Скандалът със снимките на нощното шкафче на Борисов се пренес в НС

0

Главният прокурор Иван Гешев беше на изслушване в парламента в петъчния следобед заради скандала с експертизата на снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Заседанието бе на антикорупционната комисия. Гешев се яви, но отбеляза, че депутатите нямали право да го викат в тази комисия, а само в ресорната по правните въпроси. Въпреки това обясни, че е дошъл от уважение.

Скандалът със снимките започна след като евродепутатът от ЕНП Томаш Здеховски обяви, че е получил писмо от българската прокуратура, според което снимките са били обект на манипулация. Държавното обвинение не даде никакви изявления по темата, а ГЕРБ се възползваха и обявиха, че кадрите, на които се виждат пачки евро и златни кюлчета, са фалшиви.

Според писмото до Здеховски при петорна експертиза е установено наличие на несъответствия в цвета на водните знаци, холограмните стикери, светлосенките на предметите, разликата в резолюциите на отделните банкноти на различните снимки.

„За мен е изненада, че някой се изненадва“, заяви Гешев.

Според него прокуратурата не е мълчала по въпроса с разследването на снимките. Той цитира четири прессъобщения на прокуратурата през последните две години, чрез които същата информация била дадена и на българското общество.

В нито едно от тях обаче не става дума за манипулация на снимките. Две от тях са самосезиране на разследващите, едно е по темата „Барселонагейт“, а в четвъртото се обяснява, че снимките не „отговарят на обективната действителност“.

Донесъл съм ви книжки да четете

Верен на стила си главният прокурор се измъква от въпроси, на които не иска да отговори, с правомощията си. Той многократно обясни, че не е запознат с всички производства. Гешев обясни на депутатите, че им е донесъл книжка, в която били описани неговите функции и ги посъветва да я прочетат. На няколко пъти шефът на държавното обвинение се връщаше към книжката и я препоръчваше.

„Няма как да отговоря юридически на политически въпроси“, заяви многократно Гешев.

На това депутатът от „Демократична България“ Атанас Славов му каза, че се държи като директор на неправителствена организация и му посочи, че според закона той има право да прекрати всяко производство и пряко ръководи всеки един прокурор.

Гешев припомни старата си теза, че е само ръководител на административните ръководители и бил такъв заради съдебната реформа, предложена от Христо Иванов. Той призова депутати да променят закона, за да има други правомощия и каза, че прокурорите работели с Наказателен кодекс от времето на Тодор Живков.

На тази, не на онази комисия

Още от началото заседанието затъна в спорове кой депутат от Европейския парламент бил уведомен какво е свършила прокуратурата. В изслушването дистанционно се включи евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова. Тя заяви, че на Здеховски била дадена информация, с която можел да влияе на политическите процеси в България и той я интерпретирал селективно.

Гешев отговори, че всичките данни били дадени още на комисията LIBE, а в нея имало представители на всички политически партии в европарламента. Той заяви, че не е вярно, че само ЕНП, в която членува ГЕРБ, разполагали с данните. След това Гешев се поправи, че копието от документите били дадени на един депутат, както се правело винаги, и той не знае какво се е случило после. Пенкова пък каза, че в бюджетната комисия, на която са членове двамата със Здеховски и дори са били на мисия у нас, не са давани такива данни.

През „Капитан Андреево“ даже не съм минавал

Депутатът от ПП Константин Бачийски попита Гешев дали снимките от спалнята на Борисов имат връзка с корупцията на граничния пункт „Капитан Андреево“. Той коментира, че според официалната декларация на бившия премиер той нямало как да притежава подобни средства в евро и злато и би следвало да се провери дали не става дума за корупция.

Гешев отговори, че се страхува, че го бъркат с митничар, полицай или служител на ДАНС.

„През „Андреево“ даже не съм минавал“, заяви той. След това отново се върна на препоръката за книжката.

Ако има манипулатор, кой е той?

Депутатът от БСП Румен Гечев разкритикува главния прокурор, че неговата институция не успяла да защити премиера на България, поради което той бил изложен пред целия свят. Той коментира, че нямало начин да се повярва, че има манипулации, ако манипулаторът не бъде открит и това сочели здравата логика и разум.

„Аз имах доверие в бившия министър-председател господин Борисов, той каза, че знае коя е госпожата Мата Хари, нали така? Той каза – не леля ми. Той знае кой е манипулирал. И затова като български гражданин и депутат ви питам вие взехте ли мерки срещу тези, които злепоставиха пред целия свят нашия любим министър-председател. Ако това е манипулация, кой манипулира – просто и ясно. Вие не отговаряте. Значи тогава няма манипулация“, заяви Гечев.

Няма да си дам оставката, но ще си тръгна

В началото на заседанието Гешев обясни, че дошъл в последния момент, тъй като имал и друг служебен ангажимент. През цялото време той заплашваше, че ще си тръгне. В крайна сметка напусна заседанието след точно два часа, провокиран от въпроса на Антоанета Цонева от „Демократична България“ кога ще си подаде оставката. Този въпрос не му хареса.

„Няма да си подам оставката, защото се гордея с това, което направи българската прокуратура за две години“, каза Гешев и след това напусна заседанието,

А какво ще кажете за Кирчо и Лена?

Още в началото на заседанието традиционните защитници на Гешев в парламента – ГЕРБ и ДПС – се опитаха да го провалят. Те заявиха, че комисията заседавала незаконно, защото ѝ липсвал кворум. ДПС заявиха, че няма да участват, тъй като процедурата била нелигитимна и напуснаха. От ГЕРБ обаче останаха. Анна Александрова заяви, че искала изслушване, за да разбере какво става „със записите на Кирчо и Лена“.

Тома Биков пък попита дали прокуратурата проверява данни, че криминално проявени лица са влизали в Министерския съвет и са носили наркотици там. Тази версия бе извадена от ПИК и „Труд“, като бе замесено името на обвиняемия за тежката катастрофа от 5 юли в София Георги Семерджиев.

Гешев не отговори на този въпрос:

„Очаквах професионален диспут, това ми напомня на предизборна кампания“, заяви той.

Биков пък репликира, че било жалко, че прокуратурата не се интересува дали в Министерския съвет влизали криминално проявени.

В дигиталната фотография оригинал няма

След Гешев депутатите изслушаха журналистите Атанас Чобанов (bird.bg) и Иван Бакалов (e-vestnik.bg). И двамата са изследвали снимките за манипулации.

Чобанов разказа, че още през лятото на 2020 г. един от наблюдаващите прокурори – Боряна Бецова – е поискала оригиналите на изпратените мейли. Той каза, че данните ѝ били предадени на флашка, за което бил съставен протокол. Според него прокуратурата не си е направила труда да проследи IP-адреса, от който били пратени файловете. В противен случай разследването можело да напредне. Във фейсбук bird.bg написаха, че към днешна дата адресът се локализира във Варна. От прокуратурата твърдят, че и адресът и имейлът били временни.

Бакалов, който от години преподава пресфотография, разказа, че в дигиталната фотография не може да се говори за оригинал на снимка, тъй като всяко копие съвпада с първия вариант, освен ако по него няма намеса. Той обясни, че снимките са проверявани за следи от различни инструменти на програмата „Фотошоп“. Въпросните кадри са тествани с различен софтуер и никъде не е открита намеса от програма за обработка на снимки.

Правени са опити да бъдат сменени само датите на заснемане. Бакалов предположи, че това от страх, че авторът би могъл да бъде намерен по датите. Той разказа, че Чобанов успял да намери оригиналните дати в метаданните на снимките, така че и това е установено.

„Няма снимка, в която един обект да е с една резолюция, а друг с друга, това е нещо като дървено желязо“, кометнира той по повод твърденията на евродепутата Здеховски за разлика в резолюцията на заснетите обекти.

Бакалов обясни, че самият той е увеличавал снимките до 1600%, за да търси намеса и е разглеждал подробно различни детайли по тях като пистолета, крема на нощното шкафче и бутилката уиски. Промени нямало. Било установено и устройството, с което са правени – Iphone S6 .

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече