Различен прочит: „Коалицията „Газпром“ ни бутна към изборите“

0


БСП ще върне третия проучвателен мандат неизпълнен
 в четвъртък, след днес депутатите отказаха да гласуват проекторешението за приемане на законодателната програма на Народното събрание за периода юли-декември. Предложението точката да отпадне от дневния ред на парламента беше направено от ДПС и ГЕРБ и беше подкрепено от 119 депутати, включително от „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“. Очаква се президентът Румен Радев да разпусне парламента следващата седмица, да насрочи изборите за началото на октомври и да назначи служебно правителство. По този повод „Дневник“ публикува коментари на политически наблюдатели, публикувани във фейсбук и страницата на БНР.

Мария Спирова, политически коментатор:

Избори през октомври, естествено.

Преди да се прозинем и да се обърнем на другата страна, нека си признаем, че предизвестената смърт на това правителство е наша отговорност.

Всичко, което трябва да знаете за:Политическата криза (226)

Време е да си дадем ясна сметка за това и да престанем да играем комар със съдбите си. Правителството не издържа, защото коалицията, създадена от нас, гласоподавателите, беше мъртвородена. И нямаше мислещ човек, който да не очаква точно агонията, на която станахме свидетели.

Как и доколко работят парламентът и кабинетът зависи изцяло от начина, по който българските избиратели решат да гласуват. Миналата годината се разтакавахме напред-назад до машините, тананикайки си „Чушката люта, пак лютаааа, три пъти в манда турянаааа!“ и сякаш нехаехме, че тая подлютена яхния все ние ще я сърбаме и все ние ще роним сълзи.

Сега отново получаваме шанс да подредим Народното събрание – на трезва глава, оттърсили се най-после от махмурлука, причинен от неустоими отровни гъби като ИТН.

За есента вече ни чака нова реколта от токсични партии. Нямат край отровните гъби в мрачната ни политическата гора. Край трябва да има експериментаторското ни безгрижие.

Нека не ходим за гъби и този път.

Тази коалиция, ако не друго, поне осветли докрай кой в Народното събрание какво може, какво цели и колко може да му се вярва. Имаме цялото знание, което ни е нужно, за да направим прагматичен и зрял избор.
Важното е да намерим волята за него, поне този път.

Евгений Дайнов, политолог:

Впечатление прави как всички изведнъж станаха антикомунисти – Бойко Борисов, Карадайъ, Тошко Йорданов, в момент, когато БСП започнаха да показват съсредоточение, упоритост и започнаха да показват признаци, че най-сетне, 30 години по-късно, може би се превръщат в полезна, европейски тип партия.

Всички опити да се направи ново реформаторско правителство в 47-ия парламент позиционираха все по-добре трите партии, които се опитваха да го направят – „Продължаваме промяната“ (ПП), „Демократична България“ (ДБ) и БСП. Трите партии в сегашното коалиционно управление ще имат по-добро сумарно представителство в следващото Народно събрание. Беше започнала да намалява подкрепата и за трите партии – ПП, ДБ, БСП, докато брутално не ги свалиха, говорим за ИТН, които говорят неполитически и се класират в категорията „Малки умове“, според Елеонор Рузвелт – големите умове обсъждат идеи, средните – събития, а малките умове обсъждат хора.

Ако се сформира коалиция с подпорката на очевидно проруския инструмент „Възраждане“, което да иска да възстанови феодалния модел на Бойко Борисов – те ще се натъкнат на протести. Бих се учудил, ако партията на Стефан Янев влезе в следващия парламент, защото не умее да говори и да излъчва собствената си персона върху публиката.

Ако Румен Радев направи служебно правителство, което да върне играта там, където беше – подчинение на Русия и феодални зависимости – ако сложи физиономии от началото на века, асоциирани с тези неща, това пак ще работи за трите партии – ПП, ДБ и БСП. По-сложно би било, ако отново намери нови хора от поколението на 40-годишните. Не виждам какъв кабинет би могъл да излъчи Радев и какви действия да извърши, така че директно да помогне на Борисов, както Борисов очевидно мечтае да се случи.

Първан Симеонов, социолог:

От няколко седмици насам всичко прилича на един опит всеки един от играчите да се отърси от възможната вина, тоест „да не съм виновен аз, че не се е съставило правителство“. Всички от известно време играят тази игра и свикват постепенно с мисълта, че най-вероятно се отива на избори, а ако вземе, че стане нещо, защо пък не, само че всички правят това правителство, както се прави предизборна кампания с ярки предизборно звучащи предложения, затова по-скоро вероятността за избори остава осезаемо по-голяма, но БСП като че ли на свой ред иска не просто да не се вписва в историята с трети неуспешен опит, а да се впише в историята с едно принципно действие. Това е сравнително находчив политически етюд, който те разиграват. Те казват – „Не мандатът се проваля, ние предлагаме една законодателна програма, която е нужна“. Така съответно парламентът е този, който проваля нещата.

Силно се съмнявам, че някой може да излезе на някакъв страшен позитив от всичко това, което се случва. На позитив по-скоро могат да излязат онези, които се обявяват срещу всичко това, тоест по-скоро опозиционните формации.

Добромир Живков, социолог:

Изходът от тази политическа сага е ясен – предсрочни избори. Но шансовете за нов кабинет, в този разполовен парламент, така или иначе бяха малки. Неколкократната подмяна на волята на избирателите от страна на ИТН коства една почти изцяло загубена година.

Ключови за предстоящите избори ще бъдат три въпроса. Първият е нивото на избирателната активност и рискът тя да остане или дори да бъде по-ниска от тази през ноември 2021. Освен легитимността на бъдещия парламент, относително малък брой гласуващи е по-вероятно да възпроизведат вече познатото разпределение, а това е път към следващ изборен цикъл и още по-негативно отношение към цялата политическа класа. Последното ще донесе още и по-гласовити искания дали за мажоритарна избирателна система, дали за президентска република.

Вторият е потенциална коалиция ПП-ДБ, която може да се окаже не маловажен фактор и за избирателната активност. Кумулативният ефект от такъв ход може да варира от номинална загуба на периферни сегменти, водени от идеологически мотиви, до дори по-голямо разширяване на електоралната база, като пряк резултат от феномена гласуване за победителя.

Третият е преразпределението на гласоподавателите на ИТН и посоките, в които те ще поемат. Струва ми се, че тук, макар и в по-малък мащаб, ще се възпроизведе актуалното обществено разделение – статукво срещу антистатукво с допълнителна роля на фактори, като по-силно изявени патриотични нагласи, търсене на силно политическо лидерство и евентуално про или анти-евроатлантически настроения.

Все пак, какъвто и краен резултат да имаме на следващите избори, не ми се вярва, че той би довел до формиране на устойчива формула на управление, защото процесите на започналата социална трансформация не са достигнали точка на равновесие. Затова и избори 2 в 1 2023 г. все още са в календара.

Весислава Танчева, БОЕЦ:

БСП бяха длъжни да използват всички възможности, за да постигнат нещо, което си струваше – да успеят в рамките на парламента да гласуват законите, които ще помогнат на българите да преминем през следващите няколко месеца по-лесно. Но в парламента има твърда коалиция, която не желае да има ред в този предстоящ хаос.

ИТН още от началото беше бомба със закъснител. Коалиция „Газпром“ свали правителството, тя ни бутна към изборите. Това са ГЕРБ, ДПС, патерицата на ГЕРБ – „Възраждане“, патерицата на ДПС – ИТН, плюс депутата от АБВ, човекът на Румен Радев в „БСП за България“. Целта на тази коалиция е не българите да живеят добре, а да бъде продължен договорът с „Газпром“ дългосрочно, тоест да се набутаме в още по-несигурни газови доставки, да бъдат спрени всякакви опити за търсене на дългосрочни договори за алтернативни доставки, да се затвърди хегемонията на „Лукойл“, да се удовлетворят всички желания на Кремъл.

Александър Детев, журналист:

Аз виждам два варианта: или на 2 октомври ПП, ДБ и БСП печелят 121 депутатски места, което е възможно само ако ИТН и партията на Янев не влязат, а някоя от трите – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ – драматично се срине, или потъваме още по-дълбоко в цикъла от протести, предсрочни избори и предадени обещания. Същият този цикъл неизбежно в условията на икономическа несигурност и трупащи се кризи ще произведе още политически чудовища, подобни, ако не и по-страшни, от това, което вече е в парламента. Change my mind.

Евгений Кънев, икономист:

Очаквано ИТН не подкрепи програмата на последния опит за правителство и така отиваме на избори. Имаше някаква надежда, че депутатите на ИТН ще се еманципират от Слави, за да не им приключи скоропостижно кариерата.

Но като знам какви огромни интереси на олигархията са заложени – то е невъзможно тяхната лоялност да не е била подсигурена.

Дали с дискове „Жива рана“ или с дисаги „Зелени гущери“ – няма особено значение.

Просто ни трябват политици, които са готови на апостолска работа да обърнат съзнанието на хората и да си осигурят достатъчно мнозинство, за да не зависят от поредната партийна креатура на руската или нашата мафия. Както, апропо, пак се очертава – ако я няма апостолската работа.

Когато се осмислят – нещата не са толкова трудни за представяне и разбиране.

Ето ви един троен тест за избирателите:

„Искате ли да продължат кражбите от бюджета, т.е от вашия джоб?“

„Вашата партия направи ли нещо конкретно срещу кражбите?“

„Ще подкрепите ли пак тази партия – ако няма план срещу кражбите – вместо нас, които го предлагаме?“

Разбира се, добре е това да стане мисия на всеки гражданин на републиката, който отказва да е поданик на мафията.

Веселин Стойнев, журналист:

Партията ИТН отива в историята, а Слави Трифонов не само отива в историята, но отива там като най-големия злодей и терорист, редом с тези комунистически терористи от атентата в църквата „Света Неделя“ през 1925 година.

Трифонов ни провали една година! Една година от политическия живот на България пропадна заради една холограма от диванчето. … Да се очаква, че неотцепилите се от ИТН изведнъж ще се окажат честни и почтени точно на ексхумацията на третия мандат, защото Слави Трифонов обяви, че той е мъртъв, е наивно.

БСП не очакваха толкова бързо да дойде сривът след решението им да внесат програма за 6 месеца в парламента. Стана ясно и от думите на Георги Свиленски, че политическата класа и избирателите са разделени на две – от едната страна са БСП, ПП и ДБ, а от другата са ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН. Това е много ясен фронт, с който отиваме на следващите избори. Предполагам това ще мотивира избирателите за по-висока избирателна активност.

Влизаме в избори в една огромна институционална каша. Най-големият проблем е КЕВР. Без председател на Комисията не може да се лицензира дори интерконекторът с Гърция. Залагаме си нова бомба за октомври и ноември.

доц. Милен Любенов, политолог:

Днес ГЕРБ и ДПС се простреляха в краката. С евроатлантически значки на ревера, но всъщност действат като адвокати и лобисти на „Газпром“.

Започват с фалстарт предизборната кампания.

Цитат от „Сега“: „Едно от най-опасните внушения е, че правителството и „Булгаргаз“ е трябвало да приемат руския ултиматум за промяна на схемата за плащане на газовите доставки, защото „почти“ нямало рискове. От трибуната председателят на комисия – Даниел Митов от ГЕРБ, обясни, че можело да направим като други от ЕС, които приели да открият сметки в рубли, но успоредно с това си търсели алтернативи“.

Източник: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече