И лъжата е част от войната: Русия и Украйна се надлъгват в операция за отвличане на бойни самолети

0

В странен екшън, изваден като от шпионски филм, се замесиха руското и украинското разузнаване.

Федералната служба за сигурност на Русия заяви вчера, че е успяла да осуети операция на украинското разузнаване да отвлече поне три руски военни самолета. В нея е замесен и журналистът от разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев, който бе обявен за сътрудник на британското разузнаване. Според Грозев обаче всъщност ФСС е допуснала сериозна грешка и е разкрила личността на десетки офицери от контраразузнаването. Екипът на Bellingcat е документирал цялата „операция“ и скоро ще бъде излъчен филм за нея.

Версията на ФСС

ФСС съобщи(link is external), че е успяла да пресече операция на украинското разузнаване за отвличането на бомбардировач Су-24, свръхзвуков изстребител-бомбардировач Су-34 и стратегически свръхзвуков ракетоносец-бомбардировач Ту-22М3. Украинските спецслужби обещали да платят на всеки от пилотите по $2 млн. за самолет, а жените им да бъдат прехвърлени в страни от ЕС – Германия, България, държави от Прибалтика, където ще им бъдат открити валутни сметки.

ФСС публикува видео, на което пилотите показват своите самолети и държат в ръка лист с номера. Тези видеа били поискани от украинските спецслужби, за да се потвърди готовността за отвличане на самолетите. Пилотите трябвало да покажат на фона на бойните машини цифри, предадени им от украинското разузнаване.

Според ФСС в хода на тази операция руските спецслужби са успели да принудят украинските военни да им разкрият схемите за разполагане на ПВО и летищата в юго-източна Украйна. Оттам твърдят, че операцията на Украйна е подкрепена от „западните, най-вече британските спецслужби“. Според руснаците в акцията се е включил и разследващият журналист от Bellingcat Христо Грозев, който е сътрудник на британското разузнаване Ми-6.

Версията на Христо Грозев

В Туитър Христо Грозев(link is external) потвърди, че е имало такава операция, но в нея е участвало не украинското разузнаване, а негови бивши служители. Самият той няма нищо общо с подготовката и изпълнението, просто е документирал случващото се.

През април 2022 г. Върховната рада на Украйна прие закон за възнаграждение за доброволно предаване на бойна техника. За предаване на танк военнослужещият може да получи 100 000 долара, а за самолет – милион.

Според Грозев бивши служители на украинските спецслужби са се свързали с руски пилоти с предложение да отвлекат от Русия поверените им самолети. Екипът на Bellingcat разбрал за това и започнал да снима документален филм.

„Ние заснехме „преговорите“ между украинските „вербовчици“ и пилотите, които започнаха както се очакваше. След това обаче тонът им бързо се смени, което даде основание да се предположи, че пилотите вече не говорят от свое име, а действат по указание, вероятно от офицери от военното контраразузнаване на ФСС“, разказа той.

Украинската страна заподозряла, че има нещо нередно, когато един от пилотите помолил от страната да бъде изведена не съпругата му, а любовницата му, каза Грозев. След кратко проучване по базите данни журналистът открил, че има вероятност въпросната жена да сътрудничи с ФСС. Оказало се, че приятелят й не знае нищо за нея – че тя има международен паспорт и няколко месеца по-рано е пътувала до Истанбул и Барселона.

Друга червена лампичка бил фактът, че един от пилотите започнал да разпитва какво упойващо вещество да използва, за да неутрализира колегата си в самолета.

„В този момент за мен стана очевидно, че операцията в своя първоначален вид е приключила и се е превърнала в двойна „оперативна игра“, в която двете страни се опитват да получат максимум информация от другата, като я захранват с максимум дезинформация“, написа в Туитър Христо Грозев. Тогава украинската страна започнала да предава на пилотите фалшиви карти на дислокацията на ПВО, а пилотите пращали в Киев свои карти на снижение и захождане към пистата, които вероятно също са дезинформация. Надлъгването между спецслужбите завършило, когато съпругата на един от пилотите се отправила заедно с екип от ФСС в Минск уж за среща с куриерите на украинската страна. На срещата не се появил никой от украинската страна, макар че те чакали 4 дни. Тогава двете страни разбрали, че повече не могат да получат полезна информация от противника.

Според Грозев в хода на операцията руснаците неволно са разкрили личността на десетки офицери от контраразузнаването, техните методи на работа и агентите си под прикритие.

Украинските спецслужби не са коментирали досега нито изявлението на ФСС, нито поясненията на Грозев, който обещава скоро да излъчи филм за случилото се.

Авторитетният в кръговете на руските военни пилоти телеграм-канал Fighterbomber потвърди, че украинските военни редовно „пишат и звънят на пилотите и на членове на техните семейства“ от началото на войната. Освен заплахи и клетви, те наистина редовно напомнят за възможността да се получи по милион долара за самолет, твърди авторът на съобщението.

Още една провалена спецоперация

През ноември миналата година Bellingcat разказа за друга провалена операция на украинските спецслужби(link is external), които планирали да примамят извън Русия и да арестуват над 30 бойци от частната военна компания „Вагнер“. Наемниците били убедени, че летят „в командировка“ във Венецуела. Те трябвало да пътуват от Москва до Минск /по онова време гражданските полети в Русия са спрени заради ограниченията заради коронавируса/, а оттам – да излетят за Истанбул.

Операцията обаче се провалила: всички вагнеровци били арестувани от белоруските спецслужби, докато чакали отложения си полет. В Русия разбрали, че става дума за операция на украинското разузнаване едва седмица по-късно.

Първоначално украинците отричаха изобщо да са участвали в подобна операция, след това президентът Володимир Зеленски я нарече „не наша операция“, намеквайки, че всъщност Русия е замесена в нея. Последната версия на Киев е, че „спецмероприятие“ по преместването на 33 вагнеровци в Украйна все пак е било подготвяно, но не е било реализирано.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече