Провалът на ПП – заради хайката за депутати

0

„Продължаваме промяната“ пое грешен подход на търсене на отделни депутати, посочи пред БНР Боряна Димитрова, управител на „Алфа рисърч“, и добави: „Това е неправилна политическа стратегия. Това беше пример на пожелателно мислене.“

Тезата, че е възможно голямо мнозинство от 140 депутати също е пожелателна, смята анализаторката. „Нямаме никакви индикации, че е възможно да се получи различна ситуация в следващ парламент.Възможно е ПП да бъде отново първа политическа сила, но с крехко мнозинство пред втората, третата и с доста фрагментиран парламент“. 

Според социоложката оценката „Много добър 5“, която постави на правителството си премиерът Кирил Петков, е признак, че на хоризонта се задават предсрочни избори.

По думите на Боряна Димитрова политиците, правейки своите изявления сега, трябва ясно да знаят, че след изборите ще трябва отново да мислят какъв тип мнозинства ще могат да бъдат направени: „Защото зад тези мнозинства стоят определен тип избиратели. Колкото по-добре познават избирателите си, толкова по-адекватна може да бъде политиката им“.  

Тя подчерта, че последните социологически данни сочат, че има „укротяване на ръста на „Възраждане“: „Разделянето на ляво-русофилското пространство между БСП, „Български възход“ на Стефан Янев и „Възраждане“ изчерпва ресурса в него“.

Друга ясна тенденция, видима от социологическото проучване, е продължаващият регрес на „Има такъв народ“. „Обикновено парламентът се владее от управляващите, а улицата – от опозицията, а в България имаме парадоксалната ситуация, при която това е обратното“, заключи тя. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече