Икономистът Ваня Григорова с мрачна прогноза: Няма как в България всичко да е розово, щом в Европа е черно

0

Съществува опасност от рецесия и когато водещи световни икономики са заплашени от нея, няма как това да не се отрази и на България. Не може при нас картината да е розова, докато в Европа е черна. Това казва пред БГНЕС Ваня Григорова, икономически съветник на КТ ”Подкрепа”.

Замразяването на минималната работна заплата ще повлече след себе си замразяването на поредица други заплати, което беше едно от най-погрешните решения на правителството в оставка.


Втора актуализация на бюджета ще бъде наложителна, но няма да има кой да я направи. Тя ще трябва да се направи най-малкото заради продължаващия ръст на цените на енергоносителите.


През последните месеци БВП на България нараства, но се чуват все повече гласове на известни икономисти и финансови институции, които не само, че ревизират надолу показателите за растеж, но предупреждават за възможна рецесия на фона на множеството кризи, с които се сблъскваме, коментира тя.


„Категорично съществува опасност от рецесия. Дори за САЩ тази вероятност е около 50%, според прогнозите на американските експерти. В този смисъл, когато една от големите икономики, която има влияние върху световната икономика, влезе в рецесия, това няма как да не повлияе и върху България“, заяви Ваня Григорова.


Тя подчерта, че в момента „хората които се опитват да внушават, да вдъхват оптимизъм, по-скоро сами не вярват на собствените си прогнози“. В тази връзка икономистът отбеляза важната роля на медиите като коректив, който понякога трябва да припомнят какво е обещавано и какво се е случило. Така например, по време на войната в Ирак през 2003 г. също е имало обещания за „светло бъдеще“, които не са се случили, даде един от многобройните примери Ваня Григорова.


Числата, които правителството в оставка заложи в актуализирания бюджет, особено що се отнася до инфлация и растеж, се подлагат на съмнение от редица международни институции. Вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев говореше на 23 февруари, че инфлацията ще бъде 5,6%, но в никакъв случай двуцифрена, а според НСИ тя през май вече беше достигнала 15,6% на годишна база.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече