Различен прочит: Kолко пари е получила Украйна от Запада и колко още ще й дадат?

0

Почти всеки ден руските и чуждестранните медии съобщават някакви новини за помощта на колективния Запад за Украйна. Информацията е много разнообразна. Става дума за различни видове помощ – военна, хуманитарна, финансова. Нека поговорим повече за предлагането на тази помощ. В някои случаи това наистина е безвъзмездна помощ, в други случаи – е на възвратна основа, под формата на заеми и кредити, при преференциална или пазарна лихва.

И накрая, в някои случаи се говори за действително предоставените стоки и парите, докато в други случаи се изразяват бюджетните задължения, в рамките на които все още ще бъде предоставена помощ. Разбира се, по-голямата част от помощта се предоставя от правителствата, но някои могат да бъдат предоставени и от частни организации и дори физически лица. Има много малко консолидирани оценки за помощта за отделните страни-донори и още повече за целия свят.

Най-обобщената и точна картина за помощта на колективния Запад за Украйна, според мен, дава Института за световна икономика в Кил (Kiel Institute for the World Economy), който поддържа такива записи в рамките на проекта Ukraine Support Tracker – UST.

Базата данни включва 40 държави, включително държавите-членки на ЕС, САЩ, други членове на G7, както и Австралия, Южна Корея, Турция, Норвегия, Нова Зеландия, Швейцария, Китай, Тайван и Индия. Отделно са обособени наднационалните институции на ЕС. Данните се актуализират всеки месец. Последната актуализация е направена на 7 юли. Към момента базата данни обхваща периода от 24 януари до 1 юли тази година.

UST работи предимно с показателите за издадените задължения за всички видове помощ за Украйна (военна, хуманитарна и финансова). Общият обем на всички задължения на всички наблюдавани държави към 1 юли възлиза на €80,7 млрд. ($82,3 млрд.). Основната част от задълженията са издадени през първите три месеца след 24 февруари. През юни увеличението е само 3%.
За Украйна размерът на декларираната от колективния Запад помощ изглежда фантастично голям. Това е 1,7 пъти по-високо от приходната част на бюджета на Украйна за миналата година ($47,5 млрд.).

Лъвският пай от всички ангажименти за помощ на Украйна се пада на САЩ – 52,8%, или €42,6 млрд. Трябва да се отбележи, че основната част от задълженията на САЩ са емитирани в периода от 24 април до 10 май – €32,6 млрд. На второ място са институциите на ЕС. Общата им помощ (ангажимент) е €15,7 млрд. На трето място е Обединеното кралство – €6,22 млрд.
Следват (в млрд. евро): Германия – €3,34; Полша – €2,85; Канада – €2,61; Франция – €2.11. Следващите страни имат обща помощ под €1 млрд. Близо половината от изследваните държави нямат никаква помощ.

Прави впечатление, че по отношение на относителното ниво на помощта (като процент от БВП) рейтингът е съвсем различен. Тук първите три лидера са както следва (% от БВП): Естония – 0,9; Латвия – 0,7; Полша – 0,5. Това са малки страни, дори малки като икономически потенциал, но много активно играещи на страната на украинския режим.

От трите вида помощ (военна, хуманитарна и финансова) на първо място е военната – доставката на въоръжение, военна техника и боеприпаси, както и на целева финансова помощ за закупуването на военни стоки. Военната помощ под различни форми представлява 42,5% от общата помощ на всички страни (под формата на издадени задължения).

Основната част от общата военна помощ идва от САЩ – €23,8 млрд. Това е приблизително 56% от цялата американска помощ за Украйна. Също така това е почти 70% от общата военна помощ на всички страни от колективния Запад. Разликата на САЩ от другите държави е колосална.

На второ място след САЩ по военна помощ е Великобритания (€3,8 млрд.). Следват (в млрд. евро): Полша – €1,8; Германия – €1,5; Канада – €0,9; Норвегия – €0,5. Общият размер на военната помощ за Украйна е около €35 млрд.

Авторите на проекта на UST обръщат внимание на факта, че проучването включва главно брой ангажименти за помощ. До 1 юли действително предоставената помощ на Украйна е само част от тези задължения.

Сред наблюдаваните страни най-висок процент на изпълнение на издадените задължения е отчетен в следните страни (в %): Япония – 96,64%; Канада – 76,55%; Франция – 51,67%. Но в САЩ тази цифра беше само 11%, т. е. €4,7 млрд., или по-малко от $5,0 млрд. Ниско е и нивото на изпълнение на задълженията в ЕС (16,23%), както и на отделните страни членки на ЕС (Германия – 23,46%; Италия – 38,06%). И така, САЩ и някои други водещи западни държави от високите трибуни на международни форуми и на срещите на високо равнище изказват астрономическите размери за помощта, която предоставят на Украйна. И често се оказва, че това са само задължения или обещания. По всяко време тези задължения във връзка с различни форсмажорни и други обстоятелства могат да бъдат отменени. И, както виждаме, се случват все повече и повече и такива откази. Например на 10 юли италианският вестник Cоrriere della Sera публикува статия „Германия блокира помощта на ЕС за Украйна: газово напрежение и санкции“ (La Germania blocca gli aiuti dell’Ue all’Ucraina: tensione su gas e sanzioni).

В него се казва, че Германия забавя отпускането на помощ за Украйна от ЕС в размер на €9 млрд. поради несъгласие с ЕК за източника на финансиране. По-конкретно, немският финансов министър Кристиан Линднер се противопостави на спонсорството на Киев за сметка на общия европейски дълг. В момента той одобри само милиарден транш, който ще отиде в Киев преди края на юли.

Киев оцени позицията на немския министър като антиукраинска, като поддръжник на киевския режим. Вестникът по-специално отбелязва: „Междувременно времето тече, Киев казва, че се нуждае от помощ в размер на $5 млрд. на месец и има предположение, че Украйна ще просрочи изплащането на външния си дълг в размер на €900. млн. през септември“.

И ето още едно неприятно за киевския режим решение на Европа. Както Bloomberg съобщи на 8 юли, Европейската комисия реши да блокира заем от €1,5 млрд. за Киев поради опасения за финансовата му стабилност. Европейската комисия иска обезпечението по заема, който Украйна очаква да бъде 70% от общото финансиране, а Киев отдавна е изчерпал целия си ресурс на обезпечение.

На 30 юни 2022 г. Байдън направи грандиозно изявление: Америка ще подкрепя Украйна „колкото е нужно“. Въпреки това, същият Институт за световна икономика в Кил отбелязва, че основният проукраински плам на Америка е паднал върху периода от 24 април до 10 май, когато повече от ? от всички ангажименти за помощ на Украйна са издадени от Конгреса на САЩ. Оттогава изминаха два месеца, а Конгресът не е поел нови големи ангажименти за помощ на Украйна. Страстите се разгарят около това колко бързо трябва да се изпълнят вече издадените задължения. САЩ и техните съюзници не са в състояние да продължат да подкрепят Киев в дългосрочен план, техните ресурси са на изчерпване.

(Превод за “Труд” – Павел Павлов, със съкращения)

Автор: Валентин Катасонов, svpressa.ru

Източник: „Труд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече