Новият световен скандал: “Досиетата Uber” – нарушаване на закони, измами, насилие и тайно лобиране

0

Изтичане на информация разкрива, че Uber е нарушавал закони, мамил е полицията и тайно е лобирал пред правителства

Журналистическо разследване и изтичане на конфиденциални файлове разкри много подробности за това как технологичният гигант Uber е нарушавал закони, мамил е полицията, използвал е насилие срещу шофьори и тайно е лобирал пред различни правителства по света по време на агресивното си глобално разрастване.

Безпрецедентното изтичане на повече от 124 000 документа, известни като „Досиетата Uber“, към Guardian, разкрива редица съмнителните практики, които подхранват превръщането на компанията в един от най-известните експортни продукти на Силициевата долина.

Изтичането на информация обхваща петгодишен период, когато Uber е управлявана от съоснователя си Травис Каланик, който се опитва да наложи услугата си в градове по целия свят, дори това да означава нарушаване на законите и правилата за таксиметровите превози.

По време на ожесточения глобален отпор на редица институции, такси компании и шофьори, данните показват как Uber се опитва да си осигури подкрепа, като дискретно ухажва министър-председатели, президенти, милиардери, олигарси и медийни собственици.

Изтеклите съобщения показват, че ръководителите на Uber в същото време не са си правили илюзии относно нарушаването на законите от страна на компанията, като един от тях се е шегувал, че са станали „пирати“, а друг е признавал: „Ние просто сме шибано незаконни“.

В понеделник Марк Макган, бивш главен лобист на Uber за Европа, Близкия изток и Африка, се представи като източник на изтеклите данни. „Мой дълг е да говоря и да помогна на правителствата и парламентаристите да поправят някои фундаментални грешки“, заяви той. „От морална гледна точка нямах друг избор по въпроса.“

Обемът от файлове, които обхващат периода от 2013 г. до 2017 г., включва повече от 83 000 имейла, iMessages и съобщения в WhatsApp, включително често откровени и нелицеприятни комуникации между Каланик и неговия топ екип от ръководители.

В един от разговорите Каланик отхвърля опасенията на други ръководители, че изпращането на шофьори на Uber на протест във Франция ги излага на риск от насилие от страна на гневни противници в таксиметровия бранш. „Мисля, че си заслужава“, отвърна той. „Насилието гарантира успех.“

В изявление говорителят на Каланик заяви, че той „никога не е предполагал, че Uber трябва да се възползва от насилието за сметка на безопасността на шофьорите“ и всяко предположение, че е замесен в подобна дейност, би било напълно невярно.

Изтичането на информация съдържа и текстове между Каланик и Еманюел Макрон, който тайно е помагал на компанията във Франция, когато е бил министър на икономиката, позволявайки на Uber чест и пряк достъп до него и служителите му.

Френският президент Макрон изглежда е положил изключителни усилия, за да помогне на Uber, като дори е казал на компанията, че е сключил тайна „сделка“ с нейните опоненти във френския кабинет.

В частен план ръководителите на Uber изразяват едва прикрито пренебрежение към други избрани служители, които са по-малко възприемчиви към бизнес модела на компанията.

След като германският канцлер Олаф Шолц, който по това време беше кмет на Хамбург, се противопостави на лобистите на Uber и настоя да се плаща минимална работна заплата на шофьорите, един от ръководителите на компанията заявява на колегите си, че е „истински комик“.

Когато тогавашният вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, по това време поддръжник на Uber, закъснял за среща с компанията на Световния икономически форум в Давос, Каланик изпратил текстово съобщение на свой колега: „Накарах моите хора да му кажат, че всяка минута закъснение е една минута по-малко, която ще има с мен“.

След срещата си с Каланик, Байдън изглежда е променил подготвената си реч в Давос, за да се позове на изпълнителния директор, чиято компания ще даде на милиони работници „свободата да работят толкова часове, колкото желаят, да управляват собствения си живот, както желаят“.

От Guardian за провели мащабно разследване на изтеклите файлове от Uber, като споделя данните с медийни организации от цял свят чрез Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). Повече от 180 журналисти от 40 медии, сред които Le Monde, Washington Post и BBC, ще публикуват през следващите дни поредица от разследващи репортажи за технологичния гигант.

В изявление, направено в отговор на изтичането на информация, Uber признава за „грешки и неправилни стъпки“, но заявява, че от 2017 г. насам компанията се е трансформирала под ръководството на настоящия си главен изпълнителен директор Дара Хосровшахи.

„Не сме се извинявали и няма да се извиняваме за минало поведение, което очевидно не съответства на настоящите ни ценности“, се казва в него. „Вместо това молим обществеността да ни съди по това, което сме направили през последните пет години, и по това, което ще направим през следващите години.“

Говорителят на Каланик заяви, че инициативите за разширяване на дейността на Uber са „ръководени от над сто лидери в десетки държави по света и през цялото време са били под прекия надзор и с пълното одобрение на стабилните групи на Uber по въпросите на правото, политиката и съответствието“.

Приемане на хаоса

Изтеклите документи разкриват методите, които Uber е използвал, за да постави основите на своята империя. Една от най-големите платформи за работа в света, Uber, понастоящем е компания на стойност 43 млрд. долара, която извършва приблизително 19 млн. пътувания на ден.

Досиетата обхващат дейността на Uber в 40 държави през периода, в който компанията се превърна в глобален гигант, като наложи услугата си за таксиметрови превози в много от градовете, в които оперира и днес.

От Москва до Йоханесбург, финансирана с безпрецедентни средства от рисков капитал, Uber субсидираше в голяма степен пътуванията, като привличаше шофьори и пътници към приложението със стимули и ценови модели, които не биха били устойчиви в други условия.

Uber подкопа утвърдените пазари на таксита и таксиметрови услуги и оказа натиск върху правителствата да преработят законите, за да проправят пътя на базирания на приложения модел на работа, който оттогава се разпространява по целия свят.

В стремежа си да потуши острия отпор срещу компанията и да постигне промени в таксиметровите и трудовите закони, Uber планира да похарчи извънредно много 90 млн. долара през 2016 г. за лобиране и връзки с обществеността, сочи един документ.

Стратегията на компанията често е включвала преминаване през главите на кметовете на градове и транспортните власти и достигане директно до властта.

В допълнение към срещата с Байдън в Давос, ръководителите на Uber са се срещали лице в лице с Макрон, ирландския министър-председател Енда Кени, израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и Джордж Осбърн от Обединеното кралство. В бележка от срещата Озбърн е представен като „силен защитник“.

В изявление Озбърн заяви днес, че тогавашната политика на правителството е била изрично да се среща със световни технологични фирми и да ги „убеждава да инвестират във Великобритания и да създават работни места тук“.

Въпреки че срещата с Озбърн в Давос е била обявена, данните разкриват, че шестима министри от кабинета на британските тори са имали срещи с Uber, които не са били оповестени. Не е ясно дали тези срещи е трябвало да бъдат декларирани, което разкрива объркване около начина, по който се прилагат правилата за лобиране в Обединеното кралство.

Документите показват, че Uber е умеел да намира неофициални пътища към властта, да прилага влияние чрез приятели или посредници или да търси срещи с политици, на които не са присъствали помощници и служители.

Компанията е получила подкрепата на влиятелни фигури на места като Русия, Италия и Германия, като им е предложила ценни финансови дялове в стартъпа и ги е превърнала в „стратегически инвеститори“.

В стремежа си да формира политически дебати, тя плаща на известни учени стотици хиляди долари, за да изготвят изследвания, които подкрепят твърденията на компанията за ползите от нейния икономически модел.

Въпреки добре финансираната и упорита лобистка дейност, усилията на Uber имаха смесени резултати. На някои места Uber успя да убеди правителствата да променят законите, което имаше дълготрайни последици. На други места обаче компанията се оказа блокирана от утвърдени таксиметрови фирми, превъзхождана от местни конкуренти в областта на таксиметровите превози или от леви политици, които просто отказаха да отстъпят.

Когато се сблъскваше с противопоставянето, Uber се опитваше да го превърне в свое предимство, като го използваше, за да подхранва тезата, че нейната технология разрушава остарелите транспортни системи, и призоваваше правителствата да променят своите закони.

Когато Uber стартира в Индия, главният изпълнителен директор на Каланик в Азия призова мениджърите да се съсредоточат върху стимулирането на растежа, дори когато „пожарите започват да горят“. „Знайте, че това е нормална част от бизнеса на Uber“, каза той. „Приемете хаоса. Това означава, че правите нещо значимо.“

Каланик сякаш приложи на практика тази етика през януари 2016 г., когато опитите на Uber да промени пазарите в Европа доведоха до гневни протести в Белгия, Испания, Италия и Франция от страна на таксиметрови шофьори, които се страхуваха за прехраната си.

На фона на стачките на такситата и бунтовете в Париж Каланик нареди на френските ръководители да отвърнат на удара, като насърчат шофьорите на Uber да организират контрапротест с масово гражданско неподчинение.

Предупреден, че това рискува да изложи шофьорите на Uber на риск от нападения от „крайно десни бандити“, които са проникнали в протестите на такситата и „се готвят за бой“, Каланик изглежда е призовал екипа си да продължи напред независимо от това. „Мисля, че си заслужава“, каза той. „Насилието гарантира успех. А на тези момчета трябва да се окаже съпротива, нали? Съгласни сме, че трябва да се обмисли точното място и време“.

Решението за изпращане на шофьори на Uber на потенциално нестабилни протести, въпреки рисковете, е в съответствие с това, което един бивш високопоставен ръководител заяви пред Guardian, че е стратегия за „въоръжаване“ на шофьорите и използване на насилието срещу тях, за да се „поддържат споровете“.

Изтеклите имейли сочат, че това е бил наръчник, който е бил повторен в Италия, Белгия, Испания, Швейцария и Нидерландия.

Когато през март 2015 г. в Амстердам маскирани мъже, за които бе съобщено, че са разгневени таксиметрови шофьори, се нахвърлиха върху шофьорите на Uber с чукове, служителите на Uber се опитаха да обърнат това в своя полза, за да получат отстъпки от холандското правителство.

Пострадалите шофьори бяха насърчавани да подават полицейски сигнали, които бяха предоставени на De Telegraaf, водещия холандски всекидневник. Те „ще бъдат публикувани без нашия пръстов отпечатък на първа страница утре“, пише един от мениджърите. „Поддържаме разказа за насилието в продължение на няколко дни, преди да предложим решението“.

Говорителят на Каланик постави под въпрос автентичността на някои документи. Тя заяви, че Каланик „никога не е предполагал, че Uber трябва да се възползва от насилието за сметка на безопасността на шофьорите“ и всяко предположение, че той е замесен в такава дейност, би било „напълно невярно“.

Говорителката на Uber също така признава за минали грешки в отношението на компанията към шофьорите, но заяви, че никой, включително Каланик, не е искал насилие срещу шофьорите на Uber. „Има много неща, които нашият бивш главен изпълнителен директор е казал преди почти десетилетие и които със сигурност не бихме одобрили днес“, каза тя. „Но едно нещо, което знаем и чувстваме силно, е, че никой в Uber никога не се е радвал на насилие срещу шофьор.“

Спиране на работа

Шофьорите на Uber несъмнено са били обект на жестоки нападения, а понякога и на убийства от страна на разярени таксиметрови шофьори. В някои държави приложението за таксиметрови превози се оказа в битка с утвърдени и монополизирани таксиметрови автопаркове с уютни отношения с градските власти. Uber често описваше своите опоненти на регулираните пазари на таксита като „картел“.

В частен план обаче ръководителите и служителите на Uber изглежда не са се съмнявали в често нелоялния характер на собствената си дейност.

Във вътрешни имейли служителите споменават за „различен от законния статут“ на Uber или други форми на активно неспазване на регулациите в страни като Турция, Южна Африка, Испания, Чешката република, Швеция, Франция, Германия и Русия.

Един от висшите ръководители пише в имейл: „Ние не сме законни в много държави, трябва да избягваме да правим антагонистични изявления“. Коментирайки тактиката, която компанията е готова да приложи, за да „избегне правоприлагането“, друг ръководител пише: „Официално се превърнахме в пирати“.

Наири Хурдажиян, ръководител на глобалните комуникации на Uber, се изразява още по-ясно в съобщение до свой колега през 2014 г., на фона на усилията за закриване на компанията в Тайланд и Индия: „Понякога имаме проблеми, защото просто сме шибано незаконни.“ Свързан с „Гардиън“, Хурдаян отказва да коментира.

Говорителят на Каланик обвини репортерите, че „прокарват фалшивата си програма“, според която той е „ръководил незаконно или неподходящо поведение“.

Говорителят на Uber заяви, че когато е започнала дейността си, „никъде по света не са съществували правила за споделено пътуване“, а транспортните закони са били остарели за ерата на смартфоните.

В целия свят полицията, транспортните служители и регулаторните агенции се опитаха да спрат Uber. В някои градове служителите сваляха приложението и издирваха пътувания, за да могат да се справят с нелицензираните таксиметрови превози, като глобяваха водачите на Uber и конфискуваха автомобилите им. Офисите на Uber в десетки държави бяха многократно претърсвани от властите.

На този фон Uber разработи сложни методи за възпрепятстване на правоприлагането. Един от тях е известен вътрешно в Uber като „копче за изключване“. Когато в офис на Uber се извършваше обиск, ръководителите на компанията трескаво изпращаха инструкции до ИТ персонала да прекъсне достъпа до основните системи за данни на компанията, като по този начин попречи на властите да събират доказателства.

Изтеклите файлове показват, че техниката, подписана от адвокатите на Uber, е била прилагана поне 12 пъти по време на обиски във Франция, Нидерландия, Белгия, Индия, Унгария и Румъния.

Говорителят на Каланик заяви, че подобни протоколи са били обичайна бизнес практика и не са имали за цел да възпрепятстват правосъдието. Тя заяви, че протоколите, които не изтриват данни, са били проверени и одобрени от правния отдел на Uber, а бившият главен изпълнителен директор на Uber никога не е бил обвиняван във връзка с възпрепятстване на правосъдието или свързано с него престъпление.

Говорител на Uber заяви, че софтуерът за изключване „никога не е трябвало да се използва за осуетяване на законни регулаторни действия“ и че компанията е спряла да използва системата през 2017 г., когато Хосровшахи замени Каланик като главен изпълнителен директор.

Друг изпълнителен директор, за когото изтеклите файлове сочат, че е участвал в протоколите за „kill switch“, е Пиер-Димитри Гор-Коти, който е ръководил операциите на Uber в Западна Европа. Сега той ръководи Uber Eats и е член на 11-членния изпълнителен екип на компанията.

В свое изявление Гор-Коти изразява съжаление за „някои от тактиките, използвани за постигане на регулаторна реформа за споделеното пътуване в началото“. Поглеждайки назад, той каза: „Бях млад и неопитен и твърде често приемах указания от началници със съмнителна етика.“

Автор: Гласове

Източник: glasove.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече