Политиката като хазарт – родните властолюбции вярват, че при ново раздаване непременно ще имат по-добри карти

0

Продължаваме промяната“ (ПП) върна мандата за кабинет и се поблазни да заложи на изборната карта, вместо да се включи в раздаването за третия мандат. В политиката има много хазарт, особено в българската от последните години, но върхът на хазарта е сляпата вяра, че при ново раздаване непременно ще имаш по-добри карти.

Да, ПП с пълно основание може да заложи на тезата: задкулисието ни свали от власт, подкрепете ни мощно, за да можем да реализираме промяната докрай. Но успехът никак не е сигурен, защото за мнозина избиратели вече ще е по-важна не „нулевата корупция“, а инфлацията и студът през зимата. За други пък, разочаровани от „Промяната“, нулевата корупция ще остане само лозунг с почти нулев резултат, а парно ще чакат по формулата – вече имаме диверсификация, но сега пък нямаме газ. Най-сетне, прочитът на свалянето от власт винаги има и втора, негероична страница – дали пък и самият ти нямаш заслуга за това, особено след неуспешния втори опит? Отчасти като „Има такъв народ“ (ИТН), която на два пъти миналата година не успя да състави правителство.

Не трябва да се забравя и това, че ПП вече няма да имат президент и служебен кабинет зад гърба си, както когато спечелиха през ноември, а неприятел, който дори може да използва целия властови ресурс на държавата срещу бившите си питомци.


Но дори и ПП да спечели повече проценти, както ИТН на вота през юли спрямо април миналата година, това далеч няма да е достатъчно за самостоятелно управление. След ОДС на Иван Костов през 1997-а, дошло на власт след безпрецедентна икономическа и политическа криза, никой не е разполагал с абсолютно мнозинство – и няма никакви основания да се очаква сега мощна електорална вълна, издигнала на гребена си една нова формация без структури и опит, да помете останалите партии. Така че ПП отново ще трябва да търси същите партньори за властта както досега – БСП и „Демократична България“, като в най-най-добрия случай пак ще разполага със сходно мнозинство, но без ИТН, която вероятно няма да влезе в парламента. И ако не им достигнат гласове, пак ли ще търсят допълващи депутати поединично?

Ако се изнесеш, значи си се предал

А ако не ПП, а ГЕРБ стане първа сила, дали тя няма този път да се опита да направи кабинет? И дали ако националистическият вот се окаже с много силно парламентарно представителство, в лицето на една мощно пораснала „Възраждане“ плюс „Български възход“ на Стефан Янев, няма да се наложи да се търси не мнозинство на промяната, а такова за запазване на евроатлантическата ориентация на страната, в което партиите на промяната ще трябва да са с ГЕРБ и ДПС? Тогава деструктивното поведение на ИТН ще бъде само един досаден спомен пред заплахата Костадинов да тласне страната към излизане от НАТО и ЕС.

Представата, че в политиката можеш да постигаш целите си сам или само с най-близките, е неполитическа и деструктивна. Не можеш да избираш партиите в парламента, както не можеш да избираш съседите си. Колкото и да оглеждаш квартала и кооперацията, все някоя Корнелия на токчета отгоре ще тропа, а някой Тошко отдолу ще цапа. С едни може да не си говориш, с други да се караш, но все ще гледаш с повечето да се разбираш някак, за да живееш в що-годе прилична среда. Ако се изнесеш, значи си се предал.

Да се изнесеш от парламента е същото като да тръгнеш да търсиш ново жилище, на други цени и пак при неясно какви съседи, които често са наематели като ИТН. Властта е за да реализираш политиките, които си обещал, с колкото може по-големи стъпки, и да пазиш държавното общежитие от пожари и наводнения. Стъпките за последните шест месеца бяха малки, но кабинетът на четворната коалиция го застигнаха и кризи. Сега насред война и инфлация и все още неотвоювана държава трябва ли да се откажеш от още малки или по-големи стъпки, плюс да рискуваш стабилността на страната, за да чакаш печалба от изборното тото? А и междувременно да върнеш властта в ръцете на Румен Радев, за когото вече не се питаш чий е.

Потенциалът на „Демократична България“

Не, каузата на промяната изисква да направиш усилия за кабинет с третия мандат. Президентът вече даде заявка, че ще остави време на партиите да се реорганизират, без да свиква нови консултации. И самият той трябва да избира между съблазънта за реванш над бившите си и отговорността, която ще трябва да носи наесен, а може и цяла зима за хляба, парното и бензина при положение, че новият парламент не успее бързо да състави правителство.

Президентът няма как да даде мандата на ДПС или „Възраждане“ – това ще е директна покана за избори. Вече е безсмислено да го дава и на свалилата кабинета „Петков“ и стопила се след това ИТН, защото такъв мандатоносител ще е срам и за самия него. БСП пък на два пъти се провали в предишните парламенти с третия мандат, биеше премиера Петков през ръцете за оръжието за Украйна, а и най-малко може да претендира да е знаменосец на продължаването на промяната.

Най-големи шансове за успех има „Демократична България“. Тя далеч преди ПП постави и последва целите на промяната, а и двете формации в голяма степен делят общ електорат. Христо Иванов демонстрира далеч по-висока степен на политическа опитност и диалогичност от новите лидери на ПП и има потенциал да сглоби ново реформаторско мнозинство. Което да застане не зад чисто експертен кабинет, а зад такъв, в който няма партийни лидери – тъкмо за да се избегне взаимната неприязън. И в този кабинет водеща роля трябва да има отново ПП като най-голямата партия на промяната. Премиер може да е знаковото лице на формацията и харесваният от всички останали партньори Никола Минчев. Още повече, че това ще бъде реванш за ПП, защото свалянето на властта започна с неговото сваляне от председателството на парламента.

Изборите са опция, ако друга възможност няма

Разбира се, такова управление не може да е самоцел, а трябва да е съставено на принципна основа, с предварително подписани от участващите в него ясни параметри за управление към промяната. Разбира се, ИТН пак може да го свали и да отиде завинаги в небитието. Но трябва да се положат всички усилия да използваш инструментите на властта, докато са в ръцете ти, за да вършиш онова, за което са те избрали.

Не си по-безстрашен, като хукнеш веднага на избори, по-смел си да останеш на власт, да носиш отговорност и да изпълняваш обещания, когато е най-трудно. Изборите са опция, когато вече не е останала друга възможност. Но когато такава все още има, да се бяга към тях – за четвърти път за година и половина – ще е проява на политическа незрялост.

Автор: Веселин Стойнев

Източник: „Дойче веле“

*Заглавието е на Temi.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече