От друг ъгъл: Миналата година политиката беше хаос, тази година вече е цирк

0

4-ма клоуни ще се опитат да седнат на 3 стола

Тъжно ми е да гледам как партията на Слави Трифонов е на път да се изниже към небитието. А можеше, Родино свидна!

ИТН имаше една златна възможност – след изборите през миналата пролет, когато ГЕРБ внесе в парламента законопроект за мажоритарен вот в 2 тура (М2), какъвто народът поиска и ИТН обеща. Двете партии заедно имаха 126 депутати. М2 спокойно можеше да мине и сега Слави щеше да е народен герой, баща на Отечеството. Политическата криза щеше да се изпари яко дим още на изборите през юли и още 4 години щеше да ни управлява правителството на ИТН, избрано от вечно признателния български народ.

Уви, Слави се отметна от обещанието си и се изложи. Трябваше да приеме, поне за да се провери дали ГЕРБ не блъфира. В такъв случай излагацията щеше да е за ГЕРБ, а Слави пак щеше да е герой и днес Борисов нямаше да изглежда така неизбежен.

Според мен Слави се стъписа, за да не лъсне, че депутатите му не споделят мажоритарната идея. А щом са на друг акъл, как са станали депутати от ИТН? Нали им се правеше кастинг?

И ето че сега ИТН заслужено тръгва към небитието.

Но все още има спасение!

Първо – Слави си посипва главата с пепел и иска прошка. На колене моли за втори шанс и обещава да се ожени. За фемина. И второ – прави нов кастинг за политици по телевизия “Седем осми”.

Всеки кандидат за депутат се заклева над Библията (или над Корана), че

нито за миг няма да спира да се бори за М2.

Ако види такъв законопроект – веднага го подкрепя. Ако не види – веднага го внася. И ако не мине – разваля парламента. Клетвата се дава и на хартия, подписана с кръв.

Като гаранция кандидатите си депозират предварително оставките и всичките ми се поверяват за отговорно пазене, тъй като аз съм най-доказаният радетел за М2, който никога не се е кандидатирал за депутат. Заедно със записи на заповед за по 100 хиляди евро, предявяеми на мига след изневярата. Муха ги ухапала. Днешните депутати на ИТН сигурно са дали и по-големи гаранции, щом отказаха на “Промяната”.

Миналата година политиката беше хаос, тази година вече е цирк.

Тази седмица фарсът е кому да се даде третият мандат. Дали на ДБ, която подобно на първолак подскача на чина с вдигната ръка: “Аз, госпожо! Аз, госпожо!”? Или на БСП, която пасейки-пасейки, си чака дължимото?

Историята пак се шегува. Двете партии – душманки на прехода, сега са като сиамски близнаци. Готови са на едно и също правителство – от първия до последния министър. Пречи им само това, че трябва някак си да убедят ПП да участва без Киро и Асен, за да умилостивят Слави. Но без Киро и Асен няма ПП. Също като в стария цирков номер, където 4-ма клоуни се опитват да седнат на 3 стола и единият винаги тупва на манежа.

Не е ли исторически майтап, че жълтите павета влязоха в брак с лидерката на БСП, но пък искат оставката на Кошлуков? Сега остава да заменят Васко Кръпката с Веско Маринов, а Азис да запише кавър на Еминем.

Някой вече се гаври с нацията и това е пропорционалната избирателна система, гласуването за партийни листи. Тя вече обещава поне 20 депутати на партията “Български възход”, която няма ни програма, ни ориентация. Генерал Стефан Янев ги пази в дълбока тайна.

Както казваше Чърчил – загадка, обвита в мистерия, вътре в енигма. Тъмно огледало, в което всеки вижда собствените си очертания.

Генералът обаче мисли с 2 хода напред. Той знае, че наесен електоратът ще търси поредното разочарование, за да го изостави още на по-следващите избори. Но партията – енигма нищо не обещава, така че никого не може да разочарова.

Ако вместо материален възход България я сполети рецесия – ще каже, че е обещала духовен възход. В този смисъл “Български възход” е като село Български извор, където единственият българин е бай Кольо Циганина.

Избирателят обаче приема, че един истински генерал не си издава плановете за настъпление, а тъкмо обратното – предприема мерки за заблуда на противника.

Ако е русофил – прави се на натовец, и

обратното

Поуката от партията на Слави е, че конкретиката е като минно поле. Едно е ясно – след изборите наесен ще видим нов опит за коалиция от типа “орел – рак и щука”, но този път мястото на ИТН ще се заеме от БВ или от “Възраждане”. Или от и двете заедно. Ако “Възраждане” вземе 30 депутати, което ми изглежда почти сигурно, управляваща коалиция без ГЕРБ пак ще е невъзможна.

И пак – нов поправителен изпит, някъде през февруари – март. И пак общо 7 месеца без парламент.

Време е да го проумеем – партиите не искат да управляват. Не искат и да има парламент. И демокрация не им трябва. И магистрали не са им нужни. И народът им пречи.

Защо тогава още гласуваме за партии?

Автор: Валери Найденов

Източник: „24 часа“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече