Сандов: Контролните органи прикриват ТЕЦ „Брикел“

0

Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов обяви по Би Ти Ви, че скандала с първоначалното му недопускане да направи проверка в ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово е „нещо много грозно“ и показвало, че в България има места, които са феодализирани.

Ден по-рано той се оплака, че охраната се опитала да осуети проверката в централата, заради което се наложило да извика полиция. От служителите на РИОСВ – Стара Загора беше съставен протокол за неправомерното възпрепятстване на контролен орган и беше направена допълнителна проверка с установени нарушения в нея, обвини Сандов.

В неделя той коментира: „Това, което виждаме с очите си и в докладите, фактите се разминават. Реших, че трябва да отида лично, без да информирам никого. Натъкнах се на нещо много грозно. В България има места, които са все още феодализирани. Места, където държавата все още отсъства“.

„Със сигурност някои служители са били в подчинение, са опъвали чадър и са прикривали нарушения. Вероятно става въпрос за корупция, но ние нямаме правомощията да обследваме всички подобни връзки. Ще ангажираме други контролни институции и правоохранителни органи“, заяви още Сандов.

По думите му става въпрос за много сериозни пропуски и вероятен „чадър“ от представителите на по-ниските нива на контролните институции на МОСВ и РИОСВ-Стара Загора.

„Затова предстои да направим много сериозни проверки. Освен че кадрово ще се наложат смени, трябва да обновим изцяло апаратурата, така че тя да измерва и показва в реално време какво става там, за да няма възможност някой да прави фиктивен контрол“, каза Борислав Сандов. „Нередностите бяха много видими. От комина на това предприятие излиза черен пушек, а не би трябвало да е така. По-големият проблем е, че 2/3 от всичкия този дим и прах излиза не от комина, а от сградата“, разказа още вицепремиерът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече