„Черно петно“ в политическата биография – или как Байдън попадна в украинския капан

0

Заради провала си в икономиката и „украинския капан“ Джо Байдън рискува да стане най-лошият президент в историята на САЩ

Експерти прогнозират най-високата инфлация за тази година, почти до 10%

В последно време на президентът на САЩ Джо Байдън не му върви. Икономиката се пука по шевовете, световните цени на петрола и газа се извисиха до небето, коварните руснаци му лазят по нервите, а след това почти всяка седмица има всякакви инциденти, падения и други странни епизоди. На този фон мнозина започнаха да твърдят, че „стареца Джо“ е най-лошият държавен глава в историята на страната.

Украинският капан

„Разговорите за това, че сегашният президент е най-лошият в историята на САЩ, са се водили за почти всеки един лидер на страната, било то да е Рузвелт, Кенеди или Рейгън. Но истинските резултати от управлението на всяка една личност могат да бъдат разбрани едва 50 години след напускането му от длъжност“, казва доцент Алексей Фененко от Факултета по световна политика на Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“.

Въпреки това, този експерт, смята, че Байдън има много проблеми. Например отношенията с КНДР. Той обеща да даде твърд отговор на Ким Чен Ун, и критикуваше Тръмп за неговата мекошавост. Но всъщност и „стареца Джо“ никога нищо не направи с Пхенян. От Вашингтон се чуват само изявления за „готовност за всякакво развитие на събитията“, докато КНДР се готви за новата си серия от тестове на ядреното си оръжие.

Не по-добре стоят нещата и със Саудитска Арабия, най-близкият съюзник на Вашингтон в Персийския залив, който дълго време беше извън критиките на Белия дом. Всичко обаче се промени със смъртта на журналиста Джамал Хашоги, в чието убийство през 2018 г. американците смятат, че е лично замесен престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Байдън заплаши по време на предизборната си кампания, че ще превърне тази страна в „парий“ за смъртта на журналист.

Както се вижда, не беше възможно да се „изгонят демоните“ от ислямското кралство. Освен това, на фона на скока в цените на енергията, Саудитска Арабия усили ролята си на един от ключовите играчи на петролния пазар. И ако Байдън иска да „накаже“ Русия, тогава той ще трябва да преговаря със саудитците, за да има спад в цените. Затова точно в тези дни американският лидер отиде „на поклон“ в Рияд, като забрави за човешките права.

„Но главният провал на Байдън са събитията в Украйна. Факт е, че Киев, контролиран от американците, беше основният гарант за невъзстановяването на новия мощен съюз в постсъветското пространство. Сега, в случай на унищожаване на държавността на Украйна или с отнемането на важна част от нейната територия, Вашингтон губи най-важната опорна точка, от която може да контролира значителна част от Евразия. Като се отчете, руските сили са в настъпление, САЩ рискуват да получат най-голямото външнополитическо поражение от края на Студената война“, смята Алексей Фененко.
Според Фененко победата на Русия в Украйна ще нанесе сериозни щети на американската хегемония, защото ще стане очевидно, че „приятелството“ със САЩ не гарантира сигурността на който и да е, а оръжията на Пентагона не са някаква панацея.

Нелегалните гости

Друг провал на политиката на Байдън е ситуацията с мигрантите от латиноамериканските страни, които буквално щурмуваха САЩ през първата година от мандата на настоящия президент. Самият собственик на Белия дом обеща да се откаже от „престъпната“ политика на Доналд Тръмп, и намекна за обща амнистия за нелегалните имигранти, край на преследването на мигрантите и изкореняването на порочната практика за разделяне на децата от родителите в центровете за временно задържане.

Всъщност положението не се е подобрило в почти нищо. Съвсем наскоро в тексаския град Сан Антонио бяха намерени телата на 46 мигранти в изоставен камион, които бяха починали от топлинен удар заради жегата. Горките те бяха буквално сварени живи и бяха много изтощени, защото в колата нямаше нито вода, нито вентилация.
Администрацията на Байдън, не желае да признае този проблем и обвинява за притока на мигранти, контрабандистите, които прекарват хората през границата, и дори отдавна напусналия поста Тръмп. И нищо не се е променило. Миграционните потоци не отслабват и властите трябва да полагат все повече усилия, за да се противопоставят на нелегалните имигранти.

Не можете да заблудите икономиката

Но най-големият кошмар на Байдън е икономиката. Президентът обеща на всички пробив. И наистина той се случи, но не нагоре, а надолу. През първото тримесечие БВП на САЩ спадна с 1,6%, като през второто също се очаква спад. А брокерите нарекоха последните шест месеца най-лошите за последните 50 години, тъй като ключовият индекс на борсовата активност според S&P 500 тя е загубила почти 20%.

„В САЩ сега има „перфектна буря“ с падащия надолу БВП, нарастващата инфлация, кризата на фондовата борса и всичко това след епидемията от коронавирус. В резултат на това се формира W-образен модел на рецесията, когато след първият спад (след коронавируса) беше последван от увеличение и след това отново рецесия. А точно така започна и Голямата депресия. Опитите да се доведе икономиката до устойчив растеж засега се провалят“, казва Владимир Василиев, доктор по икономика, и главен научен сътрудник в ИСКРАН.

Цените в страната растат на почти всички продукти, а експертите прогнозират най-високата инфлация за тази година, почти до 10%. Но най-вече американците са шокирани от посещенията си на бензиностанциите и много от тях никога не са виждали толкова високи цени на горивата. Ето само една красноречива цифра: 62% от анкетираните граждани на САЩ смятат, че растящите разходи им пречат да изживеят своята „американска мечта“.

„Най-лошото е, че федералното правителство на САЩ за първи път от времето на Франклин Рузвелт загуби лостовете за да изведе икономиката от кризата. Има два от тях: фискалната политика (увеличаване на разходите и намаляване на данъците, които увеличават публичния дълг) и паричната политика (намаляване на лихвените проценти). Сега ситуацията е безпрецедентна – на фона на падащата икономика правителството напълно изключи лостовете на фискалната политика, за да намали дефицита“, казва Василиев.

Така че трудни времена очакват Джо Байдън, а ситуацията в Украйна се наслагва върху икономическата криза, и през есента предстоят междинни избори за Конгреса, където демократите рискуват да загубят много места. Разбира се, може да се спори дали сегашният президент носи някаква лична вина за това или просто се е оказал на неподходящото място в неподходящото време. Но във всеки случай стопанинът на Белия дом ще бъде този, който ще бъде отговорен за провалите, след като му е окачен за цял живот етикета на „най-лошия президент в историята.

(Превод за „Труд“ – Павел Павлов)

Автор: Антон Фокин www.kp.ru

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече