Моделът „Ружа Игнатова“ се реализира в пълна сила и в българската политика

0

Днешна България се управлява по модела “Ружа Игнатова”. Русенката Ружа Игнатова, с двойно гражданство – българско и германско, наскоро лишена от българското – за период около три години, създаде най-мащабната пирамида за “криптовалута” в света, погълнала четири милиарда евро. Тези дни в Гърция пропадна поредният опит за арест на измамничката. 

Както е известно, пирамидата OneCoin беше конструирана около две компании – едната, регистрирана в Дубай, е OneCoin Ltd, а другата – в Белиз, под фирменото наименование OneLife Network Ltd. Игнатова е завършила в германски универститет в град Констанц, твърди се, че има специализация в Оксфорд. Винаги широко усмихната и позитивна. Лукс, лъскави реклами, помпозен офис в София на пл. “Славейков”, стотици млади хора, усмихнати и прилично облечени, които ведро обясняват предимствата на OneCoin и продават. Какво продават ли? Въздух под налягане. Обещания за бързо забогатяване. Как? Чрез купуване на пакети от “обучителни материали”, в които щяло да има и токени, които щели да копаят новата “криптовалута” OneCoin, която с рекламен апломб е обявена за “убиец на биткойните”. Поставям в кавичики “криптовалута”, защото дори и човек да се доверява на подобни дигитални пари, случаят с OneCoin няма нищо общо с тях. За разлика от децентрализирания характер на истинските криптовалути, който гарантира сигурност, OneCoin е напълно централизирана в сървърите на Ружа Игнатова. Цената на “обучителните материали” започва от 100 евро и достига 200 хиляди евро. Като четете това сега, бихте ли дали дори една пукната стотинка за подобна покупка? Не са нужни някакви специални познания, за да се прозре измамата. Но всичко е въпрос на наивност и убедителен маркетинг, който да завърти въображението и да изключи разума на лапнишараните. В случая с OneCoin това се случва на десетки хиляди хора в повече от 120 държави по света. Така компанията на Ружа Игнатова извлича горепосочените четири милиарда евро. У нас дори обявяват Ружа Игнатова за “Бизнесдама на годината за 2014 г.” на церемония в “Шератон”, организирана от Евгени Минчев на 3 декември. Специален гост е нищо неподозиращата кметица на София Йорданка Фандъкова, а от мъгливия Лондон долита, за да удостои с вниманието си “бизнесдамата”, актьорът от „Ало, ало” Гай Сайнър, изиграл култовата роля на лейтенант Грубър…

И всичко това се случва, въпреки официалните предупреждения на регулаторните органи в много държави, в т.ч. и в България, че “инвестициите” в подобна компания и “продукт” са поставени под угроза. После Ружа Игнатова потъна в дън земя заедно с милиардите. Днес е сред десетте най-издирвани лица в списъците на ФБР и Интерпол.

Какво общо има това с тинята на българската политика ли? Отговорът е – немалко. Без да слагаме знак за равенство, естествено, но появата и дейността на “Продължаваме промяната” на Кирил Петков и неговото обкръжение всъщност носят белезите на модела “Ружа Игнатова”. Едно момче с двойно гражданство, което измами цялата държава, че отговаря на конституционните изисквания, за да се докопа до министерски пост. С неубедителен образователен статус, кариера и квалификация, независимо от щедро размахваната харвардска емблема. При Ружа Игнатова беше Оксфорд, при “Промяната” стръвта за лапнишарани е Харвард. Успял и чрез властта да захлеби с Асен Василев сделката “Божурище”. Винаги нахилен, винаги готов с лесни “решения”, които ще донесат бързо оправяне на България. Щедър на бомбастични обещания – мостове, тунели, зелена енергия, електромобили, самолетна връзка със Скопие. Ако трябва и трамвай до Луната ще обещае – само да му повярвате. Заобиколен от цели домочадия от офисен планктон, внезапно овластени от историческата случайност и амбициите на група задкулисни кукловоди – без политическа подговка, без изградена политическа идейна и ценностна система, с нулеви знания и опит в управлението и държавността. Но продават политическа “криптовалута” – лъскава, звучаща модерно, някак “по американски”. Политическата “криптовалута” на “Промяната” е наречена “борба с корупцията”. Не става дума за желаната от цялото ни общество реална борба с корупцията чрез законност, компетентност и реално търсене на отговороност за злоупотребите. А за крипто-борба. “Как ще се борите?” “Като спрем кражбите” – отговарят. Все едно да питате лекар как ще ви излекува и той да ви отговори: с лечение. “Как точно?” – питате вие. “Като сложим свои хора в прокуратурата и си направим “бухалка” от КПКОНПИ” – отговаря ви “промяната”. “Как ще стане?“ Като гласувате за нас.” Въздух под налягане. Като “образователните материали” на Ружа Игнатова.

За седем месеца може да имаме празни приказки за “нулева корупция”, но истината е, че имаме и нулеви резултати в борбата с корупцията. Докато продаваха своята “криптовалута” на електоралните лапнишарани с подкрепата на изпечени тарикати и шашмалози на прехода, зад фасадата на “Промяната” закипя ново мащабно разграбване на България. Аферата Gemcorp, енергийните далавери и газовите посредници, ускореното съсипване на “Български пощи”, оръжейните сделки. И нищо друго да нямаше, за седем месеца това са най-малкото индикации за гранд-корупция, които трябва да бьдат разследвани.

Управленският модел “Ружа Игнатова”, който се установи с “Продължаваме промяната” и техните колаборационисти от разпадналата се четворна коалиция, за кратко време хвърли държавната система в пълно разложение. Върховенството на Конституцията и правовата държава се оказаха основен враг на “Промяната”. Погазвайки ги още от самото начало с двойното си гражданство, Кирил Петков, неговите ментори и клакьори отвориха вратите на правния нихилизъм, който после произведе незаконните арести на опозиционни функционери, дестабилизацията на енергийния регулатор, волунтаристичните идеи да се “задържал” извън конституционните норми проучвателният мандат и пр. Развихрилата се безпрецедентна шуробаджанащина и устройването на “калинките на промяната” на държавна хранилка в министерства, агенции и регулаторни органи задълбочи и без това тягостното усещане, че в България последното нещо, което е необходимо за кариера по върховете на администрацията и управлението, е компетентност и опит. Сгромолясаха до най-унизително дъно парламентаризмът. Феодализацията на министерствата по партийни котерии превърна управлението от системен и целенасочен процес, който е подчинен на определена обща стратегия, в няколко партийни орди от башибозук, подчинени на различни господари, които плячкосват и сеят безпорядък в завладените територии от властта. И цялата тази политика беше финансирана чрез мащабно задлъжняване на държавата.

Ружа Игнатова изчезна с четири милиарда евро. Колко милиарда общо струва на България “политическата криптовалута” на “Промяната”? Не само вече похарчени, но и ограбени от бъдещето с натрупани дългове, грешни решения и национални предателства. Целият въпрос е – ще има ли ревизия при служебното правителство или всичко ще им бъде опростено и потулено в името на голяма бъдеща “евроатлантическа коалиция”. Ще поживеем, ще видим.

Автор: Д-р Борислав Цеков, Център за нова Европа

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече