БСП ще бави мандата до 15 август

0

БСП уведоми коалиционните си партньори, че ще задържи проучвателния мандат за съставяне на кабинет още три седмици – поне до 12 август. Тогава, съобразено с правилника за работа на Народното събрание, може да завърши процедурата по избор на председател на Комисията по енергийно и водно регулиране. На практика, БСП може да отговори дали проучвателния мандат е успешен на 15 август, почти 1 месец след като президента Радев връчи мандата на председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски – това се случи на 18 юли.

По конституция, третият и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство, не е свързан с конкретен срок. Практиката обаче показва, че партии се стремят да държат мандата в разумен срок – максимум десетина дни. Подобно задържане на мандата се случва за пръв път.

 „Не мога да държа мандата безкрайно. Това не е морално към обществото“, заяви Нинова преди срещата. Но уточни, че ако работата на КЕВР спре, това може да доведе до хвърляне на държавата в допълнителен хаос. „Решението на Конституционния съд от вчера блокира работата на КЕВР. Това означава, че няма орган, който да определи цените на газ, парно, ток, вода. Не можем да въведем двете тарифи – едната за хора с по-малко потребление и за такива, които си топлят басейните и палатите“, заяви Нинова.

Причината за извънредната среща между БСП и представители на парламентарните групи е казусът с шефа на КЕВР Станислав Тодоров. Вчера Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание за избора му за шеф на Комисията по енергийно и водно регулиране. По време на днешната среща не са били обсъждани имена за евентуален нов шеф на Комисията по енергийно и водно регулиране.

Яростна съпротива

Решението на левицата да задържи мандата за съставяне на правителство поне до 12 август срещна яростната съпротива на ГЕРБ и ДПС.

Според Тома Биков от ГЕРБ това е „крайно неуместно и обезпокоително“ и е „погазване на духа на българската Конституция“. „Третият мандат се дава, за да бъдат водени преговори за правителство, а не за да бъде решаван въпросът с КЕВР или друга институция“, заяви Биков пред журналисти в кулоарите на НС. Според него така Корнелия Нинова „предава доверието на българските граждани и на президента Радев“, а бившата коалиция симулира преговори.

„Ако щяха да правят правителство, щяха да го направят и да решават всички останали въпроси, които би трябвало да бъдат решавани от редовно правителство, а не от правителство в оставка и от парламент без мнозинство“, заяви Биков и призова Нинова да върне мандата, а президентът Румен Радев в най-кратък срок да насрочи предсрочни парламентарни избори.

„България вече е в тежка политическа криза“, заяви в декларация от праламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него задържането на мандата, е „изкуствено протакане“. 

В декларацията лидерът на ДПС коментира още и скандала с Комисията по енергийно и водно ригулиране. „Незаконните решения станаха основен закон. КЕВР е нелигитимна, но определя шоковото поскъпване на ток, газ и вода. Вместо премиерът в оставка да е в парламента, за да търси  изход от патовата ситуация, той отиде в Азербайджан, за да договоря газ, без кабинетът да е одобрил каквато и да е стратегия за решаване на енергийната криза“, каза Карадайъ.

Накрая прогнозира, че дори „четворната болшевишка коалиция“ отново да излъчи правителство, неговият живот няма да е повече от 6 месеца. И по примера на колегата си от ГЕРБ поиска незабавно разпускане на 47-ото НС и избори наесен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече