Енергиен експерт: Предстоят ни няколко тежки години

0

Предстоят ни две, три, дори четири години, които ще бъдат доста тежки. Следващата година ще бъде по-тежка и от тази.

Това прогнозира пред БНР Костанца Рангелова, старши анализатор в Програма „Енергетика и климат“ на Центъра за изследване на демокрацията.

По думите ѝ при спрян руски газ следващият отоплителен сезон рискува да бъде дори още по-тежък, а всяка консумирана молекула газ през този сезон ще направи следващия още по-труден.

Капацитетът на газопреносната мрежа, която минава през Украйна и Словакия, може да компенсира капацитета на „Северен поток“, но Русия не прави това. Целта е постепенно да се намалят количествата газ към Европа и бавно да ни въведат в криза с началото на отоплителния сезон, коментира Костанца Рангелова в предаването „Събота“.

Според нея Русия разиграва фарс, за да дестабилизира Европа. Ако Русия спре изведнъж газа, ще има много по-голямо ниво на солидарност, а когато го спира бавно, това затруднява единната позиция, посочи тя.

„Бавно се движим към този капан.“

Експертът уточни, че „Северен поток“ разполага с около 360 мегавата мощност като капацитет на турбините. Турбините, които в момента са на линия, биха могли да осигурят 100% от газа, като това е нормален стандарт в индустрията – всяка такава инфраструктура да има допълнителен капацитет, почти двойно на нуждите, в случаи на аварии и непредвидени обстоятелства.

Спестяването на газ е най-важното, което трябва да правим в момента, смята Рангелова.

Като друг проблем тя очерта липсата на достатъчно свързаност между различните държави и при прекъсване на газа няма как „оптимално да се разпредели напрежението“.

Най-застрашени при цялостно спиране на газа са държавите в Централна и Източна Европа, защото няма достатъчно капацитет за доставка на алтернативен газ, изтъкна тя.

Най-накрая трябва да се дефинират енергийно бедните домакинства, за да има адекватни политики за подпомагане, каза Рангелова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече