регулаторите сред приоритетите, стоящи пред евентуално ново правителство на „промяната“? Дълбоко грешите.

Но като добри ученици на Прокопиев и Петков, и Василев отлично знаят, че ако не хвърлят прах в очите на обществото, рано или късно то ще види истинската им същност. Затова отчаяно се опитват да прехвърлят отговорността за случващото се върху други. Приписвайки им – следвайки уроците на ментора си – собствените си простъпки и престъпления. А също и неговите.

Списъкът с въпросните други, които биват нарочвани от дуото и атакувани пак от него с опорки и манипулации, не е от един и двама. Но в него прави впечатление фиксацията върху една конкретна политическа сила и конкретен депутат от нея – опозиционната ДПС и парламентариста от движението Делян Пеевски. Запитвали ли сте се защо партията и депутатът присъстват в почти всяко изказване и на Петков, и на Василев? Както и защо вторият, бидейки служебен министър на финансите, миналата година наруши българското законодателство и европейските директиви, правейки черни списъци, с които замрази сметките на 120 физически и юридически лица, лишавайки ги от граждански права? Списъци, които предизвикаха лавина от искове в българските съдилища и бяха обявени от ВАС вече на няколко пъти за противоречащи на Конституцията?

Отговорът е прозаичен – те от години са основни мишени на всички политици, медии и НПО-та, обвързани с кръга „Капитал“, защото – също от години – вадят на светло далаверите и престъпленията на същия този кръг и на тартора му Иво Прокопиев. Само че както правилно е отбелязал народът, на лъжата краката са къси. Та така и на „промяната“ седалището й вече удари земята.

Защото през последните седмици и месеци вече ясно лъсна, че ако не беше ДПС, парламентът нито щеше да има обща позиция срещу инвазията на Русия в Украйна. Нито прието френско предложение за вдигане на ветото срещу стартирането на процеса по присъединяване на Северна Македония към ЕС. Нито с одобрената миналата седмица актуализация на бюджета земеделците щяха да получат 300 млн. лева, общините – 100 млн. лева, училищното и предучилищното образование – 150 млн. лева, вузовете – допълнителни 20 млн. лева субсидии, а БПЦ и мюсюлманското вероизповедание- над  9 млн. лева.  А също и 50 млн. лева компенсации за разходите на гражданите за отопление с дървесина и пелети.

По същия начин съвсем скоро ще се спука и надутия от кръга „Капитал“ и повтарян сутрин и вечер от Петков, а сега и от Василев балон, че депутатът Делян Пеевски е „на Магнитски“. Впрочем дуото много добре знае, че присъствието на Пеевски в санкционния списък на САЩ се дължи на доносите и лъжите, лансирани от Прокопиев и хората му в политиката, НПО сектора и медиите. В противен случай нямаше първо единият, а сега и другият да бягат като дявол от тамян от въпросите кога точно лъжат – когато преповтарят опорката за „Магнитски“ или когато Кирил Петков подписа писмата, с които удостоверява, че няма данни, свързващи Делян Пеевски с твърденията по „Магнитски“. Само че, колкото и бързо да се опитват да избягат от тези въпроси, и Петков, и Василев знаят, че истината рано или късно лъсва. Независимо дали това ще стане като най-накрая я признаят или като съдът в Ню Йорк се произнесе по делото, заведено от Пеевски. Тогава обаче ще трябва да отговорят на множество други въпроси. Основният сред които – защо подмениха в полза на задкулисието и олигархията „промяната“, иначе толкова желана от гражданите на страната.

От Кадафи до „да го д*хат бедните“

Макар Асен Василев да размахва навсякъде дипломата си от Харвард, той избягва да говори за няколко факта, свързани с престижния университет. Например, малко известно е, че докато е учил в него, той е работил като консултант и за американската фирма Monitor Group, радваща се в продължение на десетилетия на завидна слава, докато през 2011 г. не избухва скандал, че е предоставяла на либийския диктатор Муамар Кадафи „спорни консултантски услуги“. След скандала фирмата фалира, като през 2013 г. е купена от „Делойт“. Друг момент, свързан с „Харвард“, за който избягва да говори Василев е магистърската му степен. През 2013 г. обаче призна, че има диплома за бакалавър от университета, но не и за магистър, защото е завършил само семестриално, тъй като не е предал дипломната си работа. Към днешна дата все още не е ясно дали е запълнил този пропуск. Едно е сигурно – образованието му в „Харвард“ очевидно е оставило и други пропуски, защото само преди няколко дни, докато сравняваше действията на опозицията, „блесна“ с нецензурното „да го д*хат бедните“ от парламентарната трибуна. При това, явно без да знае, че е заемка от комедийния филм „История на света“. 

Автор: Екип „Труд“

Източник: „Труд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече