Прогноза: Балканите ще станат необитаема пустиня, а Сибир ще изхранва света

0

В портала Big Think е публикувана карта, показваща как ще изглежда светът, когато средната годишна температура е с четири градуса по-висока от сегашната. „Полинезия вече я няма, тя е потънала в морето. Пакистан и Южна Индия са пусти и Европа бавно се превръща в пустиня. Такава ситуация ни очаква, когато светът е средно само четири градуса по-топъл годишно“, казва Big Think . Западна Антарктида вече не е само лед и  необитаема. В новите зелени площи ще бъдат създадени нови градове. Северна Канада, Скандинавия и Сибир ще нахранят стотици милиони климатични мигранти, които ще бъдат принудени да обитават тези райони, твърдят учени.

В текста се посочва, че „сега е подходящият момент за закупуване на недвижим имот в Гренландия, преди и той да стане зелен“. Местата на картата, отбелязани в кафяво, представляват територия, която ще бъде необитаема поради суша и екстремни метеорологични условия, а сред тях са източното крайбрежие на Съединените щати, Централна Америка и центъра на Южна Америка. В Африка Мадагаскар и Мозамбик ще се озоват в същото положение, в Азия Индия и Пакистан, а Индокитай и Индонезия ще бъдат изоставени. С оранжево са отбелязани зони, които ще станат необитаеми пустини, включително целите Балкани, Австрия, Унгария, Германия, Испания, Португалия… Тоест цяла Южна Европа. Реките ще пресъхнат напълно, а както прогнозира картата, в Алпите вече няма да има сняг.

Червеното показва територията, която ще бъде наводнена поради повишаване на нивата. Предполага се, че четири градуса по-висока температура ще доведе до повишаване на морското равнище с до два метра. Въпреки че червената територия не изглежда голяма на картата, това е гъсто населен район. В Съединените щати, например, това е повече от десет процента от населението им. Светлозеленият цвят показва районите, където ще бъде възможно да се отглежда храна и да се създават градове. Сред тях е Западна Антарктида, неузнаваема и гъсто населена. Нова Зеландия също ще се превърне в един от най-гъсто населените райони в света.

В Сибир и Канада валежите и по-високите температури ще създадат идеални условия за отглеждане на храна за по-голямата част от света, докато подслон за по-голямата част от световното население ще се предлага от Обединеното кралство, Скандинавия, Гренландия и Северна Русия. Тъмнозеленият цвят показва зона, където е възможно повторно залесяване, но дори изоставените площи няма да останат безполезни. Означените със зелени точки ще се използват за производство на слънчева енергия, а червени точки за производство на геотермална енергия. Огромни вятърни паркове край бреговете на Южна Америка, Аляска и Северно море ще произвеждат останалата енергия, от която се нуждае планетата, пише „Труд“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече