„РИА Новости“: Американците използват България като жертвено агне. Петков е странен персонаж!

0

В статия, озаглавена: „Вече не се страхуваме“ – това, което започна в България“, агенцията коментира, че Русия и България може да скъсат дипломатическите си отношения заради факта, че София под абсолютно измислен претекст изгони няколко десетки руски дипломати и служители на посолството. Експертите смятат, че местните власти действат по заповед от Запада. В резултат на това правителственият ръководител Кирил Петков фактически погреба политическата си кариера. Как се карат българи с руснаци – в материала на РИА Новости.

Не ронете другата дупка

Слави Трифонов, лидер на партия „Има такъв народ“, обяви на 8 юни, че напуска управляващата коалиция. Според него ръководството води страната към фалит и изгражда отношения със Северна Македония против волята на мнозинството. Опозицията се възползва от това и на 22 юни гласува вот на недоверие към правителството. Шефът на най-голямата партия в парламента „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков обаче все още е премиер в оставка – все още не е намерен негов заместник.

След гласуването той каза, че в оставката му са замесени мафията, предишната корумпирана власт и руският посланик Елеонора Митрофанова. На 27 юни ръководителят на правителството обвини дипломатическата мисия, че събира дарения за руските войски, а на следващия ден обяви решението да експулсира от страната 70 служители на руското посолство, заподозрени в шпионаж.

Този трик допълнително разби вътрешнополитическата обстановка. Парламентът поиска доказателства. Петков се позова на доклади на ДАНС, но президентът Румен Радев не е чул нищо за тях. „Ясно е, че решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, далеч от институционалния път“, каза Радев.

И вицепремиерът Корнелия Нинова, представляваща БСП, нарече поведението на премиера неприемливо. БСП спря преговорите с ПП за нова управляваща коалиция. Социалистите са съгласни да се върнат към диалога, само ако Петков забрави за амбициите за премиер.
 

Според Конституцията „партията на промяната“ е тази, която първа трябва да се опита да състави кабинет. Преди Петков да обвинява руски дипломати в шпионаж, той имаше шанс отново да оглави правителството, но сега това е абсолютно изключено.

Рискове за сигурността

Министерството на външните работи на България отправи три устни ноти към Митрофанова. На първо място дипломатическият състав на мисията трябва да бъде намален до 23 души, техническият персонал до 25. В същото време българите закриват генералното консулство в Екатеринбург, същото се очаква и от Русия в Русе. Освен това 34 дипломати и 36 служители (шофьори, охранители, готвачи, счетоводители) бяха обявени за персона нон грата. Всички те са напуснали страната на 3 юли.

Фактически работата на дипломатическата мисия е парализирана. Затова Митрофанова предложи на руските власти да затворят посолството в България. Тоест говорим за скъсване на дипломатическите отношения. Докато представителството функционира, уточнява съветник-пратеникът Филип Воскресенски, но консулската служба на посолството и генералното консулство във Варна не функционират.

Радев призова правителството да бъде разумно. Според него политиката на София спрямо Москва трябва да отговаря на стратегическите интереси на българите, а случващото се в момента застрашава националната сигурност и икономиката. Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов обеща да се оплаче от Петков в прокуратурата. Дори от МВнР казаха, че са готови да изпълняват само писмени указания и. относно. министър-председател, защото не искат да споделят отговорността за последствията с него.

Междувременно Петков обяви, че републиката е достигнала исторически крайъгълен камък, когато трябва или „да продължи да изгражда просперираща нация, или да се върне към марионетно управление и обслужване на интересите на чужденци“. „Няма да позволим България да поеме в грешна посока, шепа хора да присвояват държавни пари, прокурорите да бездействат, а чуждите дипломати да поставят ултиматуми. Защото не ни е страх“, подчерта той.

Той беше подкрепен от Европейския съюз и НАТО. Външната служба на ЕС отбеляза, че скъсването на дипломатическите отношения е непропорционален отговор от страна на Русия, който допринася за изолацията на Москва. Говорителят на НАТО Оана Лунгеску посочи, че София води независима политика и решението за експулсирането на дипломатическите служители трябва да бъде уважено.

Близо не може да се остави

В България се проведоха няколко митинга в подкрепа на Русия. Хората казаха, че се срамуват от действията на властите, които сляпо следват волята на Запада.

„Американците използват България като жертвено агне. Премиерът е много странен персонаж, който първоначално не е разчитал на дълга политическа кариера“, обяснява Олег Бондаренко, основател на проекта Balkanist.ru.

Развалените неочаквано отношения с Москва не са първият скандал, добавя експертът. Така Петков отблокира европейската интеграция на Северна Македония, въпреки че българите настояваха македонците да влязат в ЕС само след като признаят езика си за разновидност на българския. Правителственият ръководител пренебрегна това.

Според Бондаренко Русия няма причина да държи на всяка цена посолството в България – управляващият елит на републиката по нищо не отстъпва на балтийците по отношение на русофобията. А насажданата от десетилетия западна „мека сила“ доведе до факта, че българската младеж се свързва изключително с Европейския съюз. Сред тези над 40 години има русофили, но те са твърде малко, за да влияят на ръководството на страната.

Фьодор Лукянов, главен редактор на Russia in Global Affairs, припомня, че прекъсването на дипломатическите отношения е крайна мярка. „Това е лесно да се направи, но когато политическата ситуация се промени към по-добро, а това ще се случи рано или късно, ще бъде трудно да се възстановят връзките. Ето защо, ако не говорим за военен конфликт, страните обикновено се опитват да не да спрат комуникацията, но да свалят нивото”, отбелязва политологът. Например, можете да отзовете посланика. Дипломат от такъв ранг вече няма какво да прави в България.

Руското външно министерство е съгласно, че София е тръгнала към изостряне по поръчка на външни сили. Москва си запазва правото да отвърне на политически и дипломатически мерки, включително асиметрични. Но, както подчерта официалният представител на ведомството Мария Захарова, никой няма да може да прекъсне вековните културни и духовни връзки, които свързват двата народа.

Източник: eurocom.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече