Абе, къде е Христо? (зощо лидерът на ДБ се скри от Гешев при идването му в Парламента)

0

Съпредседателят на „Демократична България“ и радетел за „съдебна реформа“ отново избегна срещата „лице в лице“ с главния прокурор в парламента

Четвъртък. 14.00 часа. Ръководството на БСП, начело с Корнелия Нинова, посреща в ситуираната в сутерена на парламента Огледална зала съпредседателите на „Демократична България“ Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев. „Тесните“ и „широки“ социалисти, както зевзеци в социалните мрежи определят коалиционните им преговори, са уверени, че скоро ще има ново правителство. Малко след 15.00 часа Христо Иванов напуска сградата на парламента, като пропуска участието си в заседание на Комисията по конституционни и правни въпроси, стартирало половин час по-рано в зала „Запад“ на Народното събрание.

Защо натежалият лидер на „Да, България“ си спестява 25 стъпала, за да изпълни задължението си като депутат да участва в „парламентарния блиц-контрол“ на главния прокурор, стартирал само минути по-рано? Отговорите на този въпрос може да са няколко. Но преди всичко е безспорен факт, че Христо Иванов трайно избягва срещите „лице в лице“ с Иван Гешев. Това бе отчетливо забелязано още преди година, когато Иванов пак не се появяваше на заседания на комисиите, които викаха Гешев в парламента. Това се случи и вчера.

Една от възможните причини е за това, може да е, че Христо Иванов вече се изживява като ментор на коалиционната власт. От една страна трябва да обяснява на идеологически десния избирател, че трябва да съуправлява с посткомунистическата БСП, от друга страна – трябва да разясни и как отново влиза в коалиция с „мафията“ (с партията на Слави Трифонов по думите на премиера в оставка Кирил Петков).

Другата причина е, че вече Христо Иванов може и да е изтощен от битките срещу главните прокурори. А какви времена бяха само – да искаш отстраняването на обвинител №1 като министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов. После да правиш цяла партия, за да атакуваш прокуратурата, после да организираш протести, само, защото номинираният за главен прокурор Иван Гешев е счетен за опасен от олигарсите от кръга „Капитал“, начело с Иво Прокопиев. Пък и на мястото на натежалия Христо Иванов вече има „малки кутрета“, които да подскачат и джафкат покрай непоклатимия Иван Гешев. Иванов дава път на младите – Божанков, Зарков, Славов, Иванов – те да продължават пуническата война на политиците и техните кукловоди срещу независимостта на държавното обвинение.

Иванов може пък да има и друга работа. Малко ли джипове са паркирали на паркинга около парламента. (Не, не визираме джипа за 200К на Божанков). Може пък след срещата с Корнелия Нинова, Христо Иванов да е бързал да се отчете на задната седалка в джипа на Пламен Бобоков, който „изобщо“ не е разследван от Специализираната прокуратура за внос, складиране и заравяне в земята на опасни отпадъци. Правилно Иван Гешев запита депутатите от правната комисия – какво би се случило в Италия, ако съдът „Антимафия“ бъде закрит от политик, който се качва в автомобила на подсъдим пред същата съдебна институция?! Отговор не последва, а само гузно мълчание и рецитиране на „брадясалите“ опорки – разследван ли е Пеевски, къде са пачките и кюлчетата, какво мисли Снежанка за осемте джуджета и т.н.„Абе, къде е Христо?“ е повече от актуален въпрос, не само, защото някогашният радетел за съдебна реформа очевидно се страхува да дебатира открито с главния прокурор, именно заради станалите публично достояние зависимости на политик от „клиентите“ на прокуратурата, която толкова много атакува. А, защото Христо Иванов се е превърнал именно в това срещу което иначе толкова години е твърдял, че се бори – задкулисието. Иванов е част от това задкулисие, което от година и половина управлява държавата, унищожава институции и държавност, прокарва лобистки закони и безпардонно нарушава Конституцията. За да е във властта Христо Иванов е готов на всичко, готов е да бъде с БСП въпреки, че никои от гласувалите за „Демократична България“ избирател не е мислил дори, че нещо подобно е възможно. Но това е само видимата част. Защото има и друга – невидима, която е свързана с това, че някогашният радетел за справедливост и върховенство на правото, отдавна е загърбил тези ценности. Пак в името на властта и участието в нея.

Христо Иванов се скри от Гешев, но предната вечер участва в среднощното заседание на ресорната конституционно-правна комисия, за да прокара антидемократичния и противоконституционен законопроект за реформиране на КПКОНПИ. И Иванов много добре знае, че подкрепя мракобесни закони, превръщайки институции в репресивни бухалки срещу неудобните на властта политически опоненти. Прави го обаче, защото така е поискало задкулисието, на които той е просто един изпълнител. Наемник. Марионетка.

Източник: Tribune.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече