Нинова пазарува ли хляб от търговската ни мрежа? Едва ли, иначе щеше да види, че намаление няма!

0

Ура, народът вече купува евтин хляб с 0% ДДС. Така вижда нещата вицепремиерката Корнелия Нинова, която ще се пръсне от гордост, че е прокарала тази чудодейна мярка срещу обедняването. Но обедняващите не споделят нейната радост и виждат съвсем различна картина в магазина.    

След като свалянето на ДДС от 20 на нула процента за хляба влезе в сила на 9 юли, репортери бродят из страната и анкетират купувачи и продавачи. Реакциите на хората са показателни – чудят се

къде е обещаният ценопад,

Мнозина казват, че няма смисъл от символични понижения и че е по-важно доходите да растат. „В магазина до нас продават стар хляб и с 50% намаление, ама овчарите го взимат за кучетата“, коментира читател на „Сега“ от малък град. 

Не е чудно, че хората не са впечатлени от данъчния реверанс на държавата. Дори да допуснем, че любимият хляб наистина е поевтинял с 20% след зануляването на ДДС, ефектът е твърде скромен.  Ако дневната дажба на едно средностатистическо семейство е 1 хляб с цена 2 лева, данъчната промяна ще спести едва десетина лева на месечния семеен бюджет.  Да не говорим има ли логика намалението да е за всички – и за бедните, които си броят стотинките, и за богатите, за които няма особено значение дали ще дадат 1.50 или 3 лв. за хляб.  

В същото време данъчният реверанс ще лиши хазната от най-малко 60 млн. лева. Това е прогнозата, направена преди депутатите да решат, че нулевият данък ще важи не само за основните видове хляб, но и за франзели, багети и прочее.  А в последния момент гласуваха и 0% ДДС за брашното. Пробойните в бюджета тепърва ще се броят.

Къде са намаленията? 

Докато Корнелия Нинова вее лозунги за грижата за хората, а комисиите за защита на конкуренцията (КЗК) и на потребителите (КЗП) са заети с други неща, неправителствени организации вършат работата на държавата. Институтът за икономически изследвания към КНСБ проведе експресно проучване, за да провери ефекта от нулевата ставка.  

Синдикалните експерти са събрали данни от 20 областни центъра в малки и големи магазини в периода 5-9 юли за пет вида хляб. И ето каква е картината – доколкото има намаления, те са предимно символични, в диапазона 2 -6%. По-отчетливо сваляне на цени има в някои търговски вериги, но в бакалиите етикетите почти не са мръднали и като цяло преобладават градовете, в които цените си стоят на старите нива. 

От КНСБ са направили и анкета сред хлебопроизводителите в страната, която показала, че на места „има нагласа“ за бъдещо намаляване на цените. Но в Добрич и Кърджали браншът нямал такива намерения – обяснението е, че и бездруго досега потискали продажните цени, а пък разходите им за брашно, ток, газ, вода, горива, работни заплати не спирали да растат. 

Авторите на проучването установили и друго – хлебопроизводителите не са съвсем наясно с данъчните промени и се нуждаят от разяснителна кампания и указания за прилагане на мярката по веригата от мелницата до магазина. Нинова обаче е толкова заета да се фука, че е свалила цените на хляба, че и през ум не й минава да организира кампания – нищо, че уж е министър на цялата икономика. Тя направи друго – възложи на комисията за потребителите „авансово“ проучване за на цените – то бе проведено в периода 2-5 юли?! , а свалянето на ДДС влезе в сила на 9 юли.  Целта на мероприятието бе ясна, то трябваше да „докаже“, че понижението е факт още преди законът за ДДС промяната да е обнародван. Да, някои вериги наистина обявиха намаления още в началото на юли, но те редовно правят „акции“ и „промоции“ за определени стоки в определени периоди.

На този фон Националният съюз на хлебарите и сладкарите начело с енергичната Мариана Кукушева – главен съюзник на Нинова в борбата с ДДС, неспирно уверява, че ценопадът е започнал и тепърва ще се разраства.  Браншовият съюз за пореден път „разясни“: който не сваля цени, е сенчест производител.  И добави:

сега ще се види и кои вериги/продавачи „спекулират“

и държат надути цените.  Това е гарнирано с ново обещание за светло бъдеще – засега хлебарите пекат с брашно с начислен 20%, но като заредят новото, с 0% ДДС,  може пък цените още да паднат…

Думи много, предположения всякакви. Но има ли кой да анализира сериозно какво точно се случва с цените и защо? С каква тежест са различните съставки в ценообразуването  – зърното, брашното, токът, заплатите и т.н.?  

Всеки вижда с очите си и усеща по джоба си, че цените вече бяха ужасно надути. Само  през юни хлябът е поскъпнал с 10%. Но какви са причините – доколко поскъпването е обективно и неизбежно и доколко е заради апетит за повече печалби, няма кой да ни каже. Всичко поскъпна – брашно, ток, газ, транспорт, работна ръка, оправдават се фирмите от бранша. Всъщност изобщо няма нужда да се оправдават – в нормалната пазарна икономика всеки решава сам каква ценова политика да води – забранени са само дъмпингът (стоката или услугата да се продава под себестойност) и картелирането (тоест съгласуването на цени). Хлебен картел едва ли има  – играчите са много и са в истинска конкуренция (а и да има, няма кой да го хване – Комисията за защита на конкуренцията е силна в писането на анализи, но не и в разбиването на картели). 

В момента има сериозни фактори, които дърпат цената на хляба надолу – и те не са

„магическата пръчка“ на Нинова, 

а чисто пазарни – житото и брашното поевтиняват.  Лято е и в очакване на новата реколта и борсовите цени (международните) тръгват надолу – както винаги. Ето какво обяви на 8 юли ФАО – организацията на ООН по прехраната:  световните цени на пшеницата през юни спаднаха с близо 6% основно заради сезонното увеличение на запасите в Северното полукълбо и добрите реколти на основните страни производителки. Котировките на фуражното зърно също са поели надолу, посочват от ФАО. 

България е част от глобалния пазар и цените у нас следват, макар и със закъснения и отклонения, зигзага на световните тенденции.  Така че наистина може да видим поевтиняване на житото, брашното и хляба и у нас. Но ДДС няма да е с особен принос  за това. Фирмите, които месят, пекат и продават хляб честно си го казаха още преди седмици и месеци – няма да свалим цените, ако данъкът падне или отпадне, просто ще си покрием нарасналите разходи. 

Този „мач“ вече сме го гледали

По време на предната ковид вълна с големите ограничения Бойко Борисов реши да спасява ресторантите, като прокара сваляне на ДДС за ястията им. Цените, естествено, не паднаха, дори пораснаха, и клиентите бяха гневни, но пък и Ричард Алибегов и колегите му доволни обясняваха, че са получили „глътка въздух“ в тези тежки времена.

Сега Мариана Кукушева и Нинова настояват, че при маневрата от 20% към нулев ДДС хлебните артикули автоматично ще поевтинеят с 20 на сто. Кукушева има и друга „неопровержима“ теза – че който свали цените с 20%, е в белия бизнес, който не го направи – е в сенчестия. Как стига до този извод, само тя си знае. Може би има предвид някои съвсем дребни фирми – „цаци“, които отчитат малки обороти и не се регистират по ДДС. А може би говори за „акули“,  които мамят на едро с ДДС. Носят се легенди от дълги години,  че над половината от бранша е в сивия сектор. Ако това  е вярно, значи НАП системно  не си върши работата. 

А, да не забравяме, че в последния момент депутатите гласуваха нулев ДДС и за брашното. Ще видим ли това в цените? От това би трябвало да поевтинеят не само брашното и хлябът, но и всички тестени изделия  – банички, тутманици, козунаци, понички, фиде, макарони и прочее. А това данъчно намаление колко ще струва, депутатите не казаха. Защото за тях бюджетът не е план, а брашнян чувал, който при актуализацията те здраво отупаха. Да му мислят МФ и НАП за приходите в държавната каса. 

Автор: ЮЛИАНА БОНЧЕВА

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече