Проф. Стоянович: Сред днешните водачи не виждам лидери

0

С израждането на политическата класа в България сред водачите аз не виждам лидери. Не виждам хора, които искат да мечтаят за България. Все повече виждам полуобразовани, страхливи, съобразяващи се политици, които нямат смелостта и маята да поведат хората. С тези думи проф. Петър Стоянович описа съвременната политическа класа.

„За днешните политици ми е най-лесно да тегля една червена черта или една майна и да ги направя на дармадан. Но не е достатъчно, би било прекалено повърхностно“, каза той пред bTV и направи паралел:

„В края на 19 век има в пъти по-неграмотни хора. Иван Вазов е бил министър на просвещението със средно образование, но това е една формалност. Тогава има много повече по-първосигнални и примитивни хора. Има много повече побойници и не на място хора, даже в българския парламент. Но елитът, водачите са от абсолютно друго тесто – или имат маята на възраждането, или са вече абсолвенти на европейските университети. Това са хора с физиономия и поглед към света. Сънуват цветно и имат представа каква я искат България. Те не се събуждат сутринта с радостта, че ще отнесат чантичката си от министерството в камарата или някъде другаде“.

„Голям е проблемът, когато човекът мисли с мандата. А трябва да мисли за поколения напред. Другото е еднодневка“, завърши проф. Стоянович.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече