Най-после! България и Северна Македония подписаха двустранния протокол

0

Външните министри на България и Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи подписаха в София двустрастранния протокол, който според решението на българското Народно събрание от 24 юни т.г. е условие България да одобри Преговорна рамка за Република Северна Македония.

Това стана в българското Министерството на външните работи (МВнР), където се проведе второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между Република България и Република Северна Македония.

Според Генчовска „днешната среща е била изключително полезна“. „Това, което трябва да се направи оттук-насетне, е на база на постигнатите споразумения и договорености. Те да бъдат претворени на практика. Това е изключително сериозен ангажимент и на двете държави. Най-важното днес беше подписването на втория протокол между Република България и РС Македония“, каза още тя.

Османи смята, че с този документ се слага ново начало в нашите двустранни отношения. Той очаква и сериозна подкрепа от страна на България по пътя на евроинтеграцията на РСМ. 

Подписаният протокол, е условие за провеждането на първата междуправителствена конференция, насрочена за 19 юли в Брюксел. Окончателният текст на протокола ще бъде показна най-рано утре в Брюксел. 

На брифинг за пресата преди пътуването си до България Османи каза, че в протокола няма положения, които ще навредят на страната, а точки, които са задължителни и за двете страни, но преди това са получили зелена светлина от всички членове на смесената историческа комисия, разказва БГНЕС.

Например, има положение през 2022-2023 г. да се честват съвместни исторически събития, договорени от Комисията, или през 2024 г. да се хармонизират учебниците, но с предварителна зелена светлина от историците. Иначе според протокола двете страни насърчават Комисията да завърши дискусията си за периода на средните векове за една година, но не я задължават. Условие в протокола, но и в преговорната рамка е включването на българите в македонската конституция и ако това не се случи, няма да има втора междуправителствена конференция и отваряне на преговорни глави с ЕС. От правителството, от друга страна, след като прие френското предложение, уверяват, че няма посегателство върху македонския език и идентичност, пише „Сега“.

„Благодарение на тази всеотдайна работа днес имаме преговорна рамка, в която македонският език и идентичност са запазени, историческите въпроси са извън нея и вече сме на крачка от провеждането на първата междуправителствена сесия, която ще отбележи началото на преговорите между Северна Македония и Европейския съюз“, каза Димитър Ковачевски, министър-председател на правителството.

След решението на правителството да приеме френското предложение реагира и ВМРО-ДПМНЕ:

„Информацията, която гласуваха антимакедонците от СДСМ, няма никакво значение, защото преговорната рамка е обусловена от правителството, което е промяна на Конституцията на страната с цел вписване на българите в Конституцията. Промяна на конституцията на Македония няма да има и депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и коалицията няма да я допуснат. ВМРО-ДПМНЕ ще се застъпи и за промяна на преговорната рамка, където всички спорни части, които асимилират държавата и македонския народ, трябва да бъдат заличени и изключени, казват от ВМРО-ДПМНЕ. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече