Офертата на САЩ за вторите F-16: Още по-скъпа – за $1.320 млрд.

0

Офертата за вторите осем изтребителя F-16 Block 70 е за $1.320 млрд., съобщи министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков на заседанието на парламентарната комисия по отбрана. 

Преди дни министър Заков каза, че е дошла офертата от американска страна за вторите 8 изтребители F-16, като каза, че е „съпоставима“, но самолетите били с повече въоръжение.

В парламентарната комисия днес Заков даде точната сума на офертата и добави:

„Сумата е приблизително същата като тази по първия договор, която е $1.256 млрд., но пакетът въоръжение е доста по-голям и имаме право на разсрочено плащане“.

ДЕТАЙЛИТЕ ПО ОФЕРТАТА

Министърът на отбраната даде и подробности по предложението на американската страна.

„Бройката самолети е същата, но с разлика, че при първите самолети единичните са 6, а двуместните („спарки“) – 2, а за вторите съотношението е 4 на 4. „Спарките“ са по-скъпи и на практика ще купим два малко по-скъпи самолета, отбеляза той. Резервните двигатели са с два повече. Ракетите за близка дистанция са с 5 повече. При ракетите за средна дистанция вземаме по-новия, най-модерния вариант и те са с 6 повече. Контейнерите са с 2 повече, каза още Заков, цитиран от БТА.

„В първия сет няма планиращи бомби, сега те са цялото количество и то не е малко. По отношение на управляемите бомби, в първия сет също нямаше, сега са всички необходими – каза още министърът в оставка. – Снарядите за бордовото оръдие са два пъти повече от първия договор, резервните радари са с един повече. С един повече са резервният бордови компютър и симулаторът за въоръжение. Броят на горивните резервоари е същата бройка, както в първия сет. Пилотите за обучение ще бъдат с четирима повече. Техниците са наполовина по-малко, защото първите винаги трябва да са повече и сега допълваме тези, които са липсвали за цяла ескадрила. Включено е и дооборудване за оперативна база“.

СХЕМАТА ЗА ПЛАЩАНЕ

„Относно плащането вече имаме право на разсрочено плащане като схемата, което имаме, е до 2031 г. – т.е. имаме 9 години, ако тази година се сключи договор“, обясни Заков.

Той добави, че първата вноска е малка – $16 млн., и добави, че тя дори ще бъде абсорбирана в рамките на текущия бюджет за капиталови разходи. До идването на първите самолети – през първото тримесечие на 2025 г., сумата, която се очаква дотогава да сме заплатили по втория договор, е около $80 млн. от всички 1.3 млрд. – т.е. една много малка част от втория договор, уточни Заков.

Облекчаването на бюджета по този начин би позволило и тръгването на проектите за радарите, за бойните машини, като така ще имаме някакъв аванс в тези първи години по тези два ключови проекта, отбеляза Заков.

ПРОЦЕДУРАТА

Министърът в оставка каза, че в момента проектът на договор е във ВВС, които трябва да дадат своето становище. „Надявам се успеем да стигнем до пленарна зала в рамките на следващите две седмици. Срокът за отговор е 1 ноември“, каза Заков.

В момента това, което сме успели да договорим и очаквам да се потвърди, има една немалка сума за компенсация, каза министърът на отбраната в оставка, като отбеляза, че става дума за три договора – един основен и още два други. Той уточни, че договорената сума за компенсация е 1 млрд. и 300 млн. долара и практически тя ще покрие един от трите договора.

ПРЕВОЪРЪЖАВАНЕТО 

„Сега се намираме в нова реалност, това налага преосмисляне на  Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г. – каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който също участва в заседанието на комисията. – Реалностите налагат да се преосмисли заложеният график за освобождаване от старо въоръжение и техника и да се направи точен разчет на възможностите за поддържането на всяка платформа“.

Началникът на отбраната каза още, че започва активна програма с командирите на видовете въоръжени сили, за да може да се предостави една реална картина на политическото и държавно ръководство с какво разполагат въоръжените ни сили, докога могат да го поддържат и да се подчертае отново необходимостта от модернизация от Българската армия.

ВОЕННАТА ПОМОЩ

В коментар на американския законопроект за обезпечаване на сигурността в Черноморския регион, според който САЩ планират да увеличат военната помощ за страните от Черноморския регион, по-специално за България, Украйна, Румъния и Грузия, министър Драгомир Заков коментира, че това е част от стратегия за Черно море.

„За първи път Черно море  се признава като стратегическа зона от ключов интерес за САЩ. НАТО го е признало отдавна за такъв“, отбеляза Заков.

Той добави, че по конкретния закон се предвиждат средства, с които да бъдат подпомагани съюзниците от Черноморския регион. „Голяма възможност се отваря за нас. Това може да бъде от огромна помощ и да ускори в някои области придобиването на способности, които са ключови за нас“, каза Заков. Има критични способности, които трябва да бъдат покрити и това е много добър вариант да се случи, каза още той и добави, че това може да бъде с парична помощ за конкретен проект, може да бъде с конкретно оборудване, може да бъде и по договор, който ние сключваме да бъде допълнен с допълнителни средства. По думите му в подготовката за този закон в САЩ, като че ли „поизпуснахме малко нещата“. Това се дължеше миналата година на поредица от служебни правителства, сега новият ни посланик в САЩ Георги Панайотов, който е бивш служебен военен министър, имам сериозното очакване бързо да идентифицираме възможностите, които биха ни се предоставили с конкретна помощ от САЩ, каза Заков.

ОЩЕ НОВИНИ ОТ КОМИСИЯТА ПО ОТБРАНА

На заседанието си комисията по отбрана прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2021 г. Обсъден беше и План за преодоляване на дефицитите от отбранителни способности в направление човешки ресурси и поетапно преодоляване на дисбаланса в доходите на служителите в Министерството на отбраната.

Комисията подкрепи и законопроект за промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, внесен от Петър Петров и група народни представители от „Възраждане“, като беше посочено, че законопроектът има нужда от сериозна преработка, но одобрението от комисията е знак за необходимостта от решаване на проблемите на военноинвалидите и военнопострадалите.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече