Прокурор не разследвал Георги Семерджиев, ето защо

0

Младши прокурор Желева от Софийската районна прокуратура постановила отказ от образуване на досъдебно производство срещу Георги Семерджиев през 2014 г.

Това става ясно от документи, с които Клуб Z разполага, по повод „юнака“, който уби две момичета пред хотел „Хемус“, возейки се с полицейска лампа и демонстрирайки отявлено чувство на безнаказаност.

Защо ли?

Фактите

На 18 януари 2014 г., 20 минути след полунощ двама полицейски инспектори спират на ул. „Екз. Йосиф“ в центъра на София в „Ауди А6“ Семерджиев. Тогава той е едва на 27 години.

Той не показва да има шофьорска книжка и му е съставен акт по Закона за движение по пътищата още със същата дата – 18 януари. Актът е по чл. 150 – че всяко МПС трябва да се управлява от правоспособен водач.

Ченгетата обаче установяват, че младежът е изгубил всички контролни точки и свидетелството за правоуправление му е иззето още на 22 септември 2009 г. (когато е бил на 23 г.!). 

Така и не придобил правоспособност към онзи момент.

На 30 май 2012 г. обаче има друго наказателно постановление от КАТ–  за управление без книжка на 8 януари 2011 г. То е връчено на младия мъж чак на 2 септември 2013 г. (у нас това е нормална практика, тъй като обичайно не може да се издири виновникът, б.а.) и след обичайния срок за обжалване – дефакто е влязло в сила от 10 септември с. г.

Всичко това е пратено от 5 РПУ в прокуратурата, тъй като за него вече си има член от Наказателния кодекс, просто казано – вече не е нарушение, а престъпление. То е за който управлява МПС в едногодишния срок от наказанието с отнемане на книжката.

Прокурорката стига до извода, че има данни за въпросното престъпление по чл. 343в, ал. 2 – този текст гласи:

„Който в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление извърши такова деяние, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и двеста лева.“

Така… обаче данните – според прокурорското постановление за отказ – са, че само „от обективна страна“ е установено престъплението.

Мотивите на прокуратурата

От субективна страна прокурорката установява, че „в случая се касае за формално престъпление, което е невъзможно да бъде извършено при друга форма на вина освен пряк умисъл“.

„Разгледано в интелектуален аспект“… пише прокурорката – Георги трябвало да е наясно, че извършва престъпление и въпреки това да го извърши. 

Какво пише надолу въпреки посочената фактология:

„…  Липсват данни Георги Семерджиев да е знаел, че е наказан с наказателно постановление, което е влязло в сила (въпреки че физически няма книжка в себе си?!, б.а.)

-… наказващият акт не е бил доведен до знанието му“… тъй като му е връчен неприсъствено (което е напълно законно, б.р.).

И още:

„В светлината на горното не се установява в съзнанието на Георги Семерджиев да е имало представа, че управлява МПС в едногодишен срок от наказването му… за същото деяние… „, заключава прокурорката.

А буквално следващото изречение звучи така:

„Действително се установява, че Георги Семерджиев е знаел за обстоятелството, че не притежава Свидетелство за управление на МПС и същият е неправоспособен водач… Но в субективните  представи на дееца е следвало да има съзнание, че управлява МПС в едногодишен срок от влизане в сила на Наказателното постановление… “ и пр., и пр.

Казано просто – Семерджиев е знаел, че е без книжка, че тя му е отнета, но в съзнанието му е нямало факта, че кара кола в рамките на едногодишната забрана – което вече съставлява престъпление.

Така младши прокурор Желева постановява, че – макар горе да пишеше за „обективната страна“ – „от субективна страна липсват данни за осъществен състав на престъпление“. Което престъпление обещава от 1 до 3 г. затвор на рецидивисти, които шофират при отнета книжка… 

И затова постановява отказ да образува досъдебно производство. 

Прокуратурата търси виновника в КАТ

По същото време СГП разпространи свое съобщение – че от делото за катастрофата отделя материали  за „… евентуално нарушаване на служебните задължения от служители на МВР, включително на КАТ-СДВР, за покровителстване на обвиняемия Г. С., както и за търговия с влияние“.

„Ще бъде проверено дали служители на МВР са нарушили, превишили или не са изпълнили служебните си задължения, както и дали са използвали своето служебно положение с цел да набавят за себе си или за другиго облага. 

Ще бъде проверено и дали служители на МВР не са докладвали в прокуратурата станали им известни данни за евентуално извършени нарушения или престъпления от обвиняемия Г. С. „, пишат от прокуратурата.

Ето и целия текст на съобщението:

СГП извършва проверка по реда на чл. 145, ал. 1 от ЗСВ във връзка с данни за евентуално извършено престъпление по служба от служители на МВР 

Софийска градска прокуратура (СГП) отдели материали от воденото срещу обвиняемия Г. С. досъдебно производство за пътнотранспортно произшествие, настъпило на 5 юли т. г., при което е причинена смъртта на две лица. 

След анализ на материалите по делото, наблюдаващият прокурор е установил данни във връзка с евентуално нарушаване на служебните задължения от служители на МВР, включително на КАТ-СДВР, за покровителстване на обвиняемия Г. С., както и за търговия с влияние. 

Ще бъде проверено дали служители на МВР са нарушили, превишили или не са изпълнили служебните си задължения, както и дали са използвали своето служебно положение с цел да набавят за себе си или за другиго облага. 

Ще бъде проверено и дали служители на МВР не са докладвали в прокуратурата станали им известни данни за евентуално извършени нарушения или престъпления от обвиняемия Г. С. 

След приключване на проверката въз основа на събраните материали ще бъде извършена преценка от СГП на всички данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече