Има ли изненадани?! Прокуратурата оневини Пеевски и Желязков по „Магнитски“

0

Заради липса на данни за извършено престъпление специализираната прокуратурата е прекратила проверките срещу две от лицата в списъка „Магнитски“ – депутатът от ДПС Делян Пеевски и бившият заместник -председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Това каза в предаването „Преди всички“ на БНР. Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура.

„Това е направено, тъй като включително и проверяващият орган в лицето на Националната агенция за приходите (НАП), не констатира неправомерна дейност. В този случай прокурорът е в обвързана компетентност, не разполага с тези специални знания, и в крайна сметка наблюдаващият прокурор се произнася по фактите и обстоятелствата такива каквито са по извършената проверка.“

„СЕГА“ ПРИПОМНЯ

В началото на юни миналата година, Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима българи и на 64 свързани с тях компании с аргумент за тяхна значителна роля в корупцията в България. Това бяха хазартният бос Васил Крумов Божков, депутатът от ДПС Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков, бивш зам. директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО) и вече бивш  зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. В прессъобщението на САЩ специално се подчертава, че това е най-широкообхватното еднократно действие на закона „Магнитски“, насочено срещу корупцията досега. От официалния документ ставаше ясно, че американското правителство „прекъсва достъпа на Божков, Пеевски и Желязков и техните компании до финансовата система на САЩ“Блокира се и цялата им собственост на американска територия.

После стана ясно, че прокуратурата е образувала преписки, включително и по отношение на Пеевски и Желязков. Това се разбра от писмо на българското държавно обвинение до САЩ, в което то искаше повече информация. „Разкритата информация от компетентните органи на САЩ представлява основа за предприемане на действия от страна на българската прокуратура“, пишеше в писмото, като се уточняваше, че след обявяването на санкциите спрямо Пеевски е образувана преписка с номер 7127/2020 и че такава има и срещу Илко Желязков под номер 7129/2021

„Случаите се разследват с оглед събиране на доказателства за корупционни престъпления, осъществени от български граждани. Ако такива престъпления се установят, те следва да попаднат в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията. Информацията, която служи за основа на санцкиите срещу Пеевски и неговите компании може да помогне на разследването за неговото успешно и пълно завършване“, посочваше прокуратурата.

Поради това държавното обвинение „любезно молеше“ САЩ да предоставят писмено данните, с които разполагат, защо Делян Пеевски е санкциониран като корумпиран олигарх. „Разчитаме на Вашето любезно сътрудничество и благодарим предварително. Възползваме се от възможността да уверим Министерството на правосъдието на САЩ за нашите намерения за ползотворно сътрудничество“, завършваше писмото. И документа за Пеевски, и този за Илко Желязков бяха подписани от прокурори.

Веднага след това от ведомството на Гешев обявиха: „Информацията, послужила като основание за наложените им санкции, е поискана във връзка с образуваните проверки, след самосезиране от страна на прокуратурата“. Уточняваше се, че данните биха помогнали за изясняване на предмета на образуваните проверки и евентуално бъдещо наказателно разследване. Прокуратурата дори твърдеше, че САЩ сигурно са стигнали до някакви изводи и благодарение на тяхната работа. Сега става ясно, че всичко е прекратено.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече