Престъплението на „Промяната“ с газа: Стотици милиони евро изтичат към посредници

0

Само за няколко месеца от джоба на всеки един български гражданин общо са изтекли към енергийни посредници, консултанти и експерти стотици милиони евро. Това сочат данните от разследване, включително и на компетентните разследващи български органи, предаде репортер на БГНЕС.

МЕТ – отново от същото, но по-скъпо от посредник

В началото на пролетта, седмици след началото на войната в Украйна, избухна първият скандал с фирма МЕТ. На 27 април „Газпром“ спря доставките на руски природен газ за страната ни, след като тя отказа да плаща за него в рубли.

Още същия ден, правителството в лицето на вицепремиера Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов заявиха, че ние разполагаме с алтернативни доставки, като по спасителния план се работи още от февруари.

Малко по-късно стана ясно и името на компанията, която ще ни спаси от липсата на газ. Става дума за компанията МЕТ. Завъртането на нейното име в публичното пространство повдигна много въпроси.

Енергийните експерти побързаха да припомнят за връзките на МЕТ с руската държава. Тази компания е под силното влияние на Владимир Путин и унгарския премиер Виктор Орбан. Тя има за цел да затрудни намирането на истинска алтернатива на спрения руски газ.

Проверка показва, че МЕТ е резервирала капацитетите на терминала в Ревитуса от февруари до края на годината за всеки един месец. БГНЕС опита да се свърже с представител на МЕТ за повече разяснения, но от там заявиха, че не дават информация.

В тази връзка в рядко единодушие енергийни експерти, бизнес и политици повдигат логичните въпроси: защо самата „Булгаргаз“ не е осигурила капацитет; защо не са сключени договори за директен внос на природен газ различен от руския.

Потърпевшите от цялата тази операция ще бъдат българските граждани и бизнес. Вместо да купуваме директно природен газ без посредници по схемите, одобрени от Европейската комисия, ние пълним джобовете на частни интереси. Големите европейски компании вече са приели тази схема, защото тя не е в противоречие с европейските правила и тук „аргументите“ и героичната поза на правителството в оставка на Кирил Петков изглежда повече от неуместна, защото ни води към бездната на мизерията.

Не само финансираме войната, но плащаме и комисионни

Последният газов скандал, който разтърси държавата е от преди дни. Този път е замесен друг посредник. Става дума за швейцарския клон на германския петролен и газов гигант „Винтерсхал“. За последните 100 години този германски концерн е изминал дълъг и много любопитен път – от верен съюзник на нацистите, борещ се за германското господство над Русия през 20-те и 40-те години на ХХ век до един от най-големите съюзници на „Газпром“ след 1990 г. Компанията е една от малкото, която има съвместни компании с „Газпром“ за добив на природен газ в Сибир. Тази схема, започнала по време на втория президентски мандат на Путин /2004-2008 г./, беше разглеждана като образцов модел на работа и пример за успешното сътрудничество на Кремъл със Запада.

За момента има само откъслечна информация за покупката на природен газ от „Винтерсхал“. Не е ясно нито каква е цената, нито какви са количествата. „Научихме за това отново по тайни канали. Това напълно противоречи на тезата, че няма да финансираме войната в Украйна. Ние не само, че финансираме войната в Украйна, но и плащаме комисионна на посредник, който беше отстранен през 2012 г., когато бяха отстранени посредниците“, коментира пред БГНЕС депутатът Тома Биков.

Купуваме евтин руски петрол, плащаме скъп бензин

В същото време на входа и на изхода на най-голямата българска рафинерия и една от най-големите на Балканите „Лукойл-Нефтохим“ стои „Литаско“. Швейцарската компания управлява глобалните доставки на нефт, газ и петролни продукти за групата „Лукойл“.

Фактически „Литаско“ продава на България евтиния руски петрол сорт „Уралс“, но цената за крайния потребител в бензиностанциите остава много висока. И това при условие, че страната ни измоли специална дерогация, която правителството в оставка подсигури. Според оценките на експертите бензинът може да струва 2,5-2,6 лева за литър в бензиностанциите и дори тази цена позволява да не се работи на загуба за всички участници по веригата. Някои от тях предлагат Българският енергиен холдинг да замести руския посредник и така да се спре изтичането на пари, които според някои оценки достигат до 300 млн. лева месечно.

Престъпление и наказание, но не по Достоевски

Вчера стана ясно, че ДАНС е изпратила материали от проверката си за доставките на природен газ от страна на „Булгаргаз“ на Върховна касационна прокуратура.

Материалите са събрани след подробна проверка извършена от служителите на вътрешното разузнаване относно „конкретни факти и обстоятелства, свързани с диверсификацията на доставките на природен газ за България от обществения доставчик „Булгаргаз“.

От ДАНС подчертават, че ако бъдат установени допълнителни факти и обстоятелства, „които представляват заплаха за националната сигурност на страната ни“ ще бъдат взети допълнителни мерки.

През последните дни бяха оповестени данни, че българските власти използват официални руски представители на „Газпром“ /„Винтерсхал“ – бел.ред./ за закупуване на руски газ.

През 2012 г. българската държава взе решение за премахване на посредниците при доставката на газ за страната ни.

България е изправена пред сериозен проблем през следващите месеци, който до голяма степен бе забъркан от правителството в оставка на Кирил Петков. Страната ни провъзгласи своята газова независимост, но газ няма и никой не знае откъде ще дойде и на каква цена. Твърденията, че ще бъде по-евтин или на приблизително същите цени, на които сме купували доскоро, изглеждат неубедителни. Защото когато купуваш на борсата, а не по дългосрочни договори цената почти винаги е по-висока. Разсичането на газовия гордиев възел най-вероятно ще бъде дело на едно следващо управление.

Източник: БГНЕС

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече