Скриха протокола „София-Скопие“: Предадоха ли националните ни интереси?

0

Поредно предателство на българските интереси най-вероятно е извършено с протокола от Второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между външните министри на София и Скопие. Това коментираха наши дипломати, потърсени от “Труд” с въпроса защо съдържанието на документа, който подписаха в неделя Теодора Генчовска и Буяр Османи се пази в тайна и ще стане известно едва след няколко дни. Те допуснаха, че България е направила нови компромиси на тъмно и затова сега толкова се бърза с документа в Брюксел, дори нещо повече – подписите на двамата външни министри бетонират текстовете, каквито и да са те.

Пропусната е опцията при началото на преговорите на РС Македония за членство в Европейския съюз да се отбелязва със звездичка, че ако не може да се използва терминът “официален език”, то да пише “македонски, според конституцията на РСМ”. “Дори и това нямаше да е кой знае какво постижение, но поне дава някаква стъпка за България, че не признаваме македонския език”, коментираха казуса дипломати с опит.

Проверка на “Труд” установи, че външният министър в оставка Теодора Генчовска не е информирала коалиционните партньори от правителството в оставка. Самото съдържание на въпросния подписан протокол не е съгласувано коалиционно, нито е коментирано на предишни коалиционни съвети още преди вота на недоверие към кабинета на Кирил Петков. Преди няколко месеца е имало драфт на подобен протокол, но идеята е била подписването на протокола да бъде преди акта на т. нар. “френско предложение” и дори да даде база за постигане на преговорна рамка със срокове.

Протоколът вероятно е създаден въз основа на Договора и уточнява някои позиции, но в него е трябвало да има и някакви ангажименти, които трябва да бъдат свършени от македонските власти, като да се сменят табели, да се променят учебниците по история в някакъв срок, но детайлите са неизвестни и цялата спешност на подписването буди съмнение, подчертаха пред “Труд” високопоставени източници от министерството на външните работи.

Провеждането на второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия в София беше окачествено от министър Генчовска като “изключително полезно”.

Тази седмица трябва да се проведе и първата политическа междуправителствена конференция Северна Македония – Европейски съюз в Брюксел. А реалните преговори да започнат след като РСМ промени конституцията си и впише българите в нея наравно с другите народи.

Подписването на двустранния протокол пък идва само ден, след като македонският парламент прие т. нар. “френско предложение” за започване на преговори за членство на страната в ЕС.

Висши служители от външно министерство пред “Труд”: Признали сме македонския език и сега ни замазват очите

Висши служители на министерството на външните ни работи обясниха пред “Труд”, че България е направила нови компромиси по отношение на признаването на македонския език и абсолютно в духа на бюрокрацията в Брюксел е отметнала, че македонски език има: “От самата рамка вече беше станало ясно, че няма да имаме претенции по отношение на езика, че ще поддържаме донякъде досегашния подход, но колко – не е ясно. Въпросът с езика остава само в двустранните ни отношения и България няма да възразява повече да се пише македонски език във всички документи, т. е. в международен план ние признаваме македонския език и замазваме очите на българите, че в двустранните отношения няма да го признаваме”.

“До сега в двустранните срещи политиците ни говореха на съответния език, записан в конституциите на двете държави, но в документите се отбелязваше, че примерно, съответният договор е подписан на официалните езици на двете страни – български, според Конституцията на Република България и македонски – според Конституцията на Северна Македония. Това е терминът, който използвахме до сега. Очевидно въпросният термин остава така, но само в двустранните отношения”, отбелязаха още високопоставени източници от външно министерство.

Опозицията в Скопие гневна на Османи

Николоски: Спрете предателствата! Без българи в Конституцията!

Българизацията е условие за евроинтеграцията

Председателят на ПГ на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски нарече протокола “вреден” за РС Македония.

Подписването на протокола между Генчовска и Османи стана повод за остри реакции и на опозицията в Скопие. “Маските паднаха, лъжите се потвърдиха! Лъжата на правителството на СДСМ и ДСИ, че двустранните спорове с България няма да са условие за напредък към ЕС, не издържа и 24 часа. Те не издържаха дори 24 часа”, каза на пресконференция председателят на ПГ на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски, цитиран от Република. мк.

“Македония няма да преговаря с ЕС за напредъка си, а ще преговаря с България за своята история. С протокола, подписан от Министерството на външните работи на Македония, промяната на историята и смяната на българските турски учебници стават условие за напредъка на Македония към ЕС. Това предателско правителство направи и се съгласи да промени историята и да смени учебниците или по-точно отворената българизация като условие за напредък в евроинтеграцията”, заяви Николоски.

“Този протокол ще бъде публикуван, независимо дали ще се случи утре, дали ще се случи във вторник след картината в Брюксел или в сряда, четвъртък, този протокол ще бъде публикуван. И този протокол ще представлява интерес за македонската общественост не ден-два, не час-два, а години и години напред, защото този протокол забавя напредъка на Македония. Именно протоколът е камък на врата на Македония”, посочва още Николоски.

По думите му напредъкът на тези преговори ще зависи единствено от това дали Македония ще приеме промяна в историята, промяна в учебниците, промяна в културното наследство и цензурата в медиите. “Едно е ясно, че във вторник предателите ще правят само фотосесия в Брюксел. За Македония не са започнали преговори, а само Албания реално ще започнат преговори във вторник. От това, което можем да разберем в този вреден протокол, който влиза в преговорната рамка на Македония с ЕС, той гласи, наред с други неща, че до 2023 г. трябва да бъдат затворени въпросите за съвместни чествания на празници и личности, а до 2025 г. трябва да се променят учебниците по история в Република Македония, както България ще поиска”, заявява Николоски.

“ВМРО-ДПМНЕ ще се противопостави категорично на тези антидържавни договори, протоколи, рамки, които подписа това непопулярно правителство. ВМРО-ДПМНЕ със своите депутати и депутати от коалицията няма да допуснат промени в Конституцията, за да могат българите да влязат в нея”, категоричен е Николоски, цитиран от Република. мк, като завършва изявлението си със “Спрете предателствата!”.

Във фейсбук

Зоран Заев благодари на Мустафа Карадайъ

Бившият македонски премиер Зоран Заев специално благодари на ДПС за категоричната подкрепа за европейската интеграция на Северна Македония, съобщиха от пресцентъра на партията и цитираха пост на Заев във фейсбук.

С пост във Фейсбук Заев поздрави и благодари на Движението за права и свободи, на лидера на партията Мустафа Карадайъ и на съпредседателя на европейските либерали Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/“Обнови Европа” и постоянен докладчик на Европарламента за Северна Македония. След 17 години най-накрая имаме голяма крачка – започваме преговори с ЕС, написа Заев. Той благодари на македонския народ, на македонските политици и на българските партии, от които страната му е получила подкрепа. Повод за поста на Заев стана срещата между външните министри на България и Северна Македония – Теодора Генчовска и Буяр Османи, подписаха втория двустранен протокол от Договора за добросъседство и приятелство.

В него ще са записани нови ангажименти, свързани с решаване на историческите спорове между двете страни – както и срокове, в рамките на които да се изпълнят, включително мерки за реформа в учебните програми по история в Северна Македония, за борба с езика на омразата, както и стъпки в културен план.

Условията трябва да бъдат одобрени за преговорната рамка

Документът влиза в коловоза на ЕС

Решенията се вземат по редовния график на заседанията на официалните представители на държавите членки до лятната ваканция през август

За да влезе в сила подписаният от правителствата на България и Република Северна Македония протокол към преговорната рамка на Скопие с Брюксел трябва да премине същата административна процедура, през която “френските предложения” бяха наложени на РСМ, след одобряването им от Народното събрание в София.

Решението на Европейския съвет за откриване на преговори за членство в ЕС с Република Северна Македония датира още от 2020 г. Оттогава България блокира преговорната рамка за започване на процеса на основание своите културни и исторически претенции.

По процедура, одобреният от Народното събрание в края на юни 2022 г. текст, трябваше след това да бъде приет от Комитета на постоянните представители на държавите членки (КОРЕПЕР – посланиците на страните от ЕС в Брюксел), за да влезе формално в дневния ред на което и да е заседание на европейски министри, за да се даде начало на процеса. Както се и случи.

Оттам и дойдоха броженията в Скопие. Новата преговорна рамка, която бе приета от НС (или т. нар. “френски предложения”) изискваше от РСМ конкретни промени в конституцията на страната и законодателството, свързани с историческите и културни претенции на България и едва след изпълнението на тези изисквания, може да започне преговорният процес. Новият протокол към Договора за приятелство и добросъседство, по официални изявления, урежда въпроси, свързани с учебните програми по история, говора на омразата и въпросите, свързани с културата. Параметрите в него, конкретните детайли и подробности, ще трябва тепърва да бъдат одобрени от преговарящите от европейска страна.

Проф. Пламен Павлов, историк: Зависи от нас да следим целия процес

Протоколът ще бъде публикуван след няколко дни. Те имат вероятно някакво споразумение заради лумпенските истории в Скопие. Искате да направя коментар за нещо, което не съм чел! Но мисля, че като цяло сключването на това споразумение е една положителна крачка и пак ще повторя, че зависи от нас да следим целия процес. Иначе виждаме реакцията в самата Македония, която показва, че като цяло споразумението е обективно. Въпросът е нашите хора да не отстъпват в следващите етапи.

Кристиан Вигенин, зам.-председател на 47-ото НС (БСП): Отстъпление от отстояваните до момента български позиции

Министрите на външните работи на България и Северна Македония са подписали двустранен протокол, който е ключов елемент от предложението на Френското председателство, одобрено от парламентите на двете страни. От публичната информация, известна до момента, то доразвива отстъплението от отстояваните до момента български позиции, прокарано в одобрената преговорна рамка.

Потвърдиха се всички изразени от БСП опасения, с които отказахме да подкрепим решението на Народното събрание.

Настояваме в сряда министър Генчовска да представи съдържанието на подписания протокол на заседание на Комисията по външна политика, да информира за извършената до момента работа и да представи вижданията на Външно министерство за предстоящите стъпки, с които ще бъде отстояван българският национален интерес в новите неблагоприятни условия.

Николай Василев, политолог, автор на книгата “Македонският идентитет”: Нещата тръгват напред, на добър час!

Нещата тръгват напред. Измъкнахме се с минимални щети от капана, в който ни набута ветото. Но оттук нататък, разбира се, ще има нови капани, защото първо условие да започнат реалните преговори е РС Македония да промени конституцията си и да вкарат българите в нея като държавнотворен народ. Опозицията казва, че ще е против, не могат да съберат 2/3 мнозинство. Да видим какво ще стане, но вече кривите дърва няма да са върху нас. Не сме ние, които да блокираме системата.

Не мога да кажа със 100 процента сигурност дали има нещо в това споразумение, което да е в ущърб на България, но не виждам какво би могло да бъде това.

Историята не е въпрос на избор. Тя е такава, каквато е била. Бъдещето ще е такова, каквото го направим. Това, което правим днес, утре ще е история! На добър път!

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече