КПКОНПИ глоби Стойчо Кацаров с 5000 лв.

0

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество глоби бившия служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров с 5000 лв., предаде БТА. 

Производството срещу Кацаров е образувано по сигнал. На 25 март от ГЕРБ дадоха бившия министър на специализираната прокуратурата и КПКОНПИ.

Установено е, че на 18 май 2021 г. той е подписал проект за изменения в наредбата за утвърждаване на медицински стандарт „Клинична лаборатория“. По този начин той е участвал в подготовка на акт в частен интерес – на Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“ (СЦЗПЗ). Към момента на встъпването си в длъжност като служебен министър, Кацаров е председател на сдружението, установява КПКОНПИ.

От Комисията допълват, че е безспорен интересът на Сдружението в сферата, в която проектът на Наредба за изменение и допълнение регулира обществените отношения, тъй като към момента на публикуването му за обществено обсъждане, СЦЗПЗ има действащи договори с лечебни заведения, по които получава възнаграждение.

„Видно от предмета на сключените договори, СЦЗПЗ приема да координира участието на клиничните лаборатории в болничните структури в Националната система за външна оценка на качеството. На Кацаров е наложена глоба в размер на 5000 лв. Решението на комисията може да бъде обжалвано пред съда“, уточняват от КПКОНПИ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече