СО и министър се хванаха за гушите заради сарая на Вълка

0

Столична община влезе в задочен спор с министъра на земеделието Иван Иванов. Причината е неговият отговор на парламентарен въпрос на депутата от ПП Александър Дунчев, от който става ясно, че огромното имение, построено от фирма на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка, в ловно стопанство „Искър“ няма да бъде съборено. Според министъра Столична община не е обжалвала решението, с което първоинстанционният Административен съд София-град отмени заповедта на главния архитект за събаряне на незаконния строеж. В позиция на община до „Сега“ обаче се казва, че твърдяното не отговаря на истината. 

До съдебната сага се стигна, след като депутатът от ДБ Владислав Панев разкри, че фирмата на Гайтански „Био Майнинг“ е започнала мащабен строеж на яз. „Искър“ в едноименното ловно стопанство. Прокуратурата разпореди проверка по случая на ДНСК и общината, които установиха куп нарушения – липсва разрешение за строеж, инвестиционен проект, както и строителен надзор. „Не са представени строителни книжа и документи, както и актове и протоколи по време на строителството, относими към изпълнението на строежа. Изградена е бетонова ограда, за която също не са представени строителни книжа“, твърди държавното обвинение. Вследствие на това главният архитект на София Здравко Здравков разпореди строежът на Гайтански да бъде съборен.

Фирмата „Био Майнинг“, както и „Югозападно държавно предприятие“, към което е стопанството „Искър“, обаче обжалват заповедта за събарянето с аргумента, че не става дума за ново строителство, а за ремонт на стара барака. Съдия Ева Пелова от Административния съд в София прие тезата им, въпреки че сателитни снимки на мястото от 2019 г. показват празно поле, върху което впоследствие изниква огромното имение. Когато главният архитект обжалва решението ѝ, съдия Пелова отказа да разгледа жалбата заради това, че е подадена от ненадлежна страна. Или с други думи – касационната жалба трябва да идва от Столичната община, а не от главния ѝ архитект, което е нонсенс, след като именно неговата заповед е предмет на делото. „В мотивите на съда се посочва, че главният архитект не е бил страна по делото. Твърдението противоречи на разпореждането от 01.09.2021 г. на същия съд, с което като ответник по делото е конституиран – главният архитект на Столична община, както и от протоколите на съда“, категорични са от Столична община.

„Това определение е влязло в сила и не е обжалвано в законоустановения срок“, съобщава обаче земеделският министър в оставка Иван Иванов. „Сега“ попита Столична община дали действително не е обжалвано определението, което спасява от събаряне стоежа на „Био Майнинг“, и защо. Оттам отговориха, че „Столична община чрез главния архитект на Столична община е обжалвала в законоустановения срок определението на Административния съд-София град, с което се оставя без разглеждане жалбата на главния архитект срещу отменената заповед за премахване на незаконна постройка край яз. „Искър“.

„На 12 април тази година жалбата е подадена чрез АССГ към Върховния административен съд. До момента Столична община не разполага с данни по администрирането на жалбата и няма поизнасяне от страна на Върховния административен съд“, пише още в позицията на СО. Справка на „Сега“ също не откри такова дело в системата на ВАС. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече