Петков приземи „диверсификатора“ Борисов

0

Кирил Петков отговори във „Фейсбук“ на твърденията на Бойко Борисов, че и по време на неговото управление е имало диверсификация на доставките на природен газ. Борисов говори на партийно събрание на ГЕРБ в Бургас.

„Турски поток – 3 млрд. лева – 0% от капацитета на тръбата е за България, 0% диверсификация. Гръцката връзка – 0.5 млрд. лева – 100% от капацитета на тръбата е за България и български износ, веднага диверсифицира 1/3 от годишното потребление на страната ни, на стойност 1/3 от цената на Газпром.

(Интересен факт: цената на километър строителство за Турски поток е два пъти по-висока от тази за гръцката връзка, въпреки по-лекия терен). Без допълнителен коментар.“ Това написа Петков в профила си.

В петък вечерта Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че откриването на интерконектора било фалшиво, още не течал газ. Същото заяви и Борисов в Бургас. Нарече откриването „бутафорно“. А азербайджанският газ, който тече през интерконектора, както бе съобщено вчера в Комотини,  бил договорен още от Георги Първанов. Което е така, но по време на управлението на ГЕРБ беше направено всичко възможно газ, различен от руския, да не пристига в България. С присъщата си арогантност Борисов призова Петков преди разпускането на парламента да прокара закон от два реда, в който се забранява в България да се внася руски газ. Така щял да спре опасенията, че служебното правителство ще продължи договора с „Газпром“. „Обещавам му подкрепата на моите депутати“, великодушно заяви Борисов.

В подобен смисъл, но с поетични похвати се изказа и началничката на кабинета на Петков – Лена Бориславова. Тя използва същите снимки, които публикува и премиерът.

По-късно в Ямбол Бориславова заяви, че „ще се опитаме да осигурим мнозинство в парламента за приемане на законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Мисля, че това ще дълъг и труден процес, но, каквото можем да свършим, ще опитаме във времето, което ще ни бъде предоставено от президента Румен Радев“, съобщи БТА.

Според нея се очаква от ГЕРБ, ДПС и ИТН да се опитат да осуетят приемането на важните законопроекти, както се случи през седмицата с напускането им на заседанието на правната комисия за промени в Закона за антикорупционната комисия. „Нека ГЕРБ започнат да действат като законодател в парламента, защото до този момент от тях не сме видели конструктивни предложения“, коментира тя.

Бориславова допълни, че от „Продължаваме Промяната“ са против модела „вземане и даване на депутати“, тъй като не така функционира демокрацията и парламентът. Това бе по повод изказването на  Бойко Борисов , че ГЕРБ ще отпуснат 60 депутати за приемане на проектозакон за диверсификация на газа. „Разликата е, че моделът, който ние следваме, е чрез убеждаване и лични разговори, на база на конкретна програма и идеи. Ние много ясно заявихме, че не желаем да преговаряме с някои, при които друг взема решение вместо тях, както Борисов потвърждава за собствените си депутати“, каза още тя.

Вицепремиерът в оставка Асен Василев на свой ред коментира, че „парламентарното време е много добре да се даде“, докато тече процедурата за връчване на втория и третия мандат. Четири от законопроектите вече са в парламента, един от тях е законопроектът за КПКОНПИ, който е по Плана за възстановяване и устойчивост, каза Василев на дискусия в с. Баня. Той допълни, че има още 13 законопроекта, които са или в Министерски съвет, или в последна фаза на обществено обсъждане, така че те също вероятно биха могли да влязат в парламента в този период, пише БТА.

С ГЕРБ в този състав, с тези хора вътре, преди те да са се извинили на българския народ за всичко, което са причинили през последните 12 г., мисля, че не можем да работим, заяви Асен Василев по повод на изявленията на Бойко Борисов. Видяхме за последните 12 г. управление на ГЕРБ докъде доведоха страната – най-голямата разлика между бедни и богати в ЕС, окрадена държава, допълни той. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече