Бандити в МВР! 50 бона за „чадър”, половин РПУ прибира „такси” от заведения

0

Ако се заслушате в споровете между прокуратурата и МВР през последната година, ще останете с впечатление, че не става дума за държавни институции, а за стройно изградени престъпни групировки, които делят територия и влияние.

МВР твърди, че държавното обвинение прикрива зловещи престъпления и дори участва в тях, включително и когато става дума за канибалски заплахи, за откраднати милиарди или пък дори за изнудвания за отнемане на цели бизнеси. Прокуратурата не остана длъжна с обвинения срещу МВР

как най-високопоставените му представители са набъркани в наркотрафик

от Южна Америка или как рекетират заведения в цели столични райони.

Случаят със зловещата катастрофа на бул. „Черни връх“ не направи изключение. Едната страна подхвърли как е имало откази да се образуват досъдебни производства срещу обвинения за трагедията Георги Семерджиев. Другата обясняваше как МВР го издирвало общодържавно седмици наред, а след катастрофата следствие и прокуратура го открили за 5 минути.

Случаят само показа, че престъпността в самото МВР е ламя с много глави, а не е гущер, който може да си отреже опашката.

Засега сюжетът се движи по атрактивната линия за полицайката, която е проверявана дали е помагала на Семерджиев с информация, дали му е занесла стълба, или само е организирала други полицаи да го направят. Или пък как полицаи му осигурявали сигурност и информация, защото си миели колите безплатно в неговата автомивка. Дори само това е достатъчно скандално, за да покаже за какво става дума по районните полицейски управления. Но е сигурно, че не е само това. Прокуратурата вече е образувала досъдебно производство срещу предполагаеми бандити в МВР, покровителствали  въпросносното лице и са търгували с влияние. На 11 юни т.г. той е хванат след гонитба с патрул, след това е установено, че кара дрогиран. Внезапно казва на полицаите, че има да взима нещо от колата, отишъл до нея и избягал. Сигурно сега ще мине в рубриката неподготвени полицаи, но и от километри е ясно, че той години наред е пазен и му е позволявано да прави каквото си поиска. След сегашното му задържане се появиха множество клипове как кара автомобила си с пуснати полицейски светлини, а в колата му на местопроизшествието бяха открити две стоп палки на МВР. Според прокуратурата 

дали Семерджиев е работел за МВР служба, се проверява детайлно

Това даде основание на много експерти да заговорят за очевидна симбиоза на полиция и престъпност. Депутатът и бивш секретар на МВР Николай Радулов обяви пред Нова тв, че Георги Семерджиев се е ползвал от закрила продължително време. „Няма как, ако не е член на някаква организация, включваща полицаи и прокурори, която се облагодетелства за сметка на нещастието на хората”, подчерта той. Радулов посочи, че е трудно да се оцени колко голяма е такава група, но според него  има височайшо покровителство. Той коментира и историята с полицайката, като обяви, че най-рисковото място за назначаване в полицията в момента е най-ниското полицейско ниво, “ за да се запълнят щатни бройки, се правят много сериозни компромиси“, „провеждат се по-скоро психологически разговори, а не конкурси”. По негово мнение има много такива полицайки вече в МВР.

„Имаше няколко случая в последните години, в които

много хубави полицайки участваха в скандални случаи

На „Орлов мост” една беше участвала в побой – и пак беше от Първо районно. В побоя зад колоните също имаше жена. Има доста фрапантни девойки, които обичат да се обличат в униформа и да работят на рискови места”, подчерта Радулов. 

За симбиоза между органите на властта и престъпността говори и бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров.“В началото на прехода с изненада констатирахме, че органите на властта са част от престъпната верига. Само си говорим за реформа в сферата на сигурността и обществения ред, но резултатът е никакъв“, смята той.  Според него проблемите в МВР са комплексни – като се започне от подбора на кадри, премине се през обучението им и се стигне до контрола им. „Голяма част от тези елементи не се осъществяват както трябва. Психологическият подбор би трябвало да отговори дали потенциалният кандидат е склонен към нарушаване на закона и корумпиране“, твърди той и допълва, че свидетелите не би трябвало да имат „чадър“. „Част от нещата са разписани. Сътрудниците не бива да бъдат закачани, защото имат по-важна задача. Нещата са по средата. Това беше стара порочна практика“, разкрива Гяуров.

Има достатъчно случаи, и то дори само през последните две-три години, които не само доказват думите на експертите, но и показват, че случаят „Семерджиев“ е само розова приказка за корупцията и бандитизма в МВР.

Преди две години бяха направени шумни разкрития от прокуратурата и Вътрешна сигурност на МВР след ареста на двама шефове на борбата с наркотрафика в ГДБОП. Твърдеше се, че това е безпрецедентно разкритие, а задържаните са  методисти на всички служители от системата на МВР, пряко ангажирани с противодействие на наркопрестъпленията и са били контактна точка и с европейските служби в Шенген, Интерпол и ЕС.

Опъвали  чадър над наркодилърите  и взимали по 50 000 лв. месечно

Бяха обвинени, че парите са искани и получавани като „хонорар“ за протекции – затрудняване или осуетяване на разработки на отдела срещу дадената наркогрупа, предприемане на действия и образуване на досъдебни производства срещу нейни конкуренти, предоставяне на информация за подготвяни полицейски операции с цел укриване на доказателства и на участници в престъпната дейност.

В разкритията участва лично главният прокурор Иван Гешев, а случаят беше адмириран и от тогавашния премиер Бойко Борисов. 

Двете лица имали нерегламентирани прояви още от 2014 г.

Но познавали много добре системата, знаели как да се прикриват, били много нагли и безпрецедентно арогантни, и така останали дълго ненаказани. Полицаите твърдят, че са натопени. Точно тогава бяха хванати на две места по няколкостотин килограма кокаин – в сак и в кашони с лайм и банани. Те даваха пример, че показанията срещу тях са само от наркодилъри, които са разработвали и задържали през годините.

Каквато и да е истината, нещата с престъпността в МВР изглеждат зловещо. В централно столично РПУ бяха арестувани 6-има души, някои от които на високи позиции, които са изнудвали почти всички заведения в района и са взимали такса спокойствие, обичайно по 2000 лв. месечно.

Други началници, отново в столично РПУ, бяха откраднали печеливш тото фиш от възрастна жена за 12 000 лв. Тя се оплакала, че е откраднат портфейлът й от джебчийка в трамвая.  Малко преди кражбата жената проверила в тото пункта, че фишът й е печеливш, но касиерката й казала, че печалби над 10 000 лева се изплащат в централата на тотото. Полицаите намерили джебчийката, намерили и фиша, но вместо да го върнат, го прибрали. Зам.-директор на РПУ дори изпратил писмо до тотализатора, в което указвал да се води кореспонденция не с други органи на МВР, а само и единствено с него. И накрая депозирал печелившия фиш и собствената си банкова сметка в тотото, за да получи печалбата.

Става дума за истории, които са извадени на бял свят. А колко такива, че и по-големи има под полицейското одяло? Ако надолу става дума за десетки хиляди месечно, какви ли суми се разпределят по високите етажи? 

Става дума не само за настоящи процеси, а за тенденции, за окопаване на хора, групировки. За шефове, които са си тръгвали от МВР с папки, дискети, дискове, флашки, ксерокопия от разработки. Как ли са били използвани?  

Очакването на обществеността е да не й се хвърля прах в очите, а да бъде ударена подкупността от най-горе до най-долу. Това е единственият начин да се докаже, че в МВР не съществува вътрешноведомствена омерта.

Александър Александров, „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече