Общото между снимките с чекмедже и правителство: Какво искат да скалъпят?

0

Сега е моментът да съставят правителство, каквото е удобно за Борисов, след като с дружни сили и основната роля на „Има такъв народ” събориха досегашното. Единствената важна цел на ГЕРБ е да не закачат Борисов. Гешев не е достатъчен като чадър. Това е основния смисъл и идеология на тази клиентелистка партия.

Разбира се, че не е случаен моментът, в който разпространяват данни от т. нар. експертизи на снимките от спалнята на бившия премиер Борисов.

Това е медийна война и манипулации, а не истинска новина. Лъжата беше казана най-ясно в „24 часа” – „Брюксел след петорна експертиза: снимките са фалшиви”. Телевизиите раздуха същото – че Брюксел обявил снимките за фалшиви. Всъщност има поръчани на петима различни вещи лица експертизи от българската прокуратура, а техните данни въобще не обявяват категорично снимките за фалшиви, измъкват се с обяснение, че това не били оригиналните файлове. И данни от тези експертизи са пратени на депутат от Народната партия, който интерпретира, за да създаде новина в европарламента.

Борисов е късметлия – в ситуация на война изобличенията срещу него остават на заден план, пробутват идеи за „евроатлантическо правителство” с участието на ГЕРБ и основният им противник – „Продължаваме промяната” (ПП). Засега от ПП са категорични, че няма да участват в такова правителство с ГЕРБ, какъвто и натиск от чужбина да им оказват. Но не се знае докъде ще стигне войната, а в българската политика всичко се случва.

За една седмица БСП трябва да формира правителство. Задача непосилна. Дори досегашните коалиционни партньори от „Продължаваме промяната” и „Демократична България” са в деликатно положение да подкрепят такова правителство с трети мандат. От „Продължаваме промяната” може да се очаква конструктивна позиция, но в „Демократична България” има тежко обсебени на тема „комунистите” и „пета колона”, за тях ще е недопустимо. От друга страна ако отидат на избори може да не влязат в парламента.

В същото положение е и „Има такъв народ” (ИТН) – на избори ще са на ръба, или ще имат доста по-малък брой депутати от сегашните, не повече от 15, или няма да влязат въобще. Затова ИТН дава признаци, че може да подкрепи правителство. Въпросът е – какви условия ще поставят и какви министерства ще поискат? Дали пак ще се настани в министерство загладената физиономия на някой политически номад като Гроздан Караджов?

Условията на ГЕРБ да подкрепи правителство ще са по-прости – гаранции Борисов да си няма проблеми, евентуално някое министерство. Борисов иска друг да вади въглените в сегашната криза. И ще предпочете правителство, защото на избори наесен изобщо не е сигурно дали ГЕРБ ще победи. На последните избори през ноември социолозите даваха преднина на ГЕРБ с 3 процента пред ПП, а спечели ПП с 3 процента преднина пред ГЕРБ. Сега разликата между двете партии е още по-малка.

Ако партиите в парламента търсят непартийни кандидатури за министри, уж експерти, ама свои хора, и т. н. задачата става още по-трудна. Кои ще са тези камикадзета? Кой сериозен експерт или политик ще се навие да е министър за кратко и да отнесе негативите от кризата? Или винаги ще се намерят конформистки фигури, които да бъдат възнаградени от забогатели от властта партии?

Автор: Иван Бакалов

Източник: E-vestnik.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече