ЕС се заби в ъгъла – държавите са разделени на два лагера

0

Все пак Канада реши да върне турбината на Siemens, предназначена за „Северен поток 1“, за това властите са готови временно да премахнат санкциите върху оборудването на „Газпром“. Доставянето на турбините по море до Германия ще отнеме около две седмици. След това агрегатите ще бъдат изпратени в Русия. В Берлин могат да си поемат въздух. Или не?

Няма газ – няма индустрия

Намаляването на потока на Северен поток 1 с цели 60% постави Германия на ръба на, без преувеличение, икономически колапс. Ако погледнете годишно, тогава през юни доставките на газ възлизат на едва 45 милиарда кубически метра, срещу 140 милиарда година по-рано.

60% НАМАЛЕНИЕ НА ИЗПОМПВАНЕТО ПО „СЕВЕРЕН ПОТОК – 1“ ПОСТАВИ ГЕРМАНИЯ НА РЪБА НА ИКОНОМИЧЕСКИ КОЛАПС. ЕКРАННА СНИМКА: ЦАРЬГРАД.

Цената на газа в Европа доближава 2000 долара за хиляда кубически метра. А на 11 юли Северен поток 1 беше спрян за планиран 10-дневен ремонт. Явно в този период европейците ще изпомпват газ от хранилищата си.

Ако се върнем към Германия, тогава за първи път от 30 години страната има търговски дефицит. Деиндустриализацията на Германия е в разгара си. Индустрията, в която инфлацията достигна 33,6%, бързо деградира.

Като цяло потреблението на газ в Европа падна с цели 27 милиарда кубически метра за шест месеца заради високите цени. Предприятията просто не са в състояние да осигурят необходимите производствени разходи. Засегнати са предимно предприятия от химическата, металургичната и стъкларската промишленост.

Европа се раздели: има дискусии по темата „как да живеем нататък“

Водещият Никита Комаров обсъди тази тема в предаването „Без цензура“ със Станислав Митрахович, експерт по енергийна сигурност във Финансовия университет към правителството на Русия.

Никита Комаров: През март Европейският съюз гордо обяви, че до края на годината е готов да намали потреблението на нашия руски газ с цели две трети. Сега са две трети.

Дори не е краят на годината, лято е. А Германия иска от Канада да наруши санкциите. Канадците се съгласяват с това, за да увеличат потока през Северен поток 1.

Това решение веднага се приветства в унисон както от Европейската комисия, така и от Съединените щати. И само Украйна отново заема позата на „обидената страна“.

Наистина ли е толкова лошо, колкото си мислим? Или може би това са нашите такива представи, в действителност всичко не е така, както си мислим?

ИНТЕРЕСНО Е, ЧЕ РУСИЯ БЕШЕ ОБВИНЕНА В ПОЛИТИЗАЦИЯТА НА ИСТОРИЯТА С ГАЗОПРОВОДИТЕ, ВЪПРЕКИ ЧЕ ПРЕДПРИЕМА СТЪПКИ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ПОКУПКИТЕ. СНИМКА: ЦАРЬГРАД.

Станислав Митрахович: Лош или не толкова добър – това е въпрос на субективна оценка. Ако в Германия има хора, които вярват, че подобни ситуации могат да се изтърпят и живеят по този принцип, нека издържат.

Например в Хамбург се планира да се нормира потреблението на топла вода. Топлата вода, особено извън летния сезон, необходимо или ненужно нещо е? Някои хора смятат, че могат да живеят без нея.

Не съм сигурен, че всеки първи жител на Германия е готов да се съгласи с това. Той може да каже доста неприятни думи на своите началници, на своите политици за това.

Най-интересното е, че Русия е обвинена в политизиране на историята на газовите доставки. Освен това собствените им стъпки за намаляване на закупуването на руски енергийни ресурси не се възприемат като политизиране или там като въоръжаване на търговския процес.

Оказва се, че когато Европа се опитва да намали енергийните доставки от Русия, това е нормална ситуация. А когато Русия по някаква причина намали тези доставки, това вече е „форма на оръжие“.

Интересното е, че в момента в Европейския съюз тече дискусия как да живеят по-нататък. Това важи и за историята с газа. Има страни, като Полша, които призовават ЕС да приеме седмия пакет от санкции, които ще ограничат доставките на руски газ.

– Споменаваше се и злато. Дори теоретично храната може да се ограничи.

„Въпреки това газът остава основният въпрос. И Полша казва: да наложим санкции на газа. И Германия в този момент възразява: не, имаме нужда от газ, нека Русия доставя повече газ.

Оказва се, че в Европейския съюз има две противоположни позиции по този въпрос.

Що се отнася до намаляването на доставките, наистина през март Европейската комисия представи план за намаляване на потреблението на газ от Русия с две трети.

Как е свързано това с изпълнението на договорите, никой не го интересува. Сега всички стигнаха до етапа, в който договорите станаха маловажни. Но когато Русия например не може да изпълни договорните си задължения поради намаляване на изпомпването през „Северен поток 1“, тогава договорите веднага се сещат.

Тогава Европейският съюз излезе с друг план – да намали потреблението с една трета. Това може да стане с цената на изоставяне на индустриалния растеж в редица отрасли, които вече бяха споменати.

Косвено това се отразява и на машиностроенето, защото то работи на електричество, а електричеството се произвежда частично на газ.

В условията на високи цени е невъзможно да се развива производство

– Но в машиностроенето все пак има по-висока добавена стойност. И делът на електроенергията не е толкова голям, колкото да речем в металургията. Но, въпреки това, това също се случва.

– А цените на електроенергията са феноменални. Напълно неразбираемо е как при такива цени може да се развива нормално производство. А метеорологичните фактори са такива, че електричеството от възобновяеми източници в някои дни може просто да не е достатъчно.

Поради прекъсването на тяхната работа, в някои моменти трябва да купувате повече газ. Съответно това вдигна цените и на газа, и на тока до нива, които изобщо не са благоприятни за нормалното икономическо развитие.

– Особено през лятото.

– Да, абсолютно вярно. Но през зимата ситуацията може да стане още по-лоша. Сега, дори ако Северен поток 1 отново започне да работи на пълен капацитет, доставките на газ през Украйна пак ще бъдат намалени, а газопроводът Ямал-Европа изобщо няма да тръгне. Това означава, че спадът от година на година през юни ще бъде около една трета.

– По-скоро две трети.

– Може би ситуацията със „Северен поток 1“ ще се подобри някъде през следващите месеци. Но трудно мога да си представя, че Русия ще продължи да изпомпва газ през Украйна в по-голям обем, отколкото изпомпваше през последните няколко месеца.

Също така е трудно да си представим, че доставките на газ през Полша ще бъдат възобновени, като се има предвид, че поляците на практика национализираха активите на Газпром.

Източник: /Поглед.инфо/

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече