Класическият български джигит: Избива комплекси, не признава правила и закони

0

Живеем в общество, което е възпитано да не спазва правилата. Това заяви в свой коментар Христо Кожухаров с оглед на събитията от последните седмици – жестоката катастрофа в София, при която бившият футболист Георги Семерджиев отне живота на две млади момичета, както и последвалите засилени проверки по пътищата срещу недобросъвестните шофьори, предаде БНР.

„По-младите са възпитани, че правилата може и да не се спазват и че те не важат за всеки. Можеш да намериш по-кратък път, да се измъкнеш, да дадеш подкуп, да изтърпиш по-леко наказание, да не те забележат или да фалшифицираш нещо. Това е големият проблем“, смята проф. Кожухаров. Според него, в България често следваме събитията, отколкото да ги предотвратяваме.

Преди няколко дни, той е пътувал до София и е попаднал на същото място, където се случи инцидента. По думите му, въпреки засилените мерки напоследък, там няма особено голяма промяна и почти никой не спазва правилата за движение.

„Надуването на клаксони по улиците ми напомня за Индия и арабския свят, където не важат правила на пътя, а правото е на този, който е отпред, има по-мощна кола или надуе класкона по-силно“, коментира експерта.

„От една страна имаме хора, които не са възпитани да спазват законите от нехаещите си родители. От друга страна, същите хора срещаме и в правораздавателните органи. Третата категория сме хората, стоящи отстрани – журналисти, психолози и други, които само си говорим и разсъждаваме за тези проблеми все едно сме се събрали и обсъждаме някакъв филм, който сме гледали. Но, това е филмът, в който живеем“, каза още проф. Христо Кожухаров.

„Всички последващи акции са от ден до пладне и дори да успеят да променят нещо, то е за кратко“, допълни той.

Профилът на класическия български джигит

„Тези хора много ми напомнят на профила на зависимите пациенти, които обичат да живеят на ръба, да нарушават някакви правила и да има риск от това да бъдат санкционирани и дори и животът им да е поставен под някаква опасност. Но, те имат потребността да преодолеят това. Най-често с подобно поведение се компенсират някакви подтиснати импулси или комплекси или неразрешени проблеми, които биват прехвърлени на пътя. За да не го правя другаде, го правя на пътя, където съм анонимен, мога да кача видео в интернет как летя със 120 км./ч. с тротинетка по магистралата“, обясни проф. Кожухаров и призова хората, които си избиват комплексите си, да го правят някъде, където са опасни само за себе си.

Според него, поведението на част от тези агресори на пътя може да се коригира, но само ако са в друга държава, в която правилата се спазват.

Страхът от наказание е този, който контролира

„Когато са в общество, в което има ясни мерки и се знае, че ако преминеш непрекъснатата линия, ако минеш на червено или шофираш след употреба на алкохол, ще ти вземат книжката, ще те осъдят и няма как да се измъкнеш, тогава същите тези хора започват да спазват правилата“, допълни експерта.

Професор Кожухаров е на мнение, че държавните институции изостават сериозно по отношение на контрола по пътищата и това е една от причините за подобни инциденти на пътя.

*Професор Христо Кожухаров е специалист с над 30-годишен опит в областта на клиничната психиатрия, наркологията, груповата психотерапия и супервизията. Освен началник на Втора психиатрична клиника към УМБАЛ „Света Марина“, професор Кожухаров е и ръководител на катедра „Психиатрия и медицинска психология“ в Медицинския университет във Варна. До 2016 година е бил председател и на Българската психиатрична асоциация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече