Елена Йончева за чекмеджето, Гешев и ЕНП: Изпират образа на Борисов!

0

ГЕРБ и ЕНП забъркват скандал и използват освен Европейския парламент, и българската прокуратура. Не е вярно, че Брюксел е установил, че снимките и видеото от дома на Бойко Борисов с кюлчетата злато са манипулирани, както твърдят от ГЕРБ. В нито един документ на Европейския парламент няма подобно заключение. Нещо повече – такава констатация няма и в писмото на българската прокуратура.”

Това написа във Фейсбук евродепутатката Елена Йончева, която е член на мониторинговата група, която проверява в България заедно с група от ЕП случая със снимките с кюлчета и евро от чекмедже в спалнята на Бойко Борисов в резиденция Бояна.  

Снимките от спалнята на тогавашния премиер Бойко Борисов в правителствената вила „Секвоя“, на които се вижда чекмедже с евро банкноти и златни кюлчета, са манипулирани. Това обяви председателстващият

Томаш Здеховски, европейски депутат от ЕНП, част от която е и ГЕРБ, съобщи, че в писмо на главния прокурор Иван Гешев се посочва, че са извършени пет експертизи на снимките и видеото на чекмеджето в дома на Бойко Борисов, които показали, че те са манипулирани. 

“Като член на мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент, която наблюдава ситуацията в България, разполагам с писмото от България. То е получено в края на юни и в мониторинговата група, която беше на посещение в София през есента на 2021 г. Не сме го коментирали, защото в него няма съществен напредък по поставените въпроси за разследвания от обществен интерес – “Барселонагейт,” кюлчетата в чекмеджето в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов и др.“, пише тя. По отношение на изследването на снимките в писмото изрично е написано: „Установено е, че доколкото анализираните файлове не са оригиналните, а копия от тях, не е възможно да се установи точно какво и кога е било заснето“.

„Като член на мониторинговата група още в четвъртък ще предложа да се насрочи изслушване за ситуацията в България през есента. Съществува голяма вероятност на него да бъде поканен главният прокурор, за да обясни напредъка на работата по случаите със снимките с кюлчетата и “Барселонагейт“, пише още Йончева.

Според нея „господин Томаш Здеховски превратно интерпретира информацията“. “В тази връзка са интересни няколко факти. Четири от петте експертизи на файловете със снимките и видеозаписа с кюлчетата приключват със заключение, че категорични изводи не могат да се направят. Установено е, че са променени метаданните на файловете, за да не се вижда датата, на която са направени, нито устройството, което е използвано. Едно единствено вещо лице твърди, че има разлика в резолюциите на някои изображения“, твърди евродепутатката. Според нея това, както и фактът, че файловете не са оригинални, „поставя под съмнение истиността на заснетите изображения“. Йончева натъртва, че в същото време няколко експертизи на екипа на сайта „Бивол“, например, показват, че снимките не са манипулирани.

„Изявлението на Томаш Здеховски е представено от не малко български медии, както и от представителите на ГЕРБ, като „Брюксел установи“. Това е напълно погрешно – писмото, на което той се позовава, е от прокуратурата на България“, посочва Йончева.

Тя отбелязва, че заявлението на Томаш Здеховски е било направено в началото на заседание на Комисията по бюджет на Европейския парламент, без темата да е предмет на обсъждане в дневния ред. „Писмото от България е получено в отговор на въпроси, поставени по време на мисия от европейски депутати в София през април. Томаш Здеховски беше начело на мисията. В същото писмо има информация и по случая “Барселонагейт”, но тя не беше съобщена, нито и прогнозата на главния прокурор, че е възможно работата по делото да спре заради закриването на специализираното правосъдие“, смята Йончева.

Според нея, особена ирония е, че писмото от прокуратурата стана публично известно в деня, в който Европейската комисия разпространи годишния доклад за върховенството на закона. “За пореден път критиките в него са насочени към ефективността на борбата с корупцията в България, липсата на окончателни присъди за представители на властта, както и използването на съдебната система за разправа с журналисти,” смята Йончева.

“Опитът за предоставяне на индулгенция на бившия премиер Бойко Борисов идва в момент, в който България се намира в политическа криза. За анализаторите е очевидно, че е изключително трудно да се сформира мнозинство в Народното събрание като в същото време ГЕРБ и ДПС останат в изолация. „Изпирането“ на образа на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов за широката публика би направило малко по-приемливо участието му под някаква форма във властта. Такова развитие ще върне страната години назад, там, откъдето тръгнахме през 2020 г. Не трябва да го допускаме“, пише в заключение евродепутатката.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече