Обратен ефект: Европа под тревога заради намалените доставки на газ от Русия

0

Руският енергиен гигант „Газпром“ започна от днес десетдневна профилактика на своя газопровод „Северен поток 1“, като Германия и други европейски страни с нетърпение следят дали доставките на газ ще се възстановят.

Ежегодната работа по газовата връзка беше планирана отдавна. Опасенията обаче са, че при силно влошените отношения между Русия и Запада заради нахлуването в Украйна „Газпром” може да се възползва от възможността просто да затвори клапаните, предава АФП.

„Путин ще затвори газовия кран… но дали един ден ще го завърти обратно?“ попита германският всекидневник „Bild” в свой материал в неделя.

След спирането на „Северен поток“ тази сутрин италианската енергийна компания Eni и австрийската група OMV съобщиха, че доставките им от „Газпром“ също са намалени.

„Съществуват редица сценарии, при които можем да се окажем в извънредна ситуация“, заяви пред обществената телевизия ZDF Клаус Мюлер, ръководител на германския федерален регулатор на газовите мрежи.

Безпрецедентно

„Изправени сме пред безпрецедентна ситуация – всичко е възможно. Възможно е газът да потече отново, дори в по-голям обем отпреди“, заяви германският вицеканцлер Роберт Хабек пред общественото радио.

Но той предупреди, че „е възможно нищо да не се получи и все пак да се подготвим за най-лошото“, тъй като Европа се бори да се откаже от енергийните доставки от Русия.

През последните седмици Москва вече намали с 60%доставките, обяснявайки това с липсата на турбина заради отказ от ремонт от страна на Канада на турбината, дори след като Берлин осъди това, според него, „политическо“ решение. Тези съкращения се отразиха на доставките за редица държави от ЕС, а в Полша и България те също бяха напълно преустановени.

Поне един въпрос беше разрешен през уикенда, когато Канада се съгласи да върне на Германия турбината, която беше изпратена за ремонт, въпреки възраженията на Украйна. В неделя германският канцлер Олаф Шолц чрез своя говорител приветства „решението на нашите канадски приятели“ да предоставят на „Siemens” – Канада така нареченото от Отава ограничено във времето и отменяемо разрешение за връщане на турбината.

Берлин изказа също така предположение, че по технически причини за „Газпром” би било трудно да спре изцяло доставките по „Северен поток“.

По думите на Хабек „това не е като кран за вода“, който може просто да бъде затворен или изключен, а добиваният в Сибир газ не може да се съхранява за неопределено време.

Опасения за рационализация

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари Германия спря сертифицирането на втория газопровод – „Северен поток 2“, тъй като нараснаха опасенията за огромната зависимост на Европа от руските газови доставки. Но дори и сега едно дългосрочно спиране на газопровода би засегнало сериозно Германия и нейните съседи от ЕС, задълбочавайки енергийната криза, в която несигурните доставки доведоха до повишаване на цените преди зимата в Европа.

Германия внася около 35% от своя газ от Русия в сравнение с 55% преди началото на конфликта в Украйна.

Министърът на икономиката на Франция Бруно Льо Мер заяви, че страната трябва да се подготви за „пълно прекратяване“ на доставките от Русия. „В момента това е най-вероятният ход“, каза той.

Германия пести газ

Германската промишленост е много уязвима от недостиг, като властите обсъждат възможността да се наложи да се нормират доставките.

Председателят на търговската група на химическата промишленост VCI Кристиан Кулман заяви пред ежедневника „Зюддойче Цайтунг”, че прекратяването на доставките би било равносилно на „инфаркт за икономиката“. Ако доставките бъдат преустановени напълно, германската мултинационална химическа компания BASF обмисля да освободи от работа част от своите около 100 000 служители.

„Трябва да направим всичко, за да започнем да пестим газ сега. Да оптимизираме отоплението, да го обсъждаме в семействата, да подготвяме индустрията. Не сме безсилни“, заяви в шефът на регулатора на газовите мрежи Мюлер.

В четвъртък германският парламент прие план, който включва ограничаване на зимното отопление в помещенията му до максимум 20°С и намаляване на подаването на топла вода в отделни офиси.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече