Русия струпва части от резервисти край Украйна, твърди Лондон

0

Русия придвижва части, съставени от резервисти, през цялата страна и ги струпва до Украйна за бъдещи нападателни действия, съобщи британското военно разузнаване в днешния си бюлетин за хода на войната.

Според американския Институт за изследване на войната (ISW) в момента руската армия в страната е в състояние на оперативна пауза. Институтът обяви това си заключение в началото на седмицата, то бе потвърдено на 7 юли от говорителя на министерството на отбраната ген. Игор Конашенков.

Това не означава затишие в нападенията и сраженията.

В петък Серхий Хайдай, губернатор на Леганска област, каза, че не артилериският обстрел и ракетните и авиационни удар продължават срещу много селища, а в Донбас се разполагат допълнителни танкови части. От ISW обясняват, че според разбирането в САЩ и СССР паузата е един от деликатните моменти във воденето на война и бойните действия трябва да продължават частично, за да не се изгуби инициатива, докато се подготвя последваща офанзива.

„Руските сили вероятно ще продължат да се ограничават до малки по мащаб нападателни действия, докато възстановяват частите си и създават условия за по-значителна офанзива в следващите седмици или месеци“, допълват от института. На 6 юли анализаторите му отбелязаха, че за пръв път от 133 дни война Русия не е обявила завземане на нови територии, особено след падането на Лисичанск на 3 юли.

Сега от ISW предупреждават, че когато преценят, че са достатъчно подготвени, руснаците ще започнат мащабно настъпление с голямо количество войски и повече упорство, но това излизане от оперативната пауза може да е постепенно и да не бъде забелязано веднага.

Днес британското разузнаване твърди, че вижда, че частите от резервисти са по-скоро сглобени за случая, не са сработени и са с остаряло или неподходящо оборудване.

Пример за последното е, че множество от тези части е предвидено да се придвижват основно на МТ-ЛБ (съкращение от многоцелеви транспортьор лек брониран) от дълбоките запаси в складовете. Това е леко бронирана верижна машина, замислена през 50-те години на ХХ век като влекач за оръдия и смятана дори в днешна Русия за неподходяща за дейност на фронтовата линия. Въоръжението е само една картечница и ефективността му е доста по-малка от БМП-2 (бойна машина на пехотата) с 33-милиметрова броня, 30-мм оръдие и противотанкова ракетна установка, използвана през февруари и март.

Подобен избор изглежда озадачаващ на фона на думите на президента Владимир Путин, че „в Украйна нищо дори не сме започнали, както трябва“.

Съобщенията за резервисти също се различават от настояванията на Москва, че в Украйна се изпращат само професионални военни на активна служба. Към разкази на руски издания за това как армията оказват натиск над срочно слежущите да подписват договори за професионални военни се добавят и съобщения за такива действия и в затворите.

Проектът Gulagu.net, който следи за правата на лишените от свобода, съобщи канала си в „Телеграм“, че в различни райони – например в колонии в Нижегородска област, Мордовия и Краснодарския край – идват „някакви цивилни“, търсят мъже с боен опит и им предлагат да отидат да воюват. „В Изправителна колония 5 в Нижегородска област на 6 юли събраха около 10 души. Сутринта ги извика началникът, вечерта пристигнаха от службите и генерал. След 10 минути ги отведоха с вещите им. Някои отпътуваха, други ги държат засега в болницата. Част от тях не стъпвали на фронт“, се казва в едно от съобщенията.

Изданието „Важни истории“ съобщи на 4 юли, че според роднини на затворниците от колония №7 „Яблоньовка“ и ИК-6 „Обухово“ в Петербург предложили да отидат в Донбас в редовете на частната армия „Вагнер“, като им обещавали амнистиране и по 200 хиляди рубли на месец, ако оживеят, или 5 млн. рубли на роднините, ако загинат. В резултат около 40 души от „Яблоньовка“ са откарани в Ростовска област в Южна Русия, макар желаещите да били около 200. Още 11 са от „Обухово“, макар да не е известно дали последните са от записалите се за „доброволци“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече